Löpning Kost & Näring 44 inlägg 11487 visningar

En fråga om viktminskning och resultat i löpningen

1983 • Stockholm
#1
11 november 2013 - 11:13 (Redigerad 11 november 2013 - 11:20)
Gilla
Hej

Jag har under senaste två månaderna minskat på kolhydrater väldigt mycket. Det blir i form av ett eller två knäckebröd till frukost och ett likadant mål på kvällen. I övrigt brukar jag försöka äta kött och grönsaker under dagen och underviker bröd, pasta och ris helt.

Märker att det är tyngre när jag springer och jag orkar inte lika mycket, vilket ju ändå är förståeligt. Mina funderingar:

1. Om man äter mindre kolhydrater och springer kortare lopp, eller ifall man äter kolhydrater och istället springer lite längre lopp. Vilket ger bäst viktminskning?

2. Hur påverkas konditionen, blir man bättre genom att springa lite kortare lopp(med mindre kolhydrater) men som ändå känns tunga, eller ska man springa lite längre lopp(med kolhydrater) som brukar gå relativt smidigt?

Kan tänka mig att det är olika faktorer som är betydande för dessa frågor, men generellt och på ett ungefär.
< < < 1 2 3 > > >
1983 • Stockholm
#21
12 november 2013 kl 14:15
Gilla
Tack för informationen Gabriel. Intresant läsning, ska fördjupa mig lite mer i HCLF-metoden och se om det passar mig.
I slutändan handlar det om att jag bara kan relatera till mina erfarenheter, och det är att jag genom att ha minskat på kolhydrater och ökat på sallad och protein, har lyckats gå ner i vikt. Men träningen blir som nämnt tyngre.

Så kanske är den andra metoden möjligen bättre för träningen. Men det hör till att jag som nämnt inte vill gå ner i muskler utan snarare fett, så då är frågan vilken HCLF-mat som finns med mycket kolhydrater och protein, och utan fett. Finns protein med i bilden brukar väl även fett finnas.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#22
12 november 2013 kl 14:32
1 Gilla
Gustav, man behöver inte så himla mycket protein för att behålla sin muskelmassa och det finns protein i de flesta frukter, bönor, potatis och så.

Men kanske är det så att man inte kan få allt på en gång heller? Om du känner dig bekväm med att gå ner i vikt med lågkolhydratkost, så gör det först och håll igång med jogging. När du gått ner dom kilona du önskar så öka på kolhydraterna och spring hårdare.

Jag bara förklarade hur många duktiga löpare gör när dom vill gå ner i vikt snabbt samtidigt som dom tränar hårt.

Man måste göra det på ett sätt som fungerar på en själv. Men jag tycker att det är viktigt att man känner till de riktiga förklaringsmodellerna och inte tror att kroppen inte bränner fett om man äter kolhydrater osv, för det är tyvärr såna felaktiga idéer som sprids idag.
1991 • Äppelbo
#23
12 november 2013 kl 14:40
Gilla
Gabriel, alltid lika bra inlägg. Klokt!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#24
12 november 2013 kl 14:46
Gilla
Tack så mycket Sigrid :-)
1983 • Stockholm
#25
12 november 2013 kl 15:07
Gilla
Tack Gabriel för ditt svar, får som sagt läsa på lite mer om den metoden. Men jag är långt ifrån duktig löpare eller som i tidigare fall då du relaterade till marathonlöpare, jag springer mellan 5 och 7 km per pass så sådant är kanske inte applicerbart på mig och min träning. Men får prova mig fram vilken metod som passar bäst. Tack igen
Peter
1985 • Luleå
#26
12 november 2013 kl 16:21 Redigerad 12 november 2013 kl 16:23
1 Gilla
"Gustav, man behöver inte så himla mycket protein för att behålla sin muskelmassa och det finns protein i de flesta frukter, bönor, potatis och så"

Jag vet inte vad du menar med "himla mycket", men det är ganska så klarlagt att relativt högt proteinintag är gynnsamt för kroppskomposition vid viktnedgång. Och visst finns det protein i potatis och frukt, men inte är det mycket :)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927027

Även styrketräning gynnsamt för detta ändamål.

För övrigt så kan man absolut äta proteinrikt med samtidigt fettsnålt. Massa fisk, och kött finns med låg andel fett (om man nu nödvändigtvis vill äta döda djur) eller linser (24 gram /100) och bönor.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#27
12 november 2013 kl 16:42
Gilla
Peter, jo jag vet, men då får man kanske lite grann fråga sig vad ens primära mål är. Är det att gå ner i vikt och bli en "hunk" dvs deffa och bygga muskler, eller är det att gå ner i vikt och bli en grym löpare på sikt?

För om det handlar om att se snygg ut på beachen, så vettefan om man ska ägna sig åt löpning över huvudtaget. Då är det bättre att lyssna på Martin Berkhan: http://www.leangains.com/

1983 • Stockholm
#28
12 november 2013 kl 16:47 Redigerad 12 november 2013 kl 16:49
Gilla
Tycker det hela blev en enda kaloririk röra.

Är det mycket kolhydrater + protein som ska ätas? För då lägger jag bara till kolhydrater till det jag äter nu. (Är detta HCLF?)

Eller är det rätter med kolhydrater och utan protein som ska ätas?(Eller är detta HCLF?)

1967 • www.sapiens.se
#29
12 november 2013 kl 17:07
1 Gilla
Ska ätas och ska ätas. Jag tycker att man kan äta bra mat av det man tycker om och i en mängd som matchar aktivitetsnivån. Då brukar det bli bra. Det behövs inga bokstavskombinationer alls.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#30
12 november 2013 kl 17:22
Gilla
Gustav, haha ja, det är märkligt hur komplicerat det blir av något så enkelt, eller hur?

Eftersom du ställer dina frågor om viktminskning på ett löparforum och du klagar över att du inte har någon ork när du försöker springa på din lågkolhydrat-diet så blir det lite mer komplicerat än om ditt syfte enbart är att gå ner i vikt.

Vad är det du vill helst, är det att bli en bra löpare eller att bara gå ner i vikt eller är det att gå ner i vikt och samtidigt behålla muskler på överkroppen och bli en hunk? :-)
1983 • Stockholm
#31
12 november 2013 kl 18:01 Redigerad 12 november 2013 kl 18:06
Gilla
Jag vill gå ner i vikt, bli en hunk, bli en utomordentlig löpare och kunna äta godsaker varje dag. Kan du lösa den ekvationen? :)

Skämt åsido, jag tycker löpning är kul så det är något jag vill fortsätta med. Så om man bortser från att jag tycker det är kul och att jag vill ha god kondition, så blir målet att gå ner i vikt, men helst inte i muskler då jag egentligen är normalbyggd. Viktminskningen gör sig aktuell då jag, som nämnt i en lite äldre tråd, har en något större mage.

Jag skulle kunna fortsätta det program som jag tar mig an, d.v.s. att äta som jag gjort och uppleva tyngre pass och som i längden säkert skulle ge resultat, eftersom det gjort det tills nu. Men nu ville jag veta vilket som var optimalt.

Min fråga i huvudinlägget var vilket som ger bäst nedgång i vikt, "längre pass med mer bränsle", eller "kortare pass med mindre bränsle". Och hur pass mer och mindre konditionen förbättras i de båda fallen. Enkelt ställd men kanske svårare att besvara.

Hursomhelst tackar jag i alla fall alla för engagemanget i denna tråd och för att ni tagit er tid att hjälpa och ge era synpunkter med tips och andra förslag. :-)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#32
12 november 2013 kl 18:13
1 Gilla
Det låter ju som att viktminskningen är det primära och löpningen är kul, men inte något du är besatt av direkt.

Så då är mitt förslag att du fortsätter med din lågkolhydratdiet om du känner att den fungerar för dig och du trivs med den. Och så får du ta att det blir tyngre att springa. Sen när du känner dig nöjd med din kropp så börjar du äta som vanligt och tar tag i löpningen ordentligt.

Dina frågor är extremt svåra att svara på, eftersom kroppen är väldigt bra på att kompensera för träning. Alltså om du springer ett långt pass så blir du hungrigare än om du springer ett kort osv. Men springer du en ordentlig mängd över lång tid så brukar de flesta gå ner i vikt, men det tar tid.

Jag tycker egentligen att det är dumt att fokusera på bantning och träning samtidigt. Det räcker att göra en sak i taget. Många bestämmer sig för att gå ner i vikt och sedan börjar dom träna hårt, samtidigt som dom försöker äta så lite dom kan. Ett utmärkt recept om man vill att det ska gå åt helvete.
1983 • Stockholm
#33
12 november 2013 kl 18:40
2 Gilla
Kommer nog fortsätta ett tag till som jag gör och se hur jag vinklar det därefter. Även om jag tycker att bantning och träning går ihop på sätt och vis då motion och hälsosam kost är nyckeln, så håller jag med om att extremiteter förr eller senare leder till kroppens kollaps. Tack igen för hjälpen, Gabriel.

Ha det gott.

Nu väntar bullar och läsk.

(eller inte)
Peter
1985 • Luleå
#34
13 november 2013 kl 12:48
Gilla
Gabriel, det jag skrev har ingenting med att bygga muskler att göra; vi pratar ju om viktnedgång. Alla löpare utom kanske de som har en ensiffrig fettprocent och samtidigt är löptjocka (mvh Bo Engwall) är gynnade av att behålla så mycket muskler de kan vid viktnedgång. Jag ser heller inget motsatsförhållande i att äta 2 gram protein per kroppsvikt och samtidigt få i sig kolhydrater nog för att orka springa hårt och länge, samtidigt som man har ett måttligt kaloriunderskott.
Peter
1985 • Luleå
#35
13 november 2013 kl 12:52
1 Gilla
Gustav, träning är som sagt ett väldigt trubbigt redskap för viktnedgång. Jag skulle försöka se träningen som nåt du vill göra oavsett vad du väger, för man mår bättre får bättre hälsa om man tränar, oavsett om träningen leder till viktnedgång.
1983 • Stockholm
#36
13 november 2013 kl 14:30
Gilla
Peter, jag håller med. Som jag nämnde i tidigare inlägg så tycker jag det är kul med löpning så det är en aktivitet/sport som jag vill fortsätta ägna mig åt även när jag nått mina mål, just för god konidition, att komma ut i det fria, bättre hälsa osv. Jag märker faktiskt även efter ett tungt löparpass att när jag kommit hem, duschat, och tagit nåt att äta, så känns det som att jag vill gå ut och springa igen, "viljan att ta sig fram". :) Men ja, jag håller med i det du skrivit. Tack för ditt inlägg.
Andreas Sahlén
1981 • Bollstabruk
#37
13 november 2013 kl 20:10
Gilla
Undra hur Björn Ferry och Jonas Colting klarar sig att träna utan kolhydrater? Train low race high brukar vara ett vanligt uttal. Colting har bla skrivit några böcker om ämnet.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#38
13 november 2013 kl 20:22
Gilla
Andreas, fråga Björn Ferry om han äter LCHF idag. Det gör han inte. Och Colting tävlar (tävlade) på Ultradistans, där kan man komma undan med mindre kolydrater.

Men grejen är att dessa två åt procentuellt ganska lite kolhydrater, men eftersom deras totala kaloriintag är så stort så fick de ändå i sig rätt mycket kolhydrater. Och när de tävlar så bombar dom på så in i norden med supernabba kolisar. Och den filosofin kan fungera för många, dvs train low race high. Men jag fattar egentligen inte varför man ska hålla på med sånt, kenyanerna gör det definitivt inte och de springer 8:or runt Jonas Colting. Inga av de svenska elitlöparna gör det heller.
Andreas Sahlén
1981 • Bollstabruk
#39
13 november 2013 kl 21:00
1 Gilla
Hmm ja.. Är ju ingen expert i frågan. Men de finns mkt att läsa om kosten. Och en högkolhydrat kost är ju inte hälsosam den heller bara för att man gör av med energin man tar in. Det är inte bara energi vi ska få in. Utan vitaminer mineraler osv. Mat ska väl vara hälsosam oxå. Intressant är det iaf. Vaf man än förespråkar. Är inte själv slavisk åt något håll.
#40
13 november 2013 kl 23:29
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.