Löpning Avancerad träning 10 inlägg 1556 visningar

snabbhets träning.

csaba
1973 • Malmö
#1
31 juli 2008 - 21:42
Gilla
Misslyckade intervallpass efter intervallpass.
jag har otroligt svårt att träna intervaller.
har aldrig haft en intervallpass jag har varit nöjd med !

jag vill få upp hastigheten och långpass och medeldistans pass känner jag ofta att det är inga problem men så fort det är dags för intervallträning så är det misslyckat varje gång.
i och med jag har svårt att hålla koll på hastighet när jag springer lång intervall, så brukar jag endast hålla mig till 400meter på bana då jag kör 90% dom första 300 och 100% dom sista 100metrarna. men 4-5 repetioner så klarar jag inte mer.
ger jag upp för lätt ?

det är lite av anledningen jag gick med i löparklubb för att bli snabbare (och därför jag försöker tävla så mycket små tävlingar). på träningarna springer vi 10km och håller full fart. då brukar jag nästan ligga på person bästa hela tiden. så snabbdistans träning får jag av klubben hela tiden, men intervall = misslyckat.

HUR VIKTIG ÄR INTERVALL TRÄNINGEN ?
kan man vill få upp hastigheten utan intervall eller räcker det med långpass och snabbdistans ?
jag springer ju endå otroligt mycket. (men 40-42 min/milen känns så avlägset för tillfället).

hur lyckas ni ?
Frida
1986 • Sollentuna
#2
31 juli 2008 kl 22:33
Gilla
Du springer för fort så klart! Sänk ribban: dina intervaller ska baseras på din kapacitet i nuläget, inte dina framtida måltider. Intervaller och träning kommer först, och bygger på var du ligger i dagsläget, sen kommer resten som en bonus på tävlingen (där alla faktorer i din träning sammanstrålar och tillåter ett nytt personbästa, i bästa fall :)
Johan I
1987 • Örebro
#3
31 juli 2008 kl 23:06
Gilla
Om du klarar att få person bästa genom att bara springa med några andra i löparklubben på 10 km så är det väl inte intervall träning du skall göra överhuvudtaget.

Själv ser jag på intervall träning att man endast skall ta till den när man saknar fart...
Alltså när man är i den situationen att man på en sträcka kan ta i (behöver nödvändigtvis inte vara max men nära) och sedan ändå efteråt känna att "hmm men jag har ju mycket kraft kvar, borde jag inte kunna få ned tiden mer?"... då kan man börja tänka på att det är fart man saknar, inte krafter. Och då är intervallträningen något man skall köra på.

Man skall inte enl. mig köra intervallträning, backträning och allt bara för "att"... det skall finnas anledning till det också, annars är det bortkastat.
Magnus Berglund
1988 • STHLM
#4
1 augusti 2008 kl 09:13
Gilla
J: Det ska finnas en anledning med all träning, inte bara intervaller.

C: Jag brukar sätta upp som mål att jag min sista intervall ska vara den snabbaste. På så sätt "sparar" man sig (om man nu kan säga så..) på de första så man inte bränner allt krut där och på slutet kan man "kötta".

Sen kan det säkert vara på sin plats att testa lite olika intervaller, distans, tempo, teknikfokus, plats, vilotid går ju att variera. Själv kör jag just nu terrängintervaller på en vanlig motionsslinga och tycker det fungerar bra. Alla är olika. Hitta det som passar dig genom att prova dig fram.

Lycka till!
1969 • Sala
#5
1 augusti 2008 kl 09:42
Gilla
Igår blev det intervaller tillsammans med Loke, 6 år, som cyklade bredvid. Och så drack vi vatten i pauserna. Riktigt trevligt. För första gången testade jag ett för mig högt tempo i VO2-max-fart (4:20-4:27), men vilade ändå bara 2 min emellan, och ökade denna vila efter tre intervaller till 3 min, sedan 4 min.

Fråga: Är det vettigt att vila så lite efter 1 km i VO2-max-tempo? Det jag märkte var att min puls hade sjunkit till 120 redan efter 1 min, så jag såg ingen anledning att vila längre än 1 min, men det kanske var fel tänkt, eftersom det ju inte är för pulsens skull man vilar 4 min, utan för att mjölksyran ska gå ner. Eller kan det vara vettigt att korta ner vilan som jag gjorde, och sedan öka den efter varje intervall, med tanke på att man ju blir tröttare och tröttare för varje intervall?
Sven Andersson
1966 • Kista
#6
1 augusti 2008 kl 13:29
Gilla
Mårten, just för att det är "mjölksyran" som ska ut och inte pulsen ner (så mycket), bör man joggvila under intervallen i lugnt tempo vid VO2max-träning. Joggen gör så att benmucklerna hjälper till i jobbet att minska "mjölksyran", och håller igång pulsen (även om den förstås går ner en del). Vid VO2Max-träning är det helt okay att joggvila upp till nästan lika länge som själva arbetspassen tar. Kanske 60-80% är rimligt. 5(6)x800m med joggvila 400m mellan är t ex en bra balans.
1978 • Angered
#7
17 augusti 2008 kl 00:27 Redigerad 17 augusti 2008 kl 00:38
Gilla
Se den första intervallen som en uppvärming, och där du INTE skall ge max utan komma in i träningen...!!!!!

Sedan springer du intervallerna i tröskelfart eller lägre. Syftet skall vara att orka igenom alla intervaller du på förhand önskar i samma tempo rakt igenom.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#8
17 augusti 2008 kl 10:01
Gilla
Jag håller med Johan I om att intervallträning inte alltid är nyckeln till snabbare tider. Om man tittar i din träningsdagbok så alternerar du träningen mellan 10km och långsammare 20-25km långpass. Kanske blir det för ensidigt (2 olika distinkta tempon och distanser + intervallträning). Har du provat att träna i ditt mil-tempo i 15 km? Om du tränar mycket på denna distans (i ett bra tempo) och sedan går ner till 10km är chanserna goda att du kommer att få mycket bättre marginal och möjlighet att pressa bättre tider på 10km. Jag tycker också att det är nyttigt att springa testlopp på 5km för att se om man kan hålla sin önskade km-tid på kortare distans, vilket ju är en absolut förutsättning. Lycka till!
1969 • Sala
#9
17 augusti 2008 kl 10:40 Redigerad 17 augusti 2008 kl 11:06
Gilla
Pål, hur ska man kunna springa 15 km i sitt miltempo? Per definition är ju miltempo det tempo man orkar hålla i en mil. Orkar man 5 km till, så var det ju inget miltempo, utan ett 15-km-tempo.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#10
17 augusti 2008 kl 22:44
Gilla
Hehe,
Gissade att den anmärkningen skulle komma strax efter det att jag postat inlägget...Nej, naturligtvis kan man inte hålla sitt tävlings-miltempo i 15 km. Jag syftar mer på ansträngningsnivån man har under ett milpass där man inte går i tävlingsfart.
Det är min övertygelse att om man kan hålla den ansträngningsnivån över en längre tid (typ ytterligare 20-30min) så vinner man mycket, då man efter en tids träning testlöper 10km igen. Naturligtvis är detta baserat på min egen träning och vad som funkar för mig...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.