Löpning Träning 27 inlägg 5668 visningar

Löpning försämrar styrketräningen!?!

1968 • Tollered
#1
2 april 2014 - 19:15
Gilla
Hej!

Hamnade på denna artikel när jag surfade runt lite om styrketräning:
http://www.styrkelabbet.se/konditionstraning-och-styrketraning/

I denna artikel påstås det att konditionsträning i kombination med styrketräning är mycket hämmande för effekterna av styrketräningen och att man bör skilja de olika träningsformerna åt med ett dygn.

Jag har aldrig varit så road av styrketräning så det har blivit periodvis oftast ihop med löpning eller spinning men tänkte nu försöka göra en seriös styrkesatsning ihop med löpningen. Tänkte köra kombinationspass men enligt artikeln verkar det nästan vara bortkastad tid!!

Vad säger ni andra om det här?

Thomas
< < < 1 2 > > >
T Springsson
1970 • Skotrampa
#2
2 april 2014 kl 20:02
Gilla
Som jag förstått det så uppstår det alltså muskelhämmande ämnen i hela blodomloppet och då spelar det ingen roll att man stryktränar armarna direkt efter löpning, även om dessa inte användes när man sprang?

Då är det bara att köra styrketräningen på vilodagarna som jag ser det! :)
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#3
3 april 2014 kl 08:54
Gilla
Om du avser att göra en "seriös styrkesatsning" så ska du nog inte hålla på med löpning alls...
Vill du bara bli allmänt starkare och få lite mer muskler så fungerar det utmärkt att kombinera, men någon ny Arnold Schwarzenegger kan du aldrig bli med samtidig styrke- och löpträning.
Peter
1985 • Luleå
#4
3 april 2014 kl 09:27
Gilla
Definiera "seriöst" först. Är maximal syrka/muskeltillväxt ditt ultimata livsmål så ska du inte konditionsidrotta så mycket alls, nej. men det går att kombinera, och man ska nog träna rätt mycket och vara väldigt vältränad styrkemässigt innan ett styrkepass direkt efter ett konditionspass inte ger någon effekt. Om din träningsdagbok är något så när indikativt för din träningsmängd så har du att se fram emot att samtidigt kunna öka bra både i styrka och kondition.

Mvh, en som körde benböj efter 12 km distans igår.

Sen kan man ju optinoja en del, vilket ju är ganska kul ibland. Innan du tränar nästan dagligen så är nog nyttan ganska liten, men börjar du närma dig 4-5 konditionspass och en 2 - 4 rejäla styrkepass (dvs inte 20 min core efter löpningen) kan du ju dels skilja på de så mycket de bara går, och även fundera på periodisering (exempelvis 4-6 veckor där du fokuserar mer på ena delen och låter den andra stå tillbaka lite, för att sen byta)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
3 april 2014 kl 09:50
Gilla
Jag kombinerar spinning och styrketräning och har inte märkt några negativa effekter. Simmare har i många år kombinerat styrketräning med tuff konditionsträning med goda resultat. För några år sedan publicerade bröstsimmaren Jakob Dorch en video där han körde en maxserie på 120 kg i bänkpress, tror det var typ 18 reps.
1982 • Åkarp
#6
3 april 2014 kl 11:50
Gilla
Peter #4

Benböj efter 12km löpning. Haha. Jag vet inte om jag ska tycka du är tuff eller dum ;-)

Alla har vi våra egna små sätt att plåga oss själva..... *hehe*
Björn
1975 • Stockholm
#7
3 april 2014 kl 21:16
Gilla
Som nämnts, perspektiv är allt... Det går att komma långt innan det där blir flaskhalsen för utvecklingen.

Jag periodiserar.
Vinter: 1-3 pass kondition / 3-4 pass styrka.
Sommar: 4-5 pass kondition / 1-2 pass styrka.

Det enda som alltid märks av tydligt hur jag än möblerar om är (front)böj och tyngre benpass. Det sitter i 1-2 dagar efter och sommartid med mycket löpning händer det att jag skippar böj helt vissa veckor.
1970 • Stockholm
#8
4 april 2014 kl 10:40 Redigerad 4 april 2014 kl 11:05
Gilla
Inga problem att kombinera styrketräning med löpning, det är mest skitsnack eller dåligt pannben, med ett undantag: tunga benövningar i gymmet i kombínation med mycket löpträning (tufft/svårt). Vore kul om fler försöker kombinera detta. Själv tycker jag det är kul att sikta på att bli bra allround tränad.

Tex: sub40 (eller motsvarande fart längre distanser), >20 chins, >100kg bänk - roliga tuffa/mål att försöka uppnå samtidigt

Lättare benövningar som tex lårcurl och benspark är inga som helst problem och är dessutom bra i skadebyggande syfte för löpning (kanske speciellt benspark för knästyrka/stabilitet), baksida lår får sig ändå en bra duvning under löppassen. Vadträning vet vi alla hur bra/viktigt det är för löpningen.

Styrketräning är också exceptionellt bra för för rygg samt bålstabilitet.

Utmaningen ligger väl i att regelbundet kunna trycka in tunga bra/effektiva benövningar som knäböj i veckoschemat samtidigt som man ligger på sina 4-5 pass löpning/vecka, risken är att benen får sig en omgång mer eller mindre varje dag, att detta ibland går ut negativt över löpningen.

Jag har själv problem med tunga benövningar som knäböj men tror stenhårt på kroppens förmåga till att anpassa sig, dvs med pannben och tålamod så kommer det gå bättre till slut. Men jag är inte där än, det är ofta jag helt skippar knäböj och kör benspark istället så att framsida lår åtminstone får sig en duvning. Kan också beror på vilken fas man är i, om man prioriterar löpningen eller styrketräningen.

Med undantag benen är återhätmningen inga problem om man tex kör löpning och styrekträning varannan dag så får kroppen tillräcklig vila med möjligt undantag för just benen efter tunga övningar som knäböj, åtminstone innan kroppen vant sig. 4-5 löppass / vecka, 3 styrkepass / vecka.

Sedan om man vill lägga på sig massa eller vill hålla sig smal så styr man det framförallt med kosten. Det blir självklart extra svårt att öka i massa/styrka om man inte äter tillräckligt mycket. Däremot så kommer ändå kroppen tonas/formas och se bättre ut även om du inte ökar i massa/styrka hela tiden eller om du t.o.m. går ner i vikt. Du kommer få en jävligt hård, atletisk deffad kropp. ;-)

Generellt gäller att vill du effektivt öka i styrka och massa så bör du ligga på ett visst kaloriöverskott sett till dygnet, löptränar man samtidigt så kan det bli en himla massa mat. ;-) Visst går det att öka i styrka och massa även om du ligger ungefär +-0, speciellt det första året, men sedan blir det betydligt svårare.

Jag har nog aldrig tränat en disciplin likt styrketräning där man så oerhört tydligt känner samspel mellan kost, vila och resultat. För att generalisera grovt, äter man mera så är det lättare att öka i styrka, äter man mindre är det betydligt svårare eller helt omöjligt. I löpningen upplever jag inte alls kosten lika känslig. I löpningen är det till större delen kroppsvikten som styr hur snabbt det går.

Nybörjar felet nr 1 i styrketräning är för dålig kost och för lite med mat, kvinnor brukar väldigt, väldigt ofta fela med kosten, totalt. Istället för att ersätta fettet med muskler brukar de därför ofta bli mest smala.

Så när det gäller kroppsvikt och kaloriintag har vi tyvärr ett totalt motsatts förhållande mellan distanslöpning och styrketräning.

Lägre kroppsvikt: Bättre resultat i distanslöpning/sämre i gymmet sett till styrka/massa

Högre kroppsvikt: Ökad muskelmassa och styrka men oftast sämre resultat i löparspåret

Är det optimalt för löpningen med styrketräning, nej.

Är det optimalt för styrketräning med löpning, nej.

>Men för att bli väldigt bra allround tränad, JA!

Slarvar man med stretching kan också löpningen upplevas lite kantig och stel pga all överkroppsträning, men vill man bli fin får man lida pin? ;-)

Lite svamligt, långt och upprepande inlägg, men jaja. :-)
Tanja Werner
1968 • Malmö
#9
4 april 2014 kl 11:11
Gilla
Det finns (minst) två superduktiga tjejer här, Camilla Green och Madeleine Johansson (hon bloggar också), som kombinerar styrketräning med löpning. Kanske kan du kika lite hos dem och få bra input?
1968 • Tollered
#10
4 april 2014 kl 13:42 Redigerad 4 april 2014 kl 13:42
Gilla
Tack för alla svar och tips!

Som jag lagt upp det fram till nu har det blivit 5-6 pass kondition/vecka där jag 3-4 av passen kombinerat dem med styrka, tex bodypump+spinning eller fria vikter+löpning.

Vad jag främst är ute efter är att maximera effekten av träningen och blev då fundersam om mitt upplägg i princip gjorde styrketräningen meningslös och att jag kan använda den tiden bättre. Artikeln kan ju tolkas så.

Kommer nog i alla fall att låta 1-2 av styrkepassen varje vecka stå för sig själv den dagen utan konditionsträning och samtidigt lägga mer tid på respektive styrkepass.

1970 • Stockholm
#11
4 april 2014 kl 13:53 Redigerad 4 april 2014 kl 13:53
1 Gilla
Thomas: Under förutsättning att du varierar din träning, sköter din vila, kost och låter kroppen hinna återhämta sig så är det lugnt. 24h mellan ett löppass till styrketräningspass eller åt andra hållet är tillräckligt för de allra flesta, åtminstone när din kropp vant sig för vad du utsätter den för.

Psykas inte av artikeln, du kommer märka själv hur din kropp svarar.

Det är ytterst sällan jag kör styrke och kondition samma dag, just eftersom jag vill få ut så mycket som möjligt av respektive disciplin och ge kroppen tid till återhämtning. Har legat på 4 löpdagar och 3 styrkedagar en längre period, men växlar nu nu upp till 5 löpdagar och 3 styrkedagar, dvs endast en av dagarna kör jag dubbla pass beroende på hur det känns. (Ju längre tid mellan styrkepasset och konditionspasset den dagen som jag dubblar ju bättre.)
Glenn K
1974 • Vänersborg
#12
4 april 2014 kl 18:24
Gilla
Det går att hitta artiklar och rapporter som påvisar negativa effekter gällande det mesta. Det finns ju ofta någon liten nackdel med allt man gör. Jag läser inte sånt längre utan går på egen känsla och den erfarenhet som säger mig att den som tränar hårt och seriöst blir bra på det hen gör. Träna det du känner för när du känner för det.
1965 • Kungsholmen
#13
4 april 2014 kl 18:26
1 Gilla
Jag skrev en liten betraktelse över denna moderna optimeringshysteri för ett tag sen: http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=153066
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
4 april 2014 kl 19:59
Gilla
Sub-optimering får bli årets trend 2014! Själv presterade jag i slutet på 80-talet 90kg i bänkpress efter 8 år utan ett gymbesök och enbart styrka med egen kropp i kombination med hård löpträning ( utan pulsklocka !!! ). Om jag optimerat träningen kanske jag nått 31 låga på milen, nu fick jag nöja mig med precis under 32 min och tre häloperationer.
Åsa
1983 • Fagersta
#15
4 april 2014 kl 20:07
1 Gilla
Bild uppladdad av Åsa
Nä, för mig är det tvärtom!
Styrka kombinerat med löpning = Finemang!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
4 april 2014 kl 20:12
1 Gilla
Man ska inte bortse ifrån att även i styrketräning ska musklerna syresättas och eventuell mjölksyra tas omhand så lite hyfsad syreupptagning skadar inte.
1970 • Stockholm
#17
4 april 2014 kl 20:45 Redigerad 4 april 2014 kl 20:54
Gilla
Peter: Du har din poänger, absolut. :-)

Men det beror också lite på hur man definierar optimering.

Själv anser jag tex hyfsad kost, vila/återhämtning och en viss variation i sin träning som mera grundläggande/logiska faktorer.

Det som stör mig mest nu för tiden är nog alla dieter och den helt fanatiska skräcken mot snabba kolhydrater (världens bästa energi i direkt anslutning till träning enligt mig).

Du nämner maltodrexin (potatis/majs stärkelse). :-) En otroligt billig, lättlöslig och snabb kolhydrat för träning och/eller som sportdryck.
1968 • luleå
#18
5 april 2014 kl 12:25
Gilla
Kör du inte med hantlar utan endast kroppstyrka så kan du köra ett pass varje dag om du vill
1970 • Stockholm
#19
5 april 2014 kl 17:01
1 Gilla
Åsa: Grymt :-)
1970 • Stockholm
#20
5 april 2014 kl 17:08 Redigerad 5 april 2014 kl 17:13
Gilla
Anita: Felaktigt generaliserande.

Går utmärkt träna med tex hantlar varje dag (24h vila) om man varierar övningar och muskelgrupper (vilket man bör göra om man tränar styrka flera dagar i rad).

En person som har tränat länge kan säkert t.o.m. få utveckling även vid hantelträning med samma muskelgrupper två, tre dagar i rad även om det kanske inte är optimalt (risk att man blir sliten).

Man ska inte underskatta kroppens förmåga att anpassa sig till vad man utsätter den för (även om det kan ta tid).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.