29 december 2013 kl 16:44
Redigerad 29 december 2013 kl 16:44
Det är bra om man kan ha samma löpsteg som när man springer barfota på mjukt underlag, särskilt om man har knäproblem. Som påpekats: landa under kroppen eller bara precis framför så att foten är under kroppen när tyngden läggs på. Vanligen kommer då framfoten i marken strax före hälen (annars kanske man ska se till att det blir så om man nu vill skydda knäna).
"Barfotaskor" är inte alls nödvändiga men kan vara värt att prova men det viktiga är att det inte finns någon klack som är i vägen när man ska landa med framfoten aningen före. Lågt "drop" alltså men inte nödvändigtvis 0. 4-6mm går ofta bra, kanske 8 också. Men dämpning under hela foten kanske är bra även för knäna. Det finns numera mycket allt välja på.
Något annat man ska vara försiktig med är alla dessa pronationsstöd, plastlänkar och förstyvningar som finns i många vanliga (tyngre) löparskor. Jag är övertygad om att det långsiktigt bästa är att långsamt träna upp fot- och benmuskler så att kroppen själv kan se till att steget blir rätt. Leta alltså bland lättviktsskor, för ett neutralt löpsteg, och se till att de känns bra att springa med redan när du provar.
Håller med om att hållning och avslappnat steg är viktigt.