4 april 2014 kl 10:40
Redigerad 4 april 2014 kl 11:05
Inga problem att kombinera styrketräning med löpning, det är mest skitsnack eller dåligt pannben, med ett undantag: tunga benövningar i gymmet i kombínation med mycket löpträning (tufft/svårt). Vore kul om fler försöker kombinera detta. Själv tycker jag det är kul att sikta på att bli bra allround tränad.
Tex: sub40 (eller motsvarande fart längre distanser), >20 chins, >100kg bänk - roliga tuffa/mål att försöka uppnå samtidigt
Lättare benövningar som tex lårcurl och benspark är inga som helst problem och är dessutom bra i skadebyggande syfte för löpning (kanske speciellt benspark för knästyrka/stabilitet), baksida lår får sig ändå en bra duvning under löppassen. Vadträning vet vi alla hur bra/viktigt det är för löpningen.
Styrketräning är också exceptionellt bra för för rygg samt bålstabilitet.
Utmaningen ligger väl i att regelbundet kunna trycka in tunga bra/effektiva benövningar som knäböj i veckoschemat samtidigt som man ligger på sina 4-5 pass löpning/vecka, risken är att benen får sig en omgång mer eller mindre varje dag, att detta ibland går ut negativt över löpningen.
Jag har själv problem med tunga benövningar som knäböj men tror stenhårt på kroppens förmåga till att anpassa sig, dvs med pannben och tålamod så kommer det gå bättre till slut. Men jag är inte där än, det är ofta jag helt skippar knäböj och kör benspark istället så att framsida lår åtminstone får sig en duvning. Kan också beror på vilken fas man är i, om man prioriterar löpningen eller styrketräningen.
Med undantag benen är återhätmningen inga problem om man tex kör löpning och styrekträning varannan dag så får kroppen tillräcklig vila med möjligt undantag för just benen efter tunga övningar som knäböj, åtminstone innan kroppen vant sig. 4-5 löppass / vecka, 3 styrkepass / vecka.
Sedan om man vill lägga på sig massa eller vill hålla sig smal så styr man det framförallt med kosten. Det blir självklart extra svårt att öka i massa/styrka om man inte äter tillräckligt mycket. Däremot så kommer ändå kroppen tonas/formas och se bättre ut även om du inte ökar i massa/styrka hela tiden eller om du t.o.m. går ner i vikt. Du kommer få en jävligt hård, atletisk deffad kropp. ;-)
Generellt gäller att vill du effektivt öka i styrka och massa så bör du ligga på ett visst kaloriöverskott sett till dygnet, löptränar man samtidigt så kan det bli en himla massa mat. ;-) Visst går det att öka i styrka och massa även om du ligger ungefär +-0, speciellt det första året, men sedan blir det betydligt svårare.
Jag har nog aldrig tränat en disciplin likt styrketräning där man så oerhört tydligt känner samspel mellan kost, vila och resultat. För att generalisera grovt, äter man mera så är det lättare att öka i styrka, äter man mindre är det betydligt svårare eller helt omöjligt. I löpningen upplever jag inte alls kosten lika känslig. I löpningen är det till större delen kroppsvikten som styr hur snabbt det går.
Nybörjar felet nr 1 i styrketräning är för dålig kost och för lite med mat, kvinnor brukar väldigt, väldigt ofta fela med kosten, totalt. Istället för att ersätta fettet med muskler brukar de därför ofta bli mest smala.
Så när det gäller kroppsvikt och kaloriintag har vi tyvärr ett totalt motsatts förhållande mellan distanslöpning och styrketräning.
Lägre kroppsvikt: Bättre resultat i distanslöpning/sämre i gymmet sett till styrka/massa
Högre kroppsvikt: Ökad muskelmassa och styrka men oftast sämre resultat i löparspåret
Är det optimalt för löpningen med styrketräning, nej.
Är det optimalt för styrketräning med löpning, nej.
>Men för att bli väldigt bra allround tränad, JA!
Slarvar man med stretching kan också löpningen upplevas lite kantig och stel pga all överkroppsträning, men vill man bli fin får man lida pin? ;-)
Lite svamligt, långt och upprepande inlägg, men jaja. :-)