Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 10387 visningar

En permanent lösning på benhinneinflammation?

Tungelsta
#1
7 juni 2014 - 23:12
Gilla
Tja. Har haft problem med benhinnorna (medial tibial stress syndrome) i snart fem år nu. Jag har rehabiliterats under majoriteten av tiden. Gått till naprapat, kiropraktor, sjukgymnast, ortoped. Blev t om diagnostiserad och opererad för KKS felaktigt av ortopeden vilket var 6 månaders slöseri. Spelar badminton, får mest problem vid dubbelhopp och sprinting, men även jogging under längre perioder. Tävlar jag måste jag ta NSAID om jag har tränat alls de senaste veckorna.

Det känns som att jag har testat allt...

Personliga inlägg och olika skor
Fokus på ändring av löpteknik
Massvis med rehabiliteringsövningar (gummirep, tåhävningar, tennisboll, stretching etc)
Is/vattenchock
Tejpning
Benstyrka + bålstyrka
Massage/tryck/akupunktur/stötvåg
Alternativ träning (cykling, gym, löpning på matta, yoga)
Vila och långsam upptrappning med lätt belastning
Inflammationsdämpande (diklofenak, ipren, voltaren, brexidol)

Visst, allt har hjälpt på sitt sätt men bara temporärt. Så fort jag börjar träna seriöst (10-30h/v) så kommer det tillbaka oavsett vad jag gör... Känns som att det inte finns någon lösning på problemet. Behöver lite experthjälp, hur gör de i elitidrotten egentligen? Vissa säger att man måste springa igenom det för att det ska försvinna permanent, stämmer det verkligen?
Vårterminen förra året struntade jag helt i smärtan oavsett hur ont det gjorde och tog bara NSAID på viktiga tävlingar, men gav upp efter att jag inte ens kunde gå hem efteråt.
1980 • Karlstad
#2
7 juni 2014 kl 23:23
Gilla
Min bror och snart min mor har opererat sig för detta... "Compartment" tror jag det heter då. För högt tryck inne i någon kanlal i benet, Man skär upp och skapar mer plats helt enkelt. Brorsan är mycket nöjd!

Tryckmätning bör de kunna göra för att se om det är det som är problemet...
Värt att kolla upp!
1959 • Rönnäng
#3
7 juni 2014 kl 23:44
Gilla
Jag har fått problem med mina benhinnor varje vår (under träning inför Göteborgsvarvet).
Men trots att jag tränat hårdare än någonsin i år (mycket intervall och tröskelpass) har jag inte haft några problem med benhinnorna denna våren.
Jag tror att det beror på att jag alltid har joggat upp två km före och joggat ner två km efter alla träningspass.
(Jag följde Ulf Fribergs schema för 1.40 på varvet).
Detta är den enda saken jag har ändrat på jämfört med tidigare år.
Hoppas att detta enkla tips kan hjälpa dig att hitta nyckeln till ditt problem?
Tungelsta
#4
7 juni 2014 kl 23:54
Gilla
Johannes: KSS=Chronic Compartment Syndrome. Gjorde som sagt den operationen, men det var inte orsaken till min smärta.

Det blir liksom en rejäl träningsvärk i underbenen de första joggingpassen för att sen övergå i ren smärta om jag fortsätter och inte vilar i några veckor.
2006 • Alingsås
#5
8 juni 2014 kl 08:18
Gilla
"träna seriöst (10-30h/v)"

30 h/v är mer än 4 timmar i snitt per dag. Jag tror att väldigt många skulle få stora problem med olika typer av skador med så mycket träning. Jag skulle definitivt få det. Du har kanske för hög ambitionsnivå i förhållande till vad din kropp tål.
Om det hade gällt mig så hade jag dragit ned på träningsmängden rejält och haft fler vilodagar men kört hårdare pass när jag hade tränat.
Tungelsta
#6
8 juni 2014 kl 12:08
Gilla
Men problemen börjar inte vid 30h/v, det var mest ett exempel då det blir som värst. Tror bara jag har tränat så mycket på intensiva tävlingsveckor. Normalt ca 15 och då är det ju gym och badminton som tar upp majoriteten, inte jogging.
Jag kan träna 4 timmar i veckan och få problem om jag lägger till en halvtimme HIIT, dubbelhopp eller t om vanlig jogging. Om du vill satsa på elitnivå så räcker det inte på långa vägar då man måste träna explosivitet.
Det kanske bara är så att min anatomi är fel och jag är inte byggd för att träna...
Hans Westerback
1958 • LIDINGÖ
#7
8 juni 2014 kl 15:12
Gilla
Är det varianten på framsidan av smalbenet, eller på insidan av skenbenet ovanför fotknölen?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#8
8 juni 2014 kl 18:13
Gilla
Jag får ont i benhinnorna om jag måste flexa foten uppåt med för tunga skor, skidor eller springer på hälen samtidigt som det är kallt. Detta har jag löst genom att inte göra nämnda saker. Jag har dock aldrig haft mer än ett par dar, så jag gills nog inte...
Tungelsta
#9
8 juni 2014 kl 22:57
Gilla
Hans: Det är insidan, vid tryck/stötvåg gör det mest ont precis ovanför fotknölen men även en hel del högre upp på insidan av benet.
Om jag själv fick gissa orsaken så skulle jag säga att det har någonting med min stelhet att göra. Jag får som sagt en enorm träningsverk av att löpa i just underbenen innan smärtan kommer. Måste stretcha framsida underben rejält för att kunna gå normalt efteråt. Är väldigt ovig i övrigt också, smalbenen tar liksom 'emot' när jag ska stå/sitta och nudda mina fötter, kommer knappt över knäna och det verkar inte gå framåt oavsett hur mycket yoga eller stretching jag gör (men det känns mycket skönare efteråt). En av ortopederna jag var hos sa också att jag hade väldigt stela fotleder. Jag vet inte om det kan orsaka benhinneinflammation i sig?
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#10
9 juni 2014 kl 12:59
Gilla
Har du provat yoga för att mjuka upp en stela fotleder och annan stelhet i kroppen?
Tungelsta
#11
9 juni 2014 kl 13:37
Gilla
Ja, jag gick veckovis i några månader på ashtanga-yoga. Kändes jättebra som rehabilitering när jag hade som mest ont i underbenen. Men jag tror inte att jag blev rörligare av det, man måste nog hålla på minst en timme om dagen för att det ska ha någon effekt, I alla fall om man är så stel som jag ).
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
9 juni 2014 kl 21:33
Gilla
Försök ta reda på vad som är grundorsaken till att du har ont - testa att bli videofilmad från sidan när du springer - du kanske lyfter (spänner) tårna omedvetet uppåt vid fotisättning (musklerna som styr dessa sitter i underbenen). Ett trix att koppla bort alla "onödiga" muskler är att enbart fokusera på att dra upp hälarna mot skinkorna när man springer - själv når jag enbar i jämnhöjd med knäna - men det beror på ålder :-) . Hur som helst så är det väldigt effektivt. Stretching av underbenens muskler är också bra. Ps NSAID är ett riktigt rävgift - läs bipacksedeln DS
ME
1970 • Jönköping
#13
9 juni 2014 kl 23:37 Redigerad 9 juni 2014 kl 23:45
Gilla
Jag förstår din desperation. Den är naturlig. Men fundera på vad du skriver:

Du har varit igenom bedömningar hos de flesta kända typer av aktörer vad gäller liknande problem. Du har testat mängder av möjligen belagda och därutöver mindre belagda behandlingar. Du har blivit opererad vilket du i efterhand är övertygad om var felaktigt. Du har verkligen kämpat med rehabilitering för att komma tillbaka. Och nu skriver du slutligen på detta forum för att få "experthjälp"?

Som sagt, din desperation är fullt förståelig, men varför tror du att det faktiskt finns en lösning som du inte delgivits? Varför tror du att "eliten" skulle ha tillgång till andra behandlingar än du har? Hur många elitidrottare och idrottare på väg mot eliten tror du istället har fått sluta pga sina besvär trots tillgång till all tänkbar expertis? Tränar du upp till 30h per vecka tillhör du väl rimligen någon typ av elit?

Jag hoppas att du inte tar detta på fel sätt. Jag önskar dig all lycka med att hitta en lösning och att kunna träna så mycket som du vill. Men jag vill också moderera diskussionen genom att säga att många kroppar dessvärre har en begränsning för vad de tål. Det beror inte på att det "saknas en lösning" utan på att just den kroppen just då faktiskt inte tål just den träningstypen och dosen.

Vi ska på alla sätt leta efter lösningar på våra skadeproblem. Men vi måste också förstå och acceptera att vissa överbelastningsskador dessvärre inte kan lösas på annat sätt än med mindre belastning.
Tungelsta
#14
10 juni 2014 kl 18:32
Gilla
Ingrid, bra idé och det är mycket möjligt att jag spänner tårna vid jogging. Har försökt jogga lite mer avslappnat men med kroppen mer upprätt för att belasta mer core och mindre underben på instruktioner av sjukgymnasten...
Men det är lite som jag skrev innan, det undlättar kanske en del vid jogging men blir svårare vid dubbelhopp och sprint och även terräng, då du måste använda tårna på riktigt för att accelerera och balansera.

ME: Jag vet att det finns en lösning till detta, jag skriver mest för att jag inte endast kan förlita mig på sjuk & rehabiliteringsvården som inte var till någon större hjälp. Kanske har jag inte försökt tillräckligt på någon del av rehabiliteringen, men att det inte skulle finnas en lösning är ju bara absurt. Kroppen är skapt för att springa. Och även om man kan argumentera för att man kan få förslitningsskador och dylikt av att träna så är detta inte samma sak. Du ska inte kunna få en "överbelastning" av att sprinta ett litet tag. Det finns som sagt folk som tränar intensivt 8-10 timmar om dagen utan att bli överbelastade, varför skulle min kropp vara så genetiskt usel att jag inte kan sprinta i 30sek?
ME
1970 • Jönköping
#15
10 juni 2014 kl 19:56 Redigerad 10 juni 2014 kl 19:56
Gilla
Daniel Engvall skrev: ...men att det inte skulle finnas en lösning är ju bara absurt. Kroppen är skapt för att springa. Och även om man kan argumentera för att man kan få förslitningsskador och dylikt av att träna så är detta inte samma sak. Du ska inte kunna få en "överbelastning" av att sprinta ett litet tag. Det finns som sagt folk som tränar intensivt 8-10 timmar om dagen utan att bli överbelastade, varför skulle min kropp vara så genetiskt usel att jag inte kan sprinta i 30sek?

Nja, alltså, det är där någonstans vi inte har riktigt samma uppfattning. Jag tror att man har det man har och att det inte riktigt hjälper att tycka att det är "absurt" i relation till andra eller till vad man har gjort. Vad kroppen är "skapt till" vet jag inte.

VARFÖR folk tål olika har jag ingen aning om, men ATT folk tål olika är det ingen tvekan om.

Som sagt lycka till och delge såklart om du hittar "lösningen" på annat sätt än att anpassa dig till den belastning kroppen tål. Då är vi ju många som vill veta hur man gör :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.