17 februari 2014 kl 21:11
För att förtydliga Hansons maratonprogram lite. Som Staffan redan har nämnt (#10) så förespråkar de en ganska hög löpmängd med endast en vilodag/vecka. 3 pass är kvalitetspass och sedan fylls veckan ut med 3 lätta distanspass. Kvalitetspassen (och där räknas långpasset in trots att det ska genomföras i ett förhållandevis lugnt tempo) körs på tisdag, torsdag och söndag så de har aldrig två tuffa pass efter varandra. Men deras tanke är att de tuffa passen ska genomföras med något slitna ben. Allie K har ett bra citat (#3) som sammanfattar deras resonemang om "cumulative fatigue".
Långpasset blir för den vanlige motionären aldrig längre än 26 km och eftersom man inte ska vara fullt utvilad innan så menar de att man tränar de sista 26 km av ett maratonlopp. Och anledningen till att man inte förespråkar längre långpass är (som Staffan redan har varit inne på) att det tar för stor del av veckans träning. Jämför hur stor del av av veckomängden ett 30 km-pass är för en som springer 50 km resp. en som springer 120 km. Deras elitlöpare springer längre långpass än 26 km.
Bröderna Hanson menar att långpasset bara är en komponent, bland många andra, i maratonträningen och att den totala löpmängden är överordnad allt annat.
För att så till sist återvända till TS fråga. Du har en relativt hög mängd och då antar jag att du springer åtminstone 5 pass i veckan. Vad är anledningen till att du kör långpasset dagen efter intervallerna? Jag skulle rekommendera att ha någon lätt dag mellan.
Att starta långpasset med något slitna ben ger ju en viss "hårdhet", som nämns i resonemanget ovan. Men sedan är det ju också så att man aldrig ska träna hårdare än att man kan genomföra sitt nästa planerade träningspass.
Testa dig fram. Det som fungerar för en behöver inte fungera för en annan.