3 september 2014 kl 10:56
Redigerad 3 september 2014 kl 11:17
Det du råkat ut för är något av de mest frustrerande som finns med långdistanslöpning. Dvs hjärta, lungor etc hänger med i svängarna men inte benen.
Beror sannolikt på för snabb stegring av träningsmängd samt även intensitet och envishet, oerhört vanligt och något som väldigt, väldigt många råkat ut för (jag också i form av trilskande benhinnor). Vissa personer drabbas, andra inte, det varierar.
Tror det är ännu större risk för de av oss som har tjockt pannben, allt eller inget filosofi eller med tävlingsdjävulen i oss. ;-)
Nu kommer din allra tuffaste utmaning: Gör om gör rätt. Vila bort dina skador/skavanker först och varva sedan löpning med styrketräning är mitt tips (i synnerhet ben, mage, rygg samt sist men inte minst tåhävningar). Öka löpträningen gradvis. Inget fel att besöka en idrottsskade specialist heller för att få en personlig analys.
Oerhört imponerande dock att gå från 104 kg 66 min/mil till 87 kg 43min/mil på 10 månader, du har nog mer talang än de flesta ungtupparna här, kapacitet och träningsdisciplin, utan tvivel. När du tagit 10kg till på vikten så blir du en snabb djävel. ;-)
Steget från när du "enbart" hade problem med benhinnor (klassisk löpskada nr 1) till att också få ont i vader, höfter och knän är dock "intressant"/oroväckande, vad hände där? Efter ett tag började du få ont "överallt", allting blev långsamt värre och värre?
Tror att en specialist vore bra, i detta läge är det dumt att leka doktor själv. Vilken specialist du bör gå till i ditt närområde kan jag dock inte ge råd om, öppna eventuellt en seperat tråd om det (finns otroligt många doktorer som är helt odugliga på löparrelaterde skador, det måste vara en idrottsspecialist med djup kunskap om löparrelaterade skador). Det du bör göra bums är dock löpvila. Gång, simning och cykling bör fungera (i synnerhet de två sistnämnda) för att inte förlora kondisen helt.