Löpning Tävlingar & Motionslopp 14 inlägg 7601 visningar

Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon

1988 • Karlstad
#1
19 januari 2014 - 17:44
Gilla
Hej!

Jag ska delta i både Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon. Sthlm Marathon blir mitt första mara. Jag undrar nu hur ni andra som brukar vara med i båda brukar lägga upp träningen mellan loppen för återhämtning och vara i toppform till sthlm maran?

Jag undrar också om ni inbitna marathonlöpare har några tips till nybörjare som mig som ska springa mitt första? Speciellt under själva loppet, vad ska jag tänka på? Hur hårt ska jag gå ut? Osv. Alla tips är guld värda. :) Satsar på en tid runt 3:30.

Ha de gott!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
20 januari 2014 kl 10:48 Redigerad 20 januari 2014 kl 10:51
Gilla
Hej Emma!

Med två veckor mellan loppen kan man inte satsa hårt på båda. Som debutant på maran bör du låta marathonsatsningen styra. Ett ofta bra upplägg är att springa halvmaran i sitt tänkta marathontempo. Det är ett väldigt bra test på tempot (om nu vädret blir liknande och allt annat stämmer...). Du ska kunna hålla jämn fart genom Varvet och ha kapacitet att när som helst öka tempot lite, annars bör du sänka riktfarten för maran. Du ska vara trött men inte utpumpad eller sliten efter loppet. Känner du dig pigg och fräsch direkt efter loppet så kan du kanske höja ambitionen inför maran.

Å andra sidan tycker jag inte att du ska ta så allvarligt på vilken tid du får på debutmaran - tycker du det är roligt vill du springa fler och med normal träning får du betydligt bättre tid andra gången. Se i vilket fall till att springa den första och kanske den andra kilometern klart långsammare än din tänkta genomsnittsfart, det är lätt att dras med av upphetsningen och det kan förstöra hela loppet. Om det känns lätt men ändå snabbt första halvan ligger du bra till men vänta med att öka till efter 30km. Jämn fart anses vara det som ger bäst resultat (med lite lugnare start) men det är ganska få som inte tappar fart under andra halvan.

Mellan loppen är det återhämtning som har högsta prioritet, om du tar 2, 3 eller 4 dagars löpvila efter Varvet beror på hur du känner dig, 10-15 km fartlek under helgen mellan och lätt löpning med lite kortbacke under veckan före maran för att få tillbaka lite fart är ett förslag. Man kan behöva anpassa löpningen under marathonveckan till hur man tänkt kostladda och det är väldigt individuellt vad som passar, testa gärna en månad före inför ett riktigt långt pass.

Lycka till!
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#3
20 januari 2014 kl 15:39
Gilla
Jag sitter i precis "samma båt" som Emma. Kan man inte göra som så att man springer varvet som vanligt (risken är att tävlingsinstinkten kickar in och det är ju inte säkert man gör en bra mara bara för att man tar det lugnt på varvet), men att springer väldigt försiktigt på maran? Det är ju trots allt första maran och man vet ju inte riktigt hur kroppen reagerar under drygt 4 mil i tävlingsfart?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
20 januari 2014 kl 16:11
Gilla
Nej, det är inte säkert att man gör en bra mara för att man tar det lugnt på Varvet. Men det är säkert att man inte gör en topprestation på maran om man gör det på Varvet. Man anses behöva en veckas återhämtning per mil tävling man sprungit. Men det är inte till tävlingsstatus utan till full träningskapacitet.

Maran är både fysiskt och mentalt krävande om man vill göra sitt bästa och det vill man väl? Låt gå att det är din första och den blir ändå inte å bra som när du är mer van men risken är ju att den blir onödigt plågsam och du vill inte göra om det. Men naturligtvis kan du avsiktligt springa maran som ett långt träningspass i lugn fart bara för att prova på distansen. Men spring den då utan några som helst tidsambitioner, bara som en erfarenhet.
Man kan ta maran som en social grej och springa en i veckan.

En halvmara i marathonfart är heller inte snutet ur näsan, det är ett krävande träningspass som du i princip aldrig gör ensam, på tävling utnyttjar man stämningen, draghjälpen och servicen och att ens egen motivation ändå är lite högre; som träning kallas det nyckelpass. Och som jag sa, det är ett bra träningspass inför maran, jag har själv utnyttjat det två gånger och gör det igen till våren.
Tove Molin
1967 • göteborg
#5
20 januari 2014 kl 16:47
1 Gilla
Anpassa all träning under våren för maraton. Spring varvet på glädje och känn att du "får" springa fort om allt känns ok. Det brukar vara en underbart skön känsla att slippa bära dryck och geler mm och att ha glada hejande människor omkring sig och "bara" springa 21km efter alla ensamma 25-35 km pass i olika ödsliga industriområden!
Promenera dagligen mellan loppen, man måste inte springa alls, men är du sugen så tänk på att det kan vara skonsammare med lite lugn terränglöpning än asfalt. Själv springer jag aldrig samma vecka som ett maratonlopp men går mina dagliga hundpromenader på 1-2 tim kuperat.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#6
20 januari 2014 kl 22:07
Gilla
Värt att tänka på kan ju vara att man på varvet i tävlingsfart kan dra på sig lättare skador etc som sabbar maran. Hände mig 2012 med någon slags vadkänning som sedan kom tillbaka på maran och tvingade till brytning vid 35 km i pissvädret (kylan gjorde att man hade frusit ihjäl om man skulle ´fått för sig att gå i mål till varje pris). Efter varvet brukar det kännas några dagar rejält i kroppen (jag brukar inte palla att träna 2-3 dagar efteråt i alla fall) och sedan har du bara 1 vecka i princip innan sista passet innan maran- varför du inte hinner med någon mer omfattande träning utan mer av kortare pass med skön löpkänsla och tempoinslag (maratonfart t.ex.) samt något lite längre pass (under 20km förslagsvis) under helgen - inte för att ett längre pass gör varken till eller från så mycket då.
Förra året var det väl 3 veckor mellan loppen, men i år bara 2 vilket är lite kort om man satsar hårt på varvet.
Lycka till Peder
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
20 januari 2014 kl 22:12
Gilla
Det var två veckor mellan i fjol liksom det blir i år.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#8
20 januari 2014 kl 22:25
Gilla
Ok, minns fel Oldboy. Tack.
1988 • Karlstad
#9
20 januari 2014 kl 22:57
1 Gilla
Jag glömde skriva ser jag att jag tänkt ta det lugnt på varvet som ni flesta förespråkar. Jag ser varvet mer som en skoj uppladdning/träningsrunda inför maran. Ett ypperligt tillfälle att testa tävlingsnerverna och första halvans planering typ. Alltså långt ifrån maxa på varvet.

Jag tackar er alla för värdefulla tips! Jag ska verkligen tänka på det. :)
Mr. B
1963 • Hemma
#10
20 januari 2014 kl 23:18
Gilla
Kan du det, då? När det är tävling klarar åtminstone inte jag av att hålla igen. Nuförtiden är jag tveksam till att anmäla mig till lopp där jag vet att jag kommer att vara utslagen minst en vecka efteråt.
1988 • Karlstad
#11
21 januari 2014 kl 07:20
Gilla
Mr.B: Går jag in med tillräckligt starkt mål/syfte så kan jag det. Förra året sprang jag t.ex. vårruset 2 dagar innan varvet utan att maxa. :) Så jag tror att jag kommer klara det. Varvet var så roligt förra året så jag vill inte missa det.
Stefan
1968 • Sundsvall
#12
21 januari 2014 kl 08:01
1 Gilla
Du har fått bra tips av Oldboy (#2). Här är några av mina tankar.

När man springer maraton med ett tidsmål så "måste" man bestämma vilket tempo man ska försöka hålla. Att gå ut hårt och bygga upp en tidsbuffert under den första halvan brukar inte fungera, likaså är maran i regel för tuff för att man ska kunna känna sig för de första 20-30 km och därefter öka och springa in förlorad tid. Ungefär jämna halvor är det som förordas.

Att springa en halvmara 2-4 veckor i tänkt maratonfart innan maran är en populär uppladdning och något jag definitivt kan rekommendera om du känner att du är väl förberedd. Annars kan halvmaran slita för hårt, framförallt när det i detta fall endast är två veckor innan. I ditt fall är maratonfarten ca 5 min/km. Om du ska klara ditt mål i Sthlm så bör du kunna springa Gbg-varvet på 1:45 med en rimlig ansträngning. Om du faller för frestelsen att gå "all in" i Göteborg så bränner du förmodligen maran. Jag tycker heller inte att halvmaran får bli jobbigare än att du kan träna normalt igen ett par dagar efteråt. Därmed inte sagt att du ska träna speciellt hårt de sista två veckorna, men ett halvlångt pass helgen innan plus 1-2 kortare pass i marafart bör du få in. Och några lätta och korta distanspass. Promenader istället för löpning ger jag inte mycket för. Formen dalar fort, så spring 2-3 gånger även sista veckan.

Vad det gäller taktiken under loppet (maran) så gäller det att inte rusa i början. Nu är det ju så många startande i Sthlm att det naturligt går lite långsamt i början, åtminstone i de bakre leden. Se till så att du hamnar i rätt startled. Om det är din första mara så hamnar du säkert långt bak. Försök i så fall att byta upp dig något led. Följ med strömmen och undvik alltför mycket slalomåkning. Det lättar ganska snabbt och det är lättsprunget i början så du kommer nog utan problem att hitta ditt tempo. Njut av den vackra banan och publikens jubel. Om/när du har någon svacka så bit ihop. Lyckan när du springer in på stadion är värd en hel del lidande.

Om du tänker dricka den sportdryck som serveras så testa den på träning innan så att du vet att din mage klarar av den. Se också till att skor och kläder är utprovade innan så att det inte skaver någonstans.

Lycka till!
Mr. B
1963 • Hemma
#13
21 januari 2014 kl 08:03
Gilla
Jo, har du mer självdisciplin än vad jag har så går det väl. Ett säkert sätt att hålla nere tempot - och rätt kul - är att vara draghjälp åt en långsammare kompis.
Mitch Rapp
1981 • Götet
#14
14 augusti 2014 kl 12:19
Gilla
Det blir bara en vekca i mellan. blir en spännande utmaning med GV och sedan SM veckan efter. Får nog bli lite med träningstempo på GV
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.