Löpning Träning 33 inlägg 11342 visningar

En fråga kring fart på distanspassen

Patric
1985 • Norrland
#1
20 november 2013 - 18:21
Gilla
Hej!

Ni som springer milen strax under sub 40, vad har ni för tempo/fart på distanspassen och era långpass?

Jag springer mellan 5-7 mil per vecka och har som mål att springa milen sub 38 till sommaren. Har fått diverse olika råd kring farter på distanspassen och blir förvirrad..
En vecka för mig kan te x se ut såhär;

Tisdag; Tröskelpass 30 min kuperad, 15 min uppjogg och 15 min nedjogg
Onsdag; morgonjogg och styrka på em
Torsdag; Tröskelintervaller 4 * 5 minuter
Lördag: 4 * 2000 m intervaller
Söndag: Långpass på 18-24 km

Vilket tempo bör jag ha på te x morgonjoggen och långpassen?

Tacksam för svar
< < < 1 2 > > >
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#21
22 november 2013 kl 15:34 Redigerad 22 november 2013 kl 15:36
Gilla
Hur mycket ska man egentligen oroa sig för att man springer "skräpmil"?
Har ett tag funderat om jag kanske gör det, för snabba långsamma pass och för långsamma snabba pass. Nu tittade jag in på de länkar Patrick gav i #6 och konstaterar att jag (förmodligen) oftast ligger på ett tempo snäppet långsammare än tröskelfart.
Till min tröst läser jag på http://www.coacheseducation.com/endur/jack-daniels-aug-00.htm att "maratempo" i intervallet mellan tröskelfart och långpassfart inte är "no-man's-land-of-training".
Tolkar detta som att det tempot inte är bortkastade skräpmil utan har ett värde för träningen.
1967 • www.sapiens.se
#22
22 november 2013 kl 15:54
Gilla
Hur mycket ska man oroa sig för att man junkar?

Det beror väl lite på vad man är ute efter. Om jag gillade att springa på det viset och inte var ute efter mer än så skulle jag inte oroa mig alls. Om jag var ute efter OS-guld skulle jag nog oroa mig rätt mycket.

Jag har en polare som i princip bara junkar omkring 12 mil i veckan men som presterar bra. Skulle han springa bättre om han fick lite större modulation i sin träning? Antagligen. Vet han om det? Ja. Men rent praktiskt funkar det bra för honom och han gillar inte att sänka tempot.

Han kompenserar att han har svårt att köra sina kvalitetspass bra med att tävla mycket. Då får han till sina spetspass.

För övrigt bloggade jag i ämnet för inte alls länge sen om det nu är någon som inte läst det.
http://maramackan.wordpress.com/2013/10/03/vaga-ta-det-lugnt/
Stefan
1968 • Sundsvall
#23
22 november 2013 kl 16:00
1 Gilla
Sverker: helt klart har löpning i maratempo ett värde för träningen. Sedan är det stor skillnad på maratempo i förhållande till tex miltempo för en som (till exempel) springer maran på 2:45 och en som springer på 4:30. För den långsammare är inte maratempot så jobbigt att hålla under ett normallångt pass, men för den snabbare är ett pass i marafart ett tufft kvalitetspass, som sliter en del på kroppen.

Sedan spelar det också stor roll om du springer 3 pass/vecka eller 6 pass/vecka. Med 3 pass/vecka så är ju tiden för återhämtning så pass god att ordet "skräpmil" knappast behöver användas.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#24
22 november 2013 kl 16:25
Gilla
Marcus: tidigare har jag inte varit ute efter så mycket mer än att hålla bara igång och trivts med att "junka omkring" i ett tempo som känns lagom. Nu har jag väl börjat tänka om lite främst för att jag vill genomföra en mara bättre än i tidigare försök. Förstår poängen med variation l träningen men har haft svårt att ta till mig det låga tempo som rekommenderas för långpass. Så konkret funderar jag väl över om det för träningseffekt inför framtida maror är bättre/sämre/lika bra att springa mina läbgre pass i 6.00 min/km eller 5.15?
1967 • www.sapiens.se
#25
22 november 2013 kl 16:29
Gilla
Du springer såpass få pass i veckan Sverker att jag tycker inte det finns någon anledning att sänka farten om du verkligen inte känner att du har nytta av det. Du får nog den återhämtning du behöver ändå vågar jag påstå annat än att ha snabbkollat dina träningsmängder.

För att citera Stefan ovan: "Med 3 pass/vecka så är ju tiden för återhämtning så pass god att ordet "skräpmil" knappast behöver användas."
1969 • Järfälla
#26
22 november 2013 kl 19:48
Gilla
Min erfarenhet är att man bör träna hela registret. Jag har höjt min resultatnivå detta år genom att träna pulsbaserat i fyra zoner.
1:an för långpassen, 2:an för distans med farthöjningar, 3:an för tröskelträning och 4:an för intervallträning. Ofta landar jag runt 5.00, 4.30, 4.00 och 3.30 tempo i de resp zonerna.
1963 • Ritorp
#27
23 november 2013 kl 07:38
Gilla
Mycket intressant att läsa inlägg här i tråden!
De flesta verkar överens om att variera fart och längd för att få återhämtning. Någon skrev att ska man lära sig springa halvmarathon ska man träna på just det. Satt och kollade träningspass på måfå under rubriken dagens träning och råkade på en kille i Vendelsö som gör alla fel i boken - och tävlar på milen med pers på låga 36.
Han tränar 4-6 pass i veckan. Några olika vändor med kuperad terräng i 3.45-3.55 tempo. Inga höghastighetspass. Man blir helt matt av att läsa den träningsdagboken. Men det funkar!
1979 • Mariefred
#28
23 november 2013 kl 12:02
Gilla
Jag har också sett någon här på jogg som bara matade 10km i nära tävlingsfart 4-5 ggr i veckan. Han gjorde riktigt fina tider på milen så det verkar ju vara ett upplägg som funkar. Det krävs ju dock att man är tuff nog att hålla farten uppe på varje pass.
Olof Gustafsson
1986 • Göteborg
#29
23 november 2013 kl 16:42
Gilla
Om man springer 4-6 pass á 10km nära tävlingsfart per vecka kanske man kan ifrågasätta huruvida personen i fråga verkligen gör en "race effort" när det väl smäller till och är tävling...?
Själv klockar jag aldrig km-tider på vanliga distanspass. Springer i kuperad terräng och försöker hitta den där njutbara känslan (som oftast inte infinner sig) av att bara flyta fram genom skogen. Skulle aldrig orka tugga asfalt med ett öga på gps (?) klockan 4-5 ggr i veckan, men smaken är väl som baken...
Hursomhelst om man kikar runt lite i dagböckerna här på jogg verkar det inte spela så stor roll hur man tränar för att nå tider runt 35-40 på milen, det viktiga är att man tränar och gärna springer tempo/intervall iaf en gång i veckan.
1969 • Järfälla
#30
23 november 2013 kl 22:18
Gilla
Lägger man all träning i samma fart, kommer man sannolikt att tävla i den farten också. Det finns sådana exempel bland dagböckerna.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#31
24 november 2013 kl 17:54
1 Gilla
Det finns ingen som sitter inne med facit över hur var och en skall träna. Målsättningarna är ju så olika, alla försöker inte bli så bra som möjligt. Men en sak har jag noterat genom alla år och det är att de som inte har så hög maxkapacitet verkar springa för fort på de normala distanspassen och därmed planar ut i utvecklingen. "Det tas liksom i i onödan" och inte när det behövs. Resultatet blir för liten skillnad mellan tävlingsresultaten och farten på träning.
Är man tävlingsinriktad gäller det att bygga upp sig inför loppen och där ge allt. Att vara bäst på träning är väl inte eftersträvansvärt?
Träningen, farten, insatsen skall utgå från den verkliga kapaciteten man besitter på tävling. Allt annat är att lura sig själv. Det är smartast att erkänna inför sig själv och andra - jag ligger på den här nivån - nu! Men ni skall få se att med rätt träning så...
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#32
24 november 2013 kl 18:50
Gilla
Intressant tråd.
Kul med kalkulatorn som Patrick länkade till, enl den borde jag sänka tempot på mina distanspass... Kan ju vara värt att testa om det kan leda till snabbare tider till våren ;)

Lycka till med PB sub 38 till sommaren Pat!
Oldboy
1952 • Danderyd
#33
24 november 2013 kl 23:51
Gilla
Att som tävlingsinriktad motionslöpare jämföra sin träning med elitens tycker jag inte är så fruktsamt. Springer man 5x2000m på tisdag förmiddag ska naturligtvis milpasset på tisdag eftermiddag gå i lugnt tempo - särskilt om man har ett tempopass som väntar på onsdagen.

Men har man planerat vilodag på onsdag finns det ingen anledning att springa tisdagens enda pass i lugn fart om det inte är ett långpass. Distanspassens funktion ser jag som "halv vila", man springer dem för att få en större total träningsvolym eller bara för att man vill ha ett behagligt löppass. Men har man inte tid, eller träningsbakgrund, att springa 10+ mil i veckan kan man gott lägga in någon ansträngning i (nästan) varje löppass - långpasset får gärna vara lugnt men rejält långt men jag tror det är bra att ibland lägga in fartökningar eller att springa det progressivt, eller attackera backarna eller annan ansträngning även i detta.

Övriga distanspass tycker jag man gärna kan springa i lite högre farter, helst olika men för marathonlöpare tror jag marathonfart är bra på distanspass. Lugn fart tar man till när man känner sig sliten eller när man har ett kvalitetspass dan efter. Eller nån gång på ren lyx, det ska vara roligt att träna och man känner inte alltid för att anstränga sig:-)

Dock är vi alla individer och med lite erfarenhet känner man ofta själv vilken träning som gör nytta. Somliga kör två hårda kvalitetspass i veckan och ett längre pass, resten kanske får bli lugn distanslöpning för att kroppen ska orka. Andra kör kortare kvalitetspass eller bara ett tungt och kan blanda in lite kvalitet i alla eller nästan alla pass.

Det finns ju också olika skolor angående fördelningen över året. Somliga menar att det räcker med lugna pass under en lång uppbyggnadsfas (vanligen sen höst till sen vinter) och därefter börja med kvalitet, andra hävdar att det är av godo med en del kvalitetspass även under "grundträningsperioden" och jag håller med: backlöpning som bygger muskler kan väl inte vara fel, att ibland springa snabbt så att ens lugna pass känns just lugna tror jag också är bra. Som äldre löpare anser jag mig heller inte ha tid att skjuta upp all kvalitetsträning, då blir upprampningen för påfrestande.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.