14 februari 2014 kl 10:57
Redigerad 14 februari 2014 kl 10:59
Oskar:
Ärligt talat: springer du för fort första milen på en Mara så är inte det att lyssna på kroppen, det är dålig planering.
Det är ju som att tänka att "det här går ju fint" om man ska simma över Engelska kanalen och starta med tävlingscrawl-fart och sedan bli förvånad när man kroknar efter en knapp kilometer och tvingas bryta. Det har inte med att "lyssna på kroppen att göra". Det har däremot med dålig kroppskännedom att göra. :)
Med kroppskännedom så kan man lyssna på kroppen. Har man inte det så feltolkar man ju oftare sin kapacitet, åt båda sidor av skalan:
optimisten = det här går bra (kroknar)
pessimisten = det här känns inte bra (sänker farten/kroknar och blir missnöjd)
realisten = det är lite tungt, men det här borde jag greja (biter ihop och grejar det)
kth:aren = räknat ut att klara 4:16:23 i snittfart (blir besviken när det blev 4:18 i snitt eftersom han inte räknat med den där kurvan och skyller på felkaliberarade satelliter)
cynikern = det går bra nu men det kommer gå åt helvete på slutet
stoikern = det ska göra ont, då vet man att man lever.
komikern = ba dum tss
Tar man inte ut sig på sina intervaller - där man verkligen KAN utmana sig - så är det ju synd. Där kan man ju lära sig att stå ut och hitta sina gränser. Där ska man dock lyssna på kroppen efter smärtsignaler om något känns fel i leder/muskler. Kan man inte pejla sig själv så ökar ju risken för en onödig skada.
Om man "bestämt" sig för åtta/tio intervaller och inte klarar dem i jämn fart och tvingas avbryta eller sänka tempot så har man ju felbedömt sin förmåga. Men, då har man ju provat och kan anpassa sig. :)
PS
Själv så fegar jag oftast lite grann på alla mina pass. Jag viker ner mig en bra bit innan det tar stopp och även på "bra" pass så kan jag ha en liten bitter eftersmak av att jag inte "vågade" ta ut mig mer - och jag känner att jag definitivt kunnat göra det. Bekväm, lat eller feg? Kanske lite av varje.