Löpning Kost & Näring 44 inlägg 16716 visningar

Problem med lchf salt vätska?

#1
2 juni 2014 - 07:03
Gilla
Jag har ätit LCHF i tre år. Under tiden jag har gått ner i vikt har jag börjat springa. jag tycker det är så jävla kul. Jag springer numera ganska mycket. Löpningen är min må bra grej. Jag springer bara för så länge jag tycker det är roligt och pressar mig sällan (läs aldrig) jagär 100% en bekvämspringare som inte jagar tider.
Jag har dock ett rätt stort problem med vätskebalansen. Så länge jag springer runt en mil är det inga problem, men när vi kommer upp i dubbla sträckan börjar bekymren. även om jag dricker bra kan kroppen inte tillgodogöra sig vätskan. Alltså saltbrist, som snabbt lever till att jag blir vattensjuk. Som följd av detta så blir jag ju jävligt dålig efter mina långpass. Bara att gå och lägga sig. Mår illa, ont i magen, hjärtklappning ibland. NOT GOOD:
Nu är det också så här att jag i September åker till Berlin för att kolla om jag kanske kan mangla mig igenom Berlin Marathon, då MÅSTE det funka, annars kommer jag ju antagligen att dö.
Är det någon annan som har haft samma bekymmer?
De senaste gångerna har jag ätit rätt mycket salt innan jag dratt ut, med positivt resultat, men jag är ju lite orolig varje gång.
Någon som provat salttabletter? Hur många äter ni på en 25 km löprunda?
Tusen frågor.....
< < < 1 2 3 > > >
1972 • Norsholm
#21
8 juni 2014 kl 20:55
Gilla
Thomas...inte det minsta korkad.
Säger man som sjuksköterska att man tror på tallriksmodellen så är man ju inte det minsta intresserad av kost och hälsa, det är ett som är säkert.
1969 • Stockholm
#22
8 juni 2014 kl 22:03
3 Gilla
För att det finns bevisligen ingen som äter enligt tallriksmodellen och har hälsan i behåll?

Om man som vårdpersonal säger att man rekommenderar valfri 'snakeoil' från Aftonh-ns senaste löpsedel, då tycker jag man ska fundera över sitt yrkesval.

Men nu är vi off-topic, några tips om hur man får balans i kroppen då man äter obalanserat? ; - ]
KML
1975 • Luleå
#23
9 juni 2014 kl 00:17
3 Gilla
Thomas/

Du har mycket att lära dig, läs på istället för att gagga om kvällstidningsdieter.

Sjukvården SKA informera om LCHF för diabetespatienter. Det har socialstyrelsen beslutat för flera år sen efter genomgång av forskningen. Livsmedelsverket hänger såklart inte med. Iofs har ju Livsmedelsverket NOLL och intet att göra med rådgivning till sjuka personer, de gör istället friska sjuka. (Tyvärr hänger inte vården heller med, vilket sjuksköterskan här bevisar och so ledde mig in på detta sidospår)
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#24
9 juni 2014 kl 06:18
Gilla
Den bästa metoden är väl den som är individuell och att man själv tror på den. Jag känner att alla olika metoder inte alls funkar på sikt. utan det är ganska enkelt att minska intag på mat och öka aktiviteterna om målet är viktnedgång.
Har själv prövat att minska kolhydraterna under träning till Stockholm DN halvmara 2013 med mindre gott resultat. Blodsocker fall 3-4 gånger efter varje långpass plus att jag kräktes och mådde dåligt efter målgång.
1969 • Stockholm
#25
9 juni 2014 kl 10:34
Gilla
KML: hej, länge sen! Skriver du någonsin på jogg.se något som ens i närheten handlar om träning eller söker du bara på trådar med LCHF och sprider ditt budskap i dessa? Jag förstår inte hur det kan vara så otroligt viktigt för dig att få fler att äta som du äter?

För att svara på dina halmgubbe- och konspirationsargument; jag tror inte att LCHF är hälsoskadligt alls - det har jag aldrig sagt. Däremot vet vi med väldigt många års erfarenhet att blandkost (t.ex. enligt tallriksmodellen) funkar jättebra för jättemånga. Därför en vettigt utgångspunkt, även för en som jobbar inom vården. Var kom diabetespatienten in i det hela? Är Ola diabetessjuksköterska och vägrar tala om LCHF med sina pateienter?

Dietbehandligar vid olika sjukdomstillstånd är inget konstigt alls för de som kan något om vård och vissa dieter kan te sig mycket märkligare än att bara vara livrädd för potatis och havregrynsgröt. Till friska människor däremot...

1976 • Sollentuna
#26
9 juni 2014 kl 11:02
Gilla
Snälla Thomas, om det är nåt vi vet är det att SLV's kostråd fungerar väldigt DÅLIGT för väldigt många. Korrelationer är inga bevis, men det går ju också att öppna ögonen och tänka själv.

Tråkig attityd du har... Inte första gången.
1969 • Stockholm
#27
9 juni 2014 kl 11:17
2 Gilla
Claes; var snäll själv för 17 och läs om de få inlägg ovan som jag på nåt sätt varit inblandad i och sen berättar du för mig när det blev min attityd som blev tråkig.

För att motverka foliehattstänkandet så serverar jag här SLV:s kostråd rykande färska från deras hemsida, så kan ni angripa dem ett och ett och förklara hur de förgiftar och förslavar oss stackars medborgare:

"Livsmedelsverket har satt ihop fem råd som hjälper dig att äta hälsosamt:

- Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
- Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
- Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen."

Just då det gäller nyckelhålsmärkt mat, så har ju den fått en hel del (och en hel del rättfärdigad) kritik. Huvuddragen nu känns som att de går i rätt riktning dock;

" mindre och/eller nyttigare fett
mindre socker
mindre salt
mer kostfiber och fullkorn "

Reglerna i sin helhet är ute på remiss just nu.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#28
9 juni 2014 kl 11:20 Redigerad 9 juni 2014 kl 11:49
2 Gilla
Oj vad dålig stämning det blev här. Det var nog inte trådskaparens syfte. Jag gav henne mina tips i #8 och vill betona i #10 att jag själv inte äter LCHF och ville inte provocera någon om nu det verkade så. Vad det gäller byte av yrke så har jag redan gjort det en gång, Tidigare jobbat mer än 5 år som kock. Både inom restaurangkök och dietmatlagning. Så jag anser att min kunskap om näringslära är god. Jag jobbar med patienter med njursvikt och som kräver dialys. På diabetespatienter kan jag se en stor fördel med en kolhydratfattig kost. Vad det gäller oss andra så är det självklart upp till var och en vad och hur man ska äta. Men jag tror att ett av problemen är att det totala kaloriintaget är för stort. Nu får vi jogga en runda istället!! :)
1969 • Stockholm
#29
9 juni 2014 kl 11:31
Gilla
Japp, jag ber om ursäkt, glömde i hastigheten att jag inte debatterar kost och jag bidrog starkt till att kapsejsa den här :-(

Kan inte tipsa om att hålla andan tills att vi startar en liknande tråd som inte gör det, men jag kan lova att inte bidra till nästa i alla fall...
1976 • Sollentuna
#30
9 juni 2014 kl 12:17
Gilla
Ber också om ursäkt till trådskaparen!

Thomas, jag håller inte med om att det är sunda riktlinjer. Vi tror på olika saker och jag tror inte att vi kommer längre den här gången heller.
Erik
1962 • Mölndal
#31
9 juni 2014 kl 20:38
Gilla
Jo, men nu är stopp för den här debatten för tillfället. Men den blommar ju upp rätt vad det är, för det kommer ju hela tiden nya förmågor med nya funderingar och nya frågor om det som berör"

Och en del av svararna kommer ju fortfarande va dom som livsmedelsverket har ett punggrepp om. Och en del kommer va dom andra..
KML
1975 • Luleå
#32
11 juni 2014 kl 16:23
1 Gilla
Thomas/

Jag gav råd till TS som jag anser ytterst relevanta och var on topic. Vad har du för synpunkter på det? Du ifrågasätter mitt deltagande i LCHF-trådar fastän det är du som dyker upp och sprider dynga och går OT.

Du kommer in och raljerar om LCHF med tex: "Om man som vårdpersonal säger att man rekommenderar valfri 'snakeoil' från Aftonh-ns senaste löpsedel, då tycker jag man ska fundera över sitt yrkesval#"

Faktum är att vårdpersonal SKA upplysa om måttlig lågkolhydratkost när det gäller diabetespatienter. Så ditt påstående om att vårdpersonal inte kan rekommendera LCHF är helt uppåt väggarna. Tvärtom SKA de göra det, allt enligt socialstyrelsen som har granska kosten. Det är DÄR diabetespatienten kom in (vilket du ifrågasatte), och en sjuksköterska SKA i vissa lägen kunna informera/rekommendera LCHF. Enligt socialstyrelsen, inte Aftonbladet.

Resten lämnar jag därhän....

1977 • Eskilstuna
#33
11 juni 2014 kl 16:42
1 Gilla
Hm, dricker "bra"; hur mycket är det på en mil eller 20km? 1dl, 2dl, 3liter?
Man blir nödvändigtvis inte "vattensjuk" av för lite salt. Det kan också vara för mycket vatten.
Det är dessutom betydligt vanligare att folk dricker för mycket än för lite.
För min egen del tränar jag, i för mig "mellanmjölkstempo" (det där som egentligen är både för fort och för långsamt), utan problem 20km i svensk sommarvärme (20-25 grader) helt utan vätska.
Dricker istället när jag kommer hem om jag känner att det behövs. Inte alltid men andra gånger 1 liter rakt upp och ner.
KML
1975 • Luleå
#34
18 augusti 2014 kl 16:03
Gilla
Ät salt. Äter du LCHF kan det hända att du får i dig för lite salt då du skippar skräpmaten/fabriksbrödet.
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/faran-med-hogt-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/

Lite tips: http://www.kostdoktorn.se/?s=salt
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#35
19 augusti 2014 kl 13:01
1 Gilla
Jag blir lite beklämd när jag läser folks kommentarer ovan.
Acceptera att trådskaparen vill äta LCHF och mår bra av det!
Var och en blir salig på sitt sätt.
Själv har jag gjort det i snart 10 år. Fungerar utmärkt.
Skulle aldrig föreslå för en vegetarian/vegan att han skall äta kött för att bli bättre.

Det finns "sportdryck" utan socker och kolhydrater om man vill.
Enklast är nog Resorb som konstaterats ovan.
Själv brukar jag dricka NUUN

"- Ladda kolhydrater före löpning, du springer bort det."
Nja, så enkelt är det inte.
Jag blir dålig av kolhydrater (förmodligen för att kroppen vant sig att vara utan)
Mår illa och blir helpaj i magen. Så nej, det är inget alternativ.
Att äta kolhydrater hjälper honom inte att återställa saltbalansen.
Kinsei
1974 • Malmö
#36
19 augusti 2014 kl 13:46
2 Gilla
Av ren nyfikenhet undrar jag bara vad det är som gör Resorb så mycket bättre än någon nnan socker/saltlösning?

Ingredienser:
Resorb Apelsin, Svartvinbär och Hallon
Glukos, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumvätekarbonat),
natriumklorid, kaliumklorid, arom,
sötningsmedel sackarin

Varför är glukos bra i just denna form men förkastligt om den kommer i sportdrycksform?
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#37
19 augusti 2014 kl 19:26
Gilla
Thomas Strömquist, har du glömt att ta din ADHD medicin nu igen? Ta dubbel dos ett par dar nu, så lugnar det ner sig igen :-)
1963 • Gällivare
#38
19 augusti 2014 kl 21:40
Gilla
#38
Moget
1985 • Pussen
#39
20 augusti 2014 kl 10:42
Gilla
Som en fortsättning på Jans inlägg så skulle jag rekommendera elektrolyttabletter med doseringar baserade på elektrolythalten i svett. Dvs du tillför de mängder du förlorar, varken mer eller mindre.

Möjligtivs något extra kalcium vid längre distanser, men inget måste då vi har en ordentlig mängd kalcium lagrat i skelettet.

Vad gäller sportdryck så ska jag inte kommentera det så mycket. Det är problemet när man själv är produktutvecklare. Men i stort kan jag tipsa om flerkomponents sportdrycker om magen bråkar. Testa åtminstonde, hjälper det så har du slösat ett par hundralappar. Hjälper det så kan jag bara säga grattis ;)
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#40
20 augusti 2014 kl 12:52
Gilla
Att kalla Resorb sportdryck är att ta i tycker jag eftersom den inte innehåller någon energi.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.