Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 18709 visningar

Ont när jag lyfter foten

Oskar Wall
1986 • Göteborg
#1
4 januari 2014 - 14:49
Gilla
Bild uppladdad av Oskar Wall
Hej kära löpare!

Har fått problem med senan på ovansidan högerfoten som förbinder själva foten med benet. Det gör ont när jag lyfter foten. Problemet kom smygandes efter ett långpass för fyra veckor sedan, ovetandes om att det skulle bli värre körde jag på men successivt efter en vecka tvingades jag göra uppehåll i löpningen för att det gjorde så ont. Vilande fyra dagar och testade igen, inte helt hundra. Vilade ytterligare fyra dagar och därefter hade smärtan försvunnit. Veckan därefter körde jag på som vanligt igen utan någon som helt smärta. Igår körde jag ett långpass igen och nu upplever jag samma problem när jag lyfter höger fot.

Har haft känningar längre upp i underbenet (där jag tror samma sena går upp och övergår till en muskel) till och från som försvunnit när jag blivit varm i kroppen. Känns som vad gemene man kallar "benhinneinflammation".

Har inte haft problem innan, med just denna skada och funderar kring om det kan bero på att jag för två månader sedan införskaffat nya skor med lägre drop (8mm), är van vid (10-12mm). Dessutom är dessa skor mer uppbyggda och har så kallad överpronationsstöd (jag överpronerar enligt löplabbet) vilket mina tidigare skor inte har. Jag använder främst dessa skor vid långpass och har inte använt dessa under den veckan jag inte upplevde smärta.

Försöker att dagligen stå på balansplatta samt utföra excentriska tåhävningar för att stärka mina enligt min uppfattning svaga fötter.

Kan det vara de nya skorna och den så kallade häl-till-tå-droppen?

Hur påskyndar jag länkningen på bästa sätt?

Någon som har andra kloka eller intressanta hur jag kan undvika framtida skada utifrån mina förutsättningar (min träningsdagbok).

Bifogar en bild på min "snygga" fot. Det känns som att det är en knöl på senan nästan vid fästet till foten, har dock svårt att beskriva om det är just där smärtan sitter. Foten är inte svullen i övrigt.

1981 • Karlstad
#2
6 januari 2014 kl 22:38
Gilla
Är du säker på att det är senan du har ont i? Jag har också haft problem med ont på ovansidan av foten och hade en liknande knöl som du har. För mig har det blivit bättre av att inte snöra skorna så hårt över mittendelen av fotryggen. Drar bara åt längst fram och längst bak om du förstår. Gör mig gjorde det ont om jag tryckte på knölen och när jag sprang och belastade framfoten. Googla på "ont ovansidan av foten" så får du lite tips på vad det kan vara. Utifrån det får du se hur du kan "behandla". Men är det inflammation i senan borde voltaren gel + vila hjälpa.
1952 • Varberg
#3
7 januari 2014 kl 09:49
Gilla
Bra förslag från Emelie. Man ska alltid först utesluta att man själv eller utrustningen orsakar problemet. Faktum att man kan se en tvärgående impression på bilden (efter skosnöre?).
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
7 januari 2014 kl 11:34
Gilla
Absolut ska du testa snörningen, tycker också att du kan prova att använda dina gamla skor ett par veckor. Tror inte att den lilla skillnaden i drop ligger bakom men generellt är jag skeptisk till att hindra/minska pronation genom skorna, särskilt om du inte haft besvär av det tidigare.
Vila kan behövas för att bli av med besvär men är inte en långsiktig lösning. Balansplatta (under tandborstningen t ex) och excentriska tåhävningar är oftast bra, starka muskler är en bra grund.
Oskar Wall
1986 • Göteborg
#5
7 januari 2014 kl 20:26
Gilla
Jag misstänker skorna och snörningen som ni säger, konstigt nog hade jag inte ont under passet utan det kom efteråt. Har googlat lite men kan inte komma fram till något annat än att anterior-senan är ansträngd.

Emelie: Hur länge hade du kvar knölen på foten?

Ska lägga de nya skorna åt sidan ett tag.

Tack för alla tips!
1981 • Karlstad
#6
7 januari 2014 kl 21:21
1 Gilla
Jag har fortfarande kvar min knöl, det känns som en benknöl. Dock är inte min lika stor som din, så jag kan alltid ha haft den men inte varit nåt problem förrän jag började med löpning. Fick också problemen när jag köpte nya skor med pronationsstöd. Är osäker på om jag behöver sånt stöd egentligen. Tycker det är svårt hitta butiker med kunnig personal kring detta ibland..
Tom
1968 • Oslo
#7
7 januari 2014 kl 22:35
Gilla
Det är din stortåsena (extensor hallucis longus) som har fått sig en törn. Det har skedd mig flera gånger, senast i höst. Alltid av samma skäl som Emelie säger. För hårdt knyttade skor.

Mitt recept har varit fullstendig vila från löpningen, gå minst möjligt, ha lösa, och hälst stiva, skor och bruka mängder av is på senan och området rundt. Isa 10 gånger om dagen er bra. Eller 20... Att doppa foten i iskallt vatten fungerar ochså. Sist gång tog det bara 2-3 dagar att bli bra nog til att springa när jag först tog det på allvar.

Märken på foten tipper jag bara är din strumpa som har förårsakad. Gå barfota. Även en strumpa kan irritera något som allaredan är inflammerad.
Oskar Wall
1986 • Göteborg
#8
10 januari 2014 kl 10:00
Gilla
För att förtydliga så är det inte knölen som hör samman med stortån utan förstoringen i slutet av anterior-senan som går ner från benet och ut i foten. Det är den som gör ont när jag lyfter fotbladet inåt och uppåt.

Har behandlat området med is dagligen och även testat voltarengel lokalt. När jag behandlar med is upplever jag att svullnaden minskar tillfälligt. Dock återstår smärtan och det har nu gått en vecka sedan den uppstod. Någon som har erfarenhet av hur lång tid det kan ta att läka, om skadan beror på för hårt knutna skor?
Max Lindberg
1987 • Johanneshov
#9
10 januari 2014 kl 10:20 Redigerad 10 januari 2014 kl 10:20
Gilla
Jag hade problem med smärta ovanpå foten efter att jag köpte nya skor och antagligen snörade den ena lite hårt.

Min lösning var att hoppa över hålen för snörningen vid problemområdet och kunde på så sätt fortsätta med löpningen. Det tog cirka tre veckor innan jag kunde snöra skon vanligt igen utan att känna någon smärta.

edit: stavfel
Tom
1968 • Oslo
#10
11 januari 2014 kl 08:40
Gilla
Oskar,

Det förändrar ju saken. Det är inte sannolikt att det är snöringen då. För du märker väl om skon trycker på senan?

Med lägre dropp skulle normalt din tibialis anterior bli mindre belastad, men det är omöjligt att förutsäga hur steget reagerar på en ny sko.

Knölen kan vara en inflammation av senskeden (tenosynovitis). Jag ville gett musklen en god massage. Ta lite olja eller kräm från ungefär 10 cm under knäet och ner till anklen. Kör knogarna in i köttet och gnid upp och ner. Om musklen är stel ska det göra lite ont, men bättre att massera ofta än hårt. "The Stick" är ochså god för denna musklen.

Cortison är effektivt mot tenosynovitis. Jag hade en diger påsa med vätska i min tibialis posterior som försvann snabbt med cortison. Men cortison är ju inte riskfritt.
1960 • Södermalm
#11
11 januari 2014 kl 09:46
Gilla
Jag har ingen kunskap om just den här skadan. Tycker du har fått många bra råd. Jag skulle råda dig att gå till en specialist på idrottsskador om du inte löser problemet själv. Pronationsstödet kan säkert ha bidragit till problemet, verkar mer sannolikt än att den lilla skillnaden i drop skulle göra det, särskilt med tanke på att det är framsidan av foten där lågt drop inte borde öka påfrestningen.

Men jag skulle vilja understryka det som Tom skrev sist. När man får ont i ett senfäste så tror jag oftast det beror på att muskeln är stel, vilket ju stämmer med din tidigare observation. Den stelheten beror i sin tur oftast beror på att muskeln har blivit överansträngd. Det hjälper inte med vila. Djup massage hjälper. En metod är att pressa på muskeln och samtidigt omväxlade spänna den och slappna av, dvs vicka på fotbladet i ditt fall. Om djup massage gör ont så bekräftar det att muskeln är stel. Det här är enligt min åsikt enda gången uttrycket no pain no gain är befogat, djup massage gör ont men hjälper. Att aktivera muskeln utan hård belastning hjälper också, t ex att omväxlande spänna och med motsatt muskel sträcka ut den. Just tibialis anterior vet jag att folk har löst problem med genom att bara träna den genom spänna muskeln länge tills det "bränner" och göra det då och då. Den är ofta försvagad och blir därför lätt överbelastad.

En duktig idrottsläkare sa nyligen till mig det som jag på sistone hört på flera håll att antiinflammatorisk medicin nästan aldrig är en bra behandling för idrottare. Skälet är att det inte bara dämpar inflammationen utan även läkningsprocessen, som inflammationen är en del av. Det är bättre att påskynda läkningsprocessen genom att försiktigt röra på sig, så länge det inte slår upp skadan.
1985 • Göteborg
#12
11 januari 2014 kl 11:03
Gilla
Håller med Klas, gå till en idrottsläkare, finns många bra i Göteborg. Jag har varit hos Orthocenter, Perago och Sportsmed och fått mycket bra hjälp. Finns säkert många fler också.
1965 • Kungsholmen
#13
11 januari 2014 kl 13:52
Gilla
Jag har inte orkat läsa igenom vad andra sagt så det kanske redan är sagt men överansträngda senfästen beror ofta på korta strama muskler och s.k. muskelknutor.
Följer man den ömma senan uppåt längs muskeln så hittar man ofta en rejält öm punkt, man kan behöva trycka in fingrarna ordentligt i muskeln.
När man hittat denna ömma punkt så gäller det att massera den ordentligt så att den släpper, det kan göra oerhört ont och jag klarar ofta bara 5-10 sekunder i taget pga smärtan men det är bara att fortsätta. Ofta kan man få smärtan i senfästet eller senan att släppa nästan omedelbart på detta sätt.
Har man däremot en pågående inflammation i senan eller fästet så går givetvis inte smärtan över så snabbt.
Oskar Wall
1986 • Göteborg
#14
11 januari 2014 kl 17:30
Gilla
Peter: Men ska man våga att trycka hårt på senan menar du, på den ömma punkten?
1965 • Kungsholmen
#15
11 januari 2014 kl 17:34
Gilla
Nej inte där. Hittar man en öm punkt inne i muskeln som sitter ihop med senan så skall man massera ut den. Det är det som naprapaten gör om du besöker en.
1968 • Oslo
#16
11 januari 2014 kl 18:09
Gilla
Jeg har hatt samme problem som deg og løste det med gradvis tilnærming til lavere dropp.

Går du fra sko med høy drop til lav drop, bør du gradvis tilnærme deg den nye lave høyden bak. Dette kan du gjøre med Tulis heel pads som legges under sålen. http://www.loplabbet.no/tulis.html
Oskar Wall
1986 • Göteborg
#17
7 september 2014 kl 10:34
1 Gilla
Hejsan!

Glömde givetvis meddela hur det gick med knölen på senan. Jag gick till en mycket kompetent kiropraktor som gav mig dagliga övningar samt gav mig lite graston-behandling på senan. Efter två månaders disciplinär rehab kunde jag springa ordentligt igen och efter ytterligare nån månad var knöen helt försvunnen.

Kämpa på med er rehab vilka skador ni än har, det finns hopp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.