Löpning Skador & Rehab 37 inlägg 36935 visningar

Bristning baksida lår - pepp, tips och råd tack!

1975 • Habo
#1
23 april 2014 - 19:18
Gilla
Hej på er!

Drog baksida lår under intervallpass igår, surt! 4 veckor till varvet innebär att det känns rätt kört. Dela med er av era erfarenheter om ni vill. Hur gick det för er med rehabträning? Misstag, lärdomar, bästa råd? Allt tas tacksamt emot.

Jag vet att det finns fler trådar i ämnet och jag vet hur skadan uppstår etc. Vad jag är ute efter är den personliga erfarenheten av skadan och rehab. Hur lång tid tog det för dig att kunna köra maxfart tex?

Har inte bristningen i stora sätesmuskeln eller vid ett senfäste. Sitter mitt på muskelbuken mitt på lårets baksida.
< < < 1 2 > > >
Skägget
1974 • Jönköping
#21
26 april 2014 kl 00:45
Gilla
Christian - så sant, så sant. Speed kills...
1975 • Habo
#22
26 april 2014 kl 20:24
Gilla
Lufsade runt 3K med FF i skogen idag utan minsta känning. Känner mig hoppfull. Styrketräning på detta så ska det nog bli bra.
Björn Åsén
1970 • Alingsås
#23
30 april 2014 kl 10:32
Gilla
Gött att det inte var så allvarligt Mattias!
Ses på Varvet! ;-)
1975 • Habo
#24
30 april 2014 kl 23:58
Gilla
Japp, du får hojta till. :)

Gillar min garminklocka, den är så uppmuntrande (om än så galet fel). Efter gårdagens pass har den bestämt sig för att jag klarar halvmaran på 1:22:53 så det är bara att köra på i Göteborg. :)
Jenny I
1982 • Södertälje
#25
27 februari 2019 kl 14:15
Gilla
Vet att detta är en gammal tråd men några av er kanske är aktiva så chansar.

Åkte på en bristning i högra hamstring vid backträning för 1 v sedan. Gjorde inte jätteont utan mer som små hugg och jag kunde fortsätta springa. Nu har jag vilat 1 vecka från löpning men cyklat och simmat. Men jag blir inte klok på det här med smärtuppmevelsen. Tycker smärtan är så diffus så jag knappt vet om det verkligen gör ont eller jag bara inbillar mig. Känns normalt inget vid gång eller normal aktivitet men ibland liksom sticker det till lite. Och då utan att jag ens tycker att jag gör något speciellt. Jag kan också känna att hamstring känns liksom tung och som att det svider lite vid vila, typ när jag ska sova.

Hur har smärtan känts för er? Har jag ens en bristning eller är det något annat konstigt.. Har varit hos naprapaten och ska tillbaka på måndag men var svårt att få något svar ur honom förutom att det inte skulle svida i musklerna. Men det gör det ju i vila så då vet jag inte hur jag ska tolka det.
1973 • Åkersberga
#26
27 februari 2019 kl 14:51
Gilla
Det är förmodligen en liten bristning i baklåret och då skall man inte stretcha. Vid kraftigare bristning som jag själv fick, för några år sedan, gick det knappt att springa utan att det gjorde för ont.
Jag tror att hur man än vrider och vänder på det så får man räkna med minst en månads rehab innan man kan börja springa sina normala distanspass, ännu längre för tuffare intervaller och långpass. Lite lugnt jogg kan ibland funka efter att man styrketränat baklåret några veckor och fått upp styrkan lite.
Jenny I
1982 • Södertälje
#27
27 februari 2019 kl 16:44
Gilla
Tack för svar. Min fundering gäller dock mest vad gränsen för smärta går. Om det liksom svider lite i muskeln efter att jag cyklat har jag tagit i för mycket då?

Om jag inte kan cykla under rehaben vet jag inte vad jag ska göra.

Vilka styrkeövningar har ni gjort? Och när kan man börja med styrka? Hur vet man att man är redo att springa?
1973 • Åkersberga
#28
27 februari 2019 kl 19:15
Gilla
Lite svida är nog normalt och cykel är ofarlig för baklåret eftersom rörelsen är begränsad och mjukare.
Styrka för baklåret får göra lite ont om det minskas från gång till gång för att efter någon vecka inte göra ont alls. Hemma är bästa övningen att ligga på rygg med hälen på en Pilatesboll, och hela kroppen som en brygga, för att man sen skall curla båda underbenen så att bollen nästan nuddar rumpan. Sedan rullar man tillbaka bollen med fötterna. När man blivit riktigt stark kan man köra på ett ben, men värm upp alltid på två.
Jenny I
1982 • Södertälje
#29
28 februari 2019 kl 01:17
1 Gilla
Ok tack! Ditt svar lugnar mig lite. Ska testa övningen.

Tycker bara svidet är skumt och inget andra med hamstring bristning verkar uppleva. Inte heller märkt någon förbättring med hänsyn till den känslan efter en veckas löpuppehåll. Låter ju som andra blir smärtfria fort och att smärtan inte känns vid vila.
1989 • Malmö
#30
28 februari 2019 kl 09:48
Gilla
Det är sällan en skada behöver total vila utan det är gradvis ökad belastning som gäller finns underlag som stödjer att tidigare påbörjad rehabilitering ger tidigare återgång (dvs man behöver rehabilitera färre dagar kontra om man börjar en vecka senare), fick du inga övningar från naprapaten?

Smärta generellt är ganska klurigt då det är en dålig indikation på att något är trasigt. Allmänna rekommendationen som jag brukar ge är att det är okej att det känns när man tränar men smärtan ska inte vara obehaglig och inte påverka funktionen, sen vill jag gärna att man undviker att få ökad smärta >2-3h efter aktivitet. Då har det blivit för mycket men det är bara att minska dosen till nästa pass och testa igen
1973 • Malmö
#31
28 februari 2019 kl 10:41
Gilla
Jag har haft något liknande i balklåret. Kändes som en liten mus som bet mig i muskeln några kilometer in på distanspassen. Jag fortsatte springa och känslan fanns kvar i ett par veckor men sen försvann det.
Microbristningar i hamstring verkar gå bra att springa bort till skillnad från sk gubbvad.
Rent generellt skulle jag säga att bästa rehaben för löprelarerade skador faktiskt ofta är att just springa.
Jenny I
1982 • Södertälje
#32
28 februari 2019 kl 18:00
Gilla
Det låter ju uppmuntrande @Tobias! Hängde den där känslan kvar även efter passet? För mig bränner det liksom lite även i vila.

Idag har det dock känts bättre och tror faktiskt att det är för att jag inte cyklat. Har tom vågat mig på lite styrka för hamstring. Så hoppas jag att jag kommer igång med löpningen nästa vecka igen.
Jenny I
1982 • Södertälje
#33
28 februari 2019 kl 21:33
Gilla
@johan såg inte ditt svar först. Mitt problem har väl varit att det liksom svider på kvällen efter cykling. Så om jag tolkar det du skriver rätt har jag gjort för mycket i så fall?

Naprapaten tyckte att jag kunde ligga på mage och lyfta benet försiktigt från golvet. Annars bara gå och cykla. Jag är ju rätt ivrig att få träna åtminstone något så idag körde jag core och övningen som Amir tipsade om. Kändes bra under aktiviteten men sen kommer den där känslan efteråt igen. Kanske får nöja mig med promenader, simning och invänta nytt besök hos naprapaten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#34
28 februari 2019 kl 22:11
Gilla
Alltid surt med skador och de kommer ju i princip alltid olägligt....!
1. Lägg ner Varvet! Bara dumt att jobba emot naturen.
2. När jag fick en bristning i baksida lår hittade jag en rehabövning i form av avbruten benspark: Stå på det friska benet, gör en benspark med det skadade benet men stoppa den tvärt vid ungefär 30 graders knävinkel. Då får man en excentrisk belastning, inte lätt att få annars.
3. Vänta med fartträning eller tyngre styrka tills du är uppe i full distans vid lugn löpning utan känningar.

En klassisk gissning på hur lång tid det tar är ca 3 månader till hyfsat bra styrka, lätt löpning kanske man kan smyga igång efter 1-3 veckor.

God chans att kunna springa Ultravasan alltså. Lycka till!
1989 • Malmö
#35
6 mars 2019 kl 10:51
Gilla
@ Jenny. Kan vara så, försvinner den svidande känslan till efter kvällen?

Generellt är det belastning som gäller , sen gäller det bara att hitta rätt nivå. Det är inte så konstigt att övningen med pilatesbollen smärtade, det är ganska mycket baksida lår i den och kanske på en för hög nivå mot vad du klarar i dagsläget.

Men är det en bristning så kan det här träningsprogrammet vara något för dig: https://thebarbellphysio.com/the-l-protocol-for-hamstring-rehabilitation/

Det är från Carl Askling, fysioterapeut som forskar mycket på baksida lår. Han har tagit fram det där programmet för just bristningar.
Jenny I
1982 • Södertälje
#36
6 mars 2019 kl 22:16
Gilla
Tack Johan. Nu har smärtan dock övergått till klara ischias-symptom. Det kanske var frågan om det hela tiden och att det var därför jag inte fick ihop det. Ischias kan ju också hugga. Just nu svider det, bränner och sticker både i ben, rumpa och rygg. Kommer och går lite

Yogar och simmar och går hos naprapaten och hoppas att helvetet ska ta slut någon gång. Styrketräning verkar göra det hela mycket värre. I övrigt blir jag inte klok på vad det är som triggar smärtan.
1989 • Malmö
#37
7 mars 2019 kl 09:52
Gilla
Kämpa på!
Det kommer att bli bra, fortsätt kämpa bara även när det är frustrerande
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.