Triathlon Simning 14 inlägg 13556 visningar

Simträning med dolme

1974 • Östhammar
#1
5 december 2013 - 19:02
Gilla
Har löptränat regelbundet ett par år och har där nått målet på sub 3 h på maran två gånger och behövde något nytt mål och slog till med en anmälan till Kalmar Ironman. Har ej gått någon crawlkurs utan kan nog kalla mig Youtubesimmare och tar mig fram bättre och bättre. Testade i veckan att köra ett par längder med en dolme och det var ju som att sätta en jetmotor mellan benen! Nu till frågan: Vad tjänar man på att träna med dolme? Benen kommer upp i ett bättre läge och man får ett mindre motstånd i vattnet det är jag med på, du kan lägga allt fokus på armarna. Borde det inte bli en bättre muskulär träning att simma utan dolme och på försommaren när simningen i OW med våtdräkt börjar så är du "bra tränad" i överkropp och axlar? Bara en liten fundering som förmodligen någon med mer kunskap kan svara på!
1974 • Stockholm
#2
5 december 2013 kl 22:58
Gilla
Fördelen med dolme är ju att du som triathlet kan vila benen mer på simpassen och använda dem till cykel och löpning istället.

Att simma med dolme får dig ju också att "hitta" vattenläget lättare, att känna hur vattenläget ska kännas. Eftersom du säger att det var som en jetmotor får jag ju anta att ditt vattenläge inte är optimalt utan dolme. Nu vet du hur det ska kännas och kan jobba på att försöka hitta närmare det läget även utan dolme...

Jag är dock ingen simmare och simmar själv väldigt sällan med dolme så det finns säkert bättre anledningar till att använda dolme också.
1977 • Eskilstuna
#3
6 december 2013 kl 07:12
Gilla
Hjälper inte så mycket att vara "bra tränad" om man är "fel tränad".
Av samma anledning är det inte heller bra att bara ligga och nöta distans hela tiden.
Man orkar inte hålla tekniken helt enkelt.
Simning handlar väldigt mycket om teknik så det gäller att orka hålla tekniken för att få bättre teknik.
1978 • Arboga
#4
6 december 2013 kl 07:18
Gilla
Jag kör en del med dolme när jag simmar. Dels får att precis som ovan vila benen, men även för att fokusera mera på armarna och för att kunna öva armtagsteknik i långsamt tempo utan att behöva sjunka till botten med benen.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#5
6 december 2013 kl 11:56
7 Gilla
Dolme används med fördel vid teknikpass. Likaså platta för teknikträning av benen. Det är som bekant en hel del koordination inblandat i crawl och det är bra att träna en del av kroppen i taget för att kunna finslipa tekniken. Dessutom så blir du inte lika trött av att bara använda armarna eftersom du inte använder lika stora muskelgrupper som kräver syre. Det sägs att i crawl så tar du dig fram 80% med armarna och 20% med benen medan det är tvärt om i bröstsim.

Simma med dolme, fokusera på armarnas rörelser, höga armbågar(slappt hängande underarm), gå ner med handen i vattnet långt fram(sträck ut armen från axeln), dra ordentligt under kroppen(fingrarna riktade mot botten och andra sidan något upproterad) och avsluta med en snärtig skvätt vid vattenytan, vid höften. Simma så ett par längder och tänk hela tiden på vad du gör.

Byt sedan till platta. Håll kroppen rak i vattenlinjen. Fötterna skall sparka strax under vattenytan. Här ska det inte skvätta om fötterna. Rikta tårna innåt. Sparka från höften med en liten salsarotation i höften. Börja med lägre kadens. Testa att öka kadensen men behålla tekniken. Rumpan skall ligga i vattenytan. Simma så ett par längder och tänk noga på tekniken.

Sedan testar du att sätta samman ben och armar och fortsätt tänk på tekniken.
Sedan börjar du om från början igen. Kör ca 4 längder av varje 3 gånger, om du tränar i 25 m bassäng.

Tänk på att känna den sträckta tråden genom kroppen. Huvudet skall vara positionerat så att du kan titta snett uppåt/framåt(alltså inte snett i sidled) och se var du är på väg.

Lycka till!!!

Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#6
6 december 2013 kl 12:23
1 Gilla
Sorry, du fick nog lite mer än det du frågade efter. Jag blev visst lite ivrig!
1974 • Östhammar
#7
6 december 2013 kl 14:50
Gilla
Det kan aldrig bli för mycket Stina. Tack så mycket!! Det är som sagt mycket att tänka på....
Christian Löfstrand
1984 • Göteborg
#8
6 december 2013 kl 15:29
Gilla
En dolme kan även simulera den flytkraften våtdräkten har vid OW-simning, om man nu är intresserad av OW
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
13 december 2013 kl 15:48
1 Gilla
... avsluta med en snärtig skvätt vid vattenytan, vid höften. Simma så ett par längder och tänk hela tiden på vad du gör.

Att avsluta armtaget med en snärtig skvätt är knappast effektivt då handen i det läget lämnar vattnet och endast ger en "guppigare" simstil. Jobba på att hitta nytt vatten att trycka på i draget ( genom rotation och den lilla båge du drar under vattnet ) och se till att slutföra draget vid höften. Tänk också på var du lägger i handen så att du ej passerat kroppens mittpunkt, det är bra om draget är så centrerat som möjligt.

Ps /
Jag skulle efter 8 år som ordförande i Borlänge Simsällskap gärna ta en diskussion med den som säger att bröstsim är 80% ben och 20% arm.
Mikael Frentzell
1974 • Limhamn
#10
17 december 2013 kl 14:32
Gilla
Själv kan jag konstatera att simning med dolme snarast förstörde min simteknik och mitt vattenläge (det lilla jag har...). Använde den mycket pga knäskada. Vill alltså höja ett litet varningens finger för att använda dolme för mycket. Bra vattenläge med våtdräkten får man ju oavsett.
1983 • Halmstad
#11
3 januari 2014 kl 08:14
Gilla
Testa att simma armar fast utan dolme :) alltså bara låta benen hänga. Prova dig fram några längder med att hålla ned huvudet, axlarna och olika kroppsdelar på olika sätt för att se hur kroppen ligger i vattnet och känn efter ordentligt hur det känns och hur fort det går. Som flera redan skrivit, använd dolme främst till teknik och inte distans.
1982 • Trondheim
#12
3 januari 2014 kl 10:43
Gilla
Jag gillar inte att simma med dolme mellan benen, tycker det går bättre utan. Har köpt ett par shorts i neopren som ger liknande effekt samtidigt som du slipper ha något mellan benen. Har bara hunnit använda de en gång, men det kändes bra.
http://www.wiggle.co.uk/zone-3-buoyancy-shorts-aw13/
Pär Andersson
1980 • Göteborg
#13
4 januari 2014 kl 11:26
Gilla
Jag skulle säga att träna arm och ben för sig är ett bra komplement men eftersom simningen du gör i öppet vatten är utan dolme ( om du inte kör swim run) så tror jag mer på att träna upp en bra teknik utan dolme så du hittar ett bra vattenläge.
rätt många nybörjartriathleter,vad jag har sett har en viss förkärlek för paddlar, dolme och fenor. en del kör paddlar och fenor vilket jag misstänker är för att få mer distans.men helt klart bättre att satsa på teknikträning i första hand och distans i andra.
simningen behöver vara tillräckligt bra för att tappa så lite kraft och tid för cykel och löpning.
det går att fylla dolmen med lite vatten( när kork) för att få en aning sämre flytförmåga från den vilket troligtvis är mer likt våtdräkten..
1969 • Storvreta
#14
4 januari 2014 kl 13:56
1 Gilla
Jag kör en del med dolme för att spara på mina ben efter o före löppassen! Med dolmen kan jag också fokusera på mina brister, armtagen o andningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.