Löpning Kost & Näring 44 inlägg 16715 visningar

Problem med lchf salt vätska?

#1
2 juni 2014 - 07:03
Gilla
Jag har ätit LCHF i tre år. Under tiden jag har gått ner i vikt har jag börjat springa. jag tycker det är så jävla kul. Jag springer numera ganska mycket. Löpningen är min må bra grej. Jag springer bara för så länge jag tycker det är roligt och pressar mig sällan (läs aldrig) jagär 100% en bekvämspringare som inte jagar tider.
Jag har dock ett rätt stort problem med vätskebalansen. Så länge jag springer runt en mil är det inga problem, men när vi kommer upp i dubbla sträckan börjar bekymren. även om jag dricker bra kan kroppen inte tillgodogöra sig vätskan. Alltså saltbrist, som snabbt lever till att jag blir vattensjuk. Som följd av detta så blir jag ju jävligt dålig efter mina långpass. Bara att gå och lägga sig. Mår illa, ont i magen, hjärtklappning ibland. NOT GOOD:
Nu är det också så här att jag i September åker till Berlin för att kolla om jag kanske kan mangla mig igenom Berlin Marathon, då MÅSTE det funka, annars kommer jag ju antagligen att dö.
Är det någon annan som har haft samma bekymmer?
De senaste gångerna har jag ätit rätt mycket salt innan jag dratt ut, med positivt resultat, men jag är ju lite orolig varje gång.
Någon som provat salttabletter? Hur många äter ni på en 25 km löprunda?
Tusen frågor.....
< < < 1 2 3 > > >
1985 • Pussen
#2
2 juni 2014 kl 10:16
Gilla
Ett tips är att kolhydratladda ordentligt innan för att binda upp vätskan i kroppen. Du kan då hålla mer vätska i kroppen och binda upp det bättre. Det är inget måste att ladda extra med kolhydrater. Äter du normalt och får i dig några hundra gram dagarna innan samt drar ner på träningen så räcker det fint. Då har du bundit upp extra vätska, har energi lagrat och slipper känna dig lika trött eller törstig.

Men annars så kör på ett par salttabletter, akut högt intag har inga bevisade negativa effekter. Problemet är ett konstant högt intag över lång tid.
KML
1975 • Luleå
#3
2 juni 2014 kl 10:28
1 Gilla
Jenny/

Det finns mycket salt i bröd och annan färdigskräpmat. Äter du inte det måste du förmodligen tänka till lite för att inte få i dig för lite. LCHF gör nog dessutom att man inte lagrar det salt man får i sig lika bra. Är du dessutom försiktig med att salt i maten kan det förstärka problemet.

Lösningen är helt enkelt att salta mer i maten, alternativt för att ha bättre koll så dra DAGLIGEN i dig en halv tesked salt blandat i ett glas med vatten. Det motsvarar ca 3 gram (snittet för svenskens saltkonsumtion är drygt 10g/dag så dessa 3 g är ingen fara, speciellt eftersom du förmodligen ligger FÖR lågt nu). Faran med saltet är nog dessutom kraftigt överdriven. Salta på!
Irene
1968 • Åstorp
#4
2 juni 2014 kl 10:34
Gilla
Vad äter du under dina långa löprundor?
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#5
2 juni 2014 kl 15:41
Gilla
Garanterat brist på kolhydrater som ger dessa problem.
KML
1975 • Luleå
#6
2 juni 2014 kl 16:16 Redigerad 2 juni 2014 kl 16:22
Gilla
Johnny/

Ok så det är därför det blir bättre/bra när hon äter mer salt? Konstigt.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#7
2 juni 2014 kl 16:50
Gilla
Mer salt än man tror i tex bröd samt att kolhydrater binder vätska.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#8
2 juni 2014 kl 17:29
Gilla
Grejen med lchf är väl att hon vill undvika snabba kolhydrater? Som typ sportdryck, gel och dylikt? På sommaren när det är varmt och jag svettas mycket brukar jag ta resorb efter passet. Går att koka vätskersättning själv. Bara att googla receptet. Annars så är min rekommendation att "fuska" med lchf efter och under långpass/tävling.
HR
1972 • Stockholm
#9
2 juni 2014 kl 18:47 Redigerad 2 juni 2014 kl 18:49
6 Gilla
Jag är fortfarande av den åsikten att långlöpning och strikt LCHF är en ganska olycklig kombination. Men man väljer själv.

Att det sedan inte fungerar speciellt bra för en del personer borde man ju kunna dra slutsatser av och därmed kanske anpassa kosten efter sina längre löppass.

Att inte ens "unna sig" kolhydrater inför ett Maraton känns inte bra alls. Det handlar inte ens om att "fuska" med sin diet utan att förebereda kroppen på en utmaning. Om man nu ska plåga sig runt maran på fyra-fem timmar eller mer utan kolhydrater så förstår jag inte poängen. Att dessutom kompensera med salt är inte en bra lösning. Den som tror/föreslår det är helt fel ute. Det handlar inte om att försöka "låsa" eller "binda" vätska med salt - det är ju inte orsaksbehandlande direkt och det leder till andra problem i kroppen.

Men dåliga nödlösningar kanske är det man måsta ta till om man inte kan välja att köra på sådant som fungerar bättre. Det krävs "ganska lite" kolhydrater för att balansera upp under en kortare period för att sedan gå tillbaka till LCHF efter loppet och efter återhämtning. Men efter än längre tids frånvaro av kolhydrater så får man ju en sämre insulinrespons och hanterar kolhydrater sämre. Inte bättre.

Tanken på att försöka nolla glukosproduktion i kroppen genom att undvika alla former av kolhydrater är ett sjukt feltänk och en modern myt som kommer leda till nya och andra besvär än de man försöker undvika. I samband med uthållighetsträning tycker jag det är rent förkastligt.

Men, det är min åsikt och man får tycka precis tvärtom.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#10
2 juni 2014 kl 19:02
1 Gilla
Måste poängtera att jag också är i mot lchf. Som sjuksköterska rekommenderar jag den gamla hederliga tallriksmodellen.
1962 • Fellingsbro
#11
2 juni 2014 kl 23:34
Gilla
Ola Svensson, är du emot andra kosthållningar så som vegetarism eller är det bara lchfare du är emot?
Jag har precis som Jenny också gått ner många kilon med lchf och därefter kunnat börja jogga på äldre dar. Finns ju inte någon som helst anledning att återgå till pasta, bröd och socker om man joggar för välbefinnande. Med mycket kolhydrater skulle vi förmodligen öka i vikt igen och det skulle bli jobbigare att springa…
Jenny, jag körde en hel del pass i vintras på 15-24km och behövde då inte ha något vatten med mej men jag tog en halv tsk seltin i en skvätt vatten innan passen, sköljde ner det med ett glas vatten direkt. Tar magnesimtillskott varje dag också, så med salt och magnesium så slipper jag nattliga sendrag/kramp.
Visst har jag mått lite illa någon gång när jag ansträngt mej utöver det vanliga men jag inbillar mej att så är det för alla oavsett hur de äter.
När temperaturen är över 10+ så har jag två kryddmått seltin i min halvliters vattenflaska att smutta på eftersom jag svettas väldigt lätt och mycket. Ska väl erkänna att det inte blivit så många pass för min del sista månaden…
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#12
3 juni 2014 kl 06:00
Gilla
Jag tar en salttablett i timmen på långa pass och det har gjort skillnad för mig.

För övrigt håller jag med Henrik till fullo.
Ska man tänka vikt/hälsa är 5:2 i mina ögon ett bättre alternativ eftersom man får i sig allt men med kortare uppehåll för "återhämtning för kroppen.
Man gör det man mår bra av men det blir lite bakvänt att inte inta energi och fundera på varför kroppen kroknar. Viktnedgång är alltid ett energiunderskott förutom rena vätskeförluster i början av en diet.

"Faran med saltet är nog dessutom kraftigt överdriven."
Gillar det där "nog" i hälsospekulationer :-P
Acke5
1959 • Göteborg
#13
6 juni 2014 kl 21:41
1 Gilla
Lite OT, men det kanske kan intressera att höra vad Tim Noakes har att säga om långdistanslöpning och kolhydrater.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
7 juni 2014 kl 15:54
Gilla
Prova att dricka lite sportdryck i samband med längre löppass. Efter passet drick resorb. De kolhydrater du får i dig under passet förbrukas direkt och du får mer energi. Om du vill hålla strikt LCHF kan du testa att dricka resorb redan under passet men få går du på bara fettförbränning, vilket troligen går lite tyngre.
Acke5
1959 • Göteborg
#15
7 juni 2014 kl 17:35 Redigerad 7 juni 2014 kl 17:36
2 Gilla
Oj, såg att det fattades en länk:
http://urplay.se/Produkter/183316-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Konsten-att-paverka-halsan

En mycket intressant föreläsning! Han vänder uppochned på en hel del saker som betraktas som sanningar här.
1976 • Sollentuna
#16
7 juni 2014 kl 20:43
Gilla
Ola #10, synd.

Socker behöver inte vara fel under ett pass även för någon som vill hålla sig till strikt LCHF. Man får nämligen inte alls samma insulinpåslag under ansträngning. Möjligen kan väl sötsuget triggas igång om man är känslig.

Men prova först med salttabletter eller resorb (men är det inte en massa skit i det?) och se om det blir bättre.
1972 • Norsholm
#17
7 juni 2014 kl 22:04
1 Gilla
Ola....byt yrke.
1969 • Stockholm
#18
8 juni 2014 kl 16:44
Gilla
Det var väl en ovanligt korkad kommentar Fredrik. Att massor av människor tror att de funnit sanningen med varenda nya "rön" (egentligen oftast nån lösryckt feltolkad halvintressant observation i nån delstudie) eller ny trenddiet som nån amerikan skriver en bok om, så är hela iden med att det finns en inbyggd "tröghet" i samhälleliga vården och hos myndigheter m.m. just att skydda människor mot att bli experimenterade på. Därför byter man inte fot varje vecka, utan nya ideer får finna sig i att mogna ett ganska långt tag innan de tar plats hos de bevisligen fungerande. Det låter ofta på förespråkarna för t.ex. den där 4-bokstavsdieten som att skillnaderna är som natt o dag, när de egentligen är bara helt individuella och självupplevda.
Acke5
1959 • Göteborg
#19
8 juni 2014 kl 16:58
1 Gilla
Det ligger i det vetenskapliga arbetssättet, att inte byta teori innan den gamla övertygande kan förkastas. Ett sådant byte är inte gjort i en handvändning, men det har skett förr. Med den informationsspridning som Internet möjliggör kommer det nog att gå betydligt fortare i framtiden.
Personligen tror jag, att vi kommer att veta betydligt mer om spannmål och autoimmuna sjukdomar i framtiden.

Tim Noaks intressanta föreläsning, som förresten gick på Kunskapskanalen idag igen, innehöll mycket intressant.

Han har en ödmjuk inställning och talade bl.a. om att det är rätt stora individuella skillnader och att en viss kost kan vara bra för vissa individer men inte andra.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#20
8 juni 2014 kl 17:15
1 Gilla
Jag kör själv med Resorb efter en jogging tur på 10 km och slipper därmed huvudvärk som jag fick innan.
Så jag kör samma efter lopp med.
För sådana sportdrycker är jag stor motståndare mot pga. de innehåller så stora mängder sockerarter och salter att för att kroppen ska kunna använda sig av det så måste det blandas ut och var hittar kroppen vatten någonstans då?
JO I MUSKLERNA och då tappar man effekten.
Så under ett pass så kan man dricka vanligt vatten eller resorb och efter Resorb för att kompensera.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.