27 april 2014 kl 10:01
Karl Erik / Kannibalen: jag tror inte Jörgen eller någon behöver några pekpinnar om hur och vad man får skriva på forumet. Jörgens åsikter i tråden är för mig lika viktiga som alla andras. Sedan behöver man ju inte hålla med varandra. Detta är ju en pågående diskussion.
Dessutom är jag trådstartare och jag ser helst att du inte skriver i tråden överhuvudtaget om du inte har något i ämnet att tillföra. Ok?
Jörgen H: kemiska tillsatser som ersättningsmedel för naturliga råvaror är ju aldrig en bra lösning i mitt tycke. Jag tror att det är pengarna som styr i det fallet, samt en kemindustri som söker användning för produkter. Om de är skadliga eller harmlösa på kort eller lång sikt kan jag inte bedöma men det säkraste är ju att undvika dem så långt det är möjligt. Inom storindustrin så är det ju mycket pengar i att dryga ut produkterna för att maximera vinsterna. Pumpa in vatten i kyckling samt limma köttbitar är ju två av knepen.
Sedan finns det ju naturliga sockerersättare som t ex stevia som utvinns ur naturligt förekommande växter och som har en högre sötningspotential än socker.
Jag var lite ironisk när jag skrev tidigare om lösgodis och E-medel. E-medel säger ju i sig inte så mycket - en del av tillsatserna är ju naturligt förekommande som t ex kaliumsorbat, E202, problemet är ju att det framställs på kemisk väg. Jag ser inte tillsatsmedel som något positivt men samtidigt är det ju svårt att undvika alla ämnen som tillsätts. Men, man kan ju iallafall försöka.
Idag har jag sprutlackerat ett par högtalare i ett dåligt ventilerat utrymme och därmed så har ALLA hälsovinster som jag gjort genom medvetna kostval under det här året gått till spillo. Men, gungor och karuseller, som man brukar säga.
Att det dessutom strök med en hjärnhalva bekräftar jag ju genom att skriva i en sån här tråd på forumet. Då den andra hjärnhalvan strök med för länge sedan så får man förmoda att jag tänker med sköldkörteln. Det stör inte mig eftersom kroppen gjort en anpassning och jag klarar mina motorfunktioner finfint utan att tänka.
Idag ska jag försöka dryga ut lackångorna genom att utsätta min hud för skadlig UV-strålning i ett försök att alstra D-vitamin. Och se "frisk" ut.
Martin / Patrik M:
Jag kan heller inte redogöra för andelen protein kontra fett i försökspersonens kost.
Men även en LCHF-kost bör ju innebära en hyfsad andel protein, som jag förstått det så äter man ju inte _bara_ fett. Jag har heller inte kallat Fettbrodern för LCHF:are. Men han beskrivs ju som Fettbrodern och i programmet sägs det ju inte röra sig om en högproteinkost. Visst, ni kan vinkla det lite som ni vill, det stör inte mig.
Då proteinet bidrar i större utsträckning till glukosbildning och arbetskapaciteten än en högfettskost med lågt proteinintag och mycket lite kolhydrater så får man räkna med en _ännu sämre_ respons i kroppen vid uthållighetsträning i allt annat än _mycket låg_ intensitet för Fett/proteinbrodern om han var en äkta Fettbroder.
Alla ensidiga kosthållningar där man försöker utesluta ett energislag är i längden trista och (i mitt tycke) ohållbara. Men jag hindrar ingen att äta och leva efter sin egen kosthållning. Men jag måste få tycka att den är kass. Andra tycker ju att min fantastiskt anpassade kosthållning är kass. Min lunch igår var en morotskaka och en päronmer. Middagen var grillad lax med råris och vitlöksfräst sparris samt körsbärstomater, ruccola och vatten som måltidsdryck. Cappuccino och mörk choklad på maten. Och bra sällskap. :)