Löpning Kom igång 30 inlägg 11403 visningar

Tung grabb - Börja jogga?

Andreas
1980 • Göteborg
#1
3 juni 2008 - 14:29
Gilla
Hej!

Jag är en tung grabb på hela 100 kg och har hela mitt liv kämpat med min vikt. Många perioder av slöhet och dålig kost har varit emot mig. Men jag har under stora perioder gått promenader en hel del, men har kännt att dess effekt har varit minimal även med ordentlig kosthållning. Annars har jag hållt på med styrketräning, spinning(klarade inte av allt käckt "peptalk"), simmning(alltför många pensionärer att simma om). För mig känns individuell träning som enklare för mig.
Jag har gjort ett nytt sorts val av träning och valt jogging. Jag ser detta som det bättre träningssättet då jag får mer frisk luft, bättre kondition och en bättre(lite högre) ämnesomsättning(ganska låg enligt läkare).

Jag har börjat springa förra veckan, men det gör jag med ett par joggingskor jag köpte för 6 månader sen på stadium, något som knappast är ideala för min fot.

Jag är som sagt tung på 100 kilo och har en ganska hög fotvalv. Jag känner att jag behöver ett par riktiga skor med ett par riktiga sulor. Så det är ett av mina saker att köpa inom snar framtid.

Min fråga till er är:
Med en vikt på 100 kg(187cm lång), är det klokt av mig att börja springa? Jag tänker på slitage och val av motionstyp för viktnedgång, uppbyggning av kondition och ämnesomsättning?
Var rekommenderar ni att jag skall göra?

Har ni några tips på artiklar på nätet för joggning eller ämnesomsättning?

Tackar på förhand
Andreas
< < < 1 2 > > >
Roger Elimä
1978 • Enköping
#21
6 juni 2008 kl 12:00 Redigerad 6 juni 2008 kl 12:03
Gilla
Hej Andreas. Vägde själv nära 100 kg (184 cm) när jag började. Gick hur bra som helst förutom vissa benhinneproblem. Dock ska du nog undvika asfalt till en början. En pulsklocka kostar en del men kan vara till god hjälp. Det blir dessutom roligare genom att du kan se dina framsteg utan att behöva maxa. Genom snittpuls kontra tid. Det bästa med allt är kanske att du kommer att göra enorma framsteg om du samtidigt går ned i vikt vilket kan sporra massor. Lycka till med träningen / Roger
1982 • Kalmar
#22
6 juni 2008 kl 12:34
Gilla
Jag har kört asfalt hela tiden, det känns bekvämare. Men jag har gått ut långsamt, ökat sakta, varvat med mycket gång. Och jag köpte som sagt ett par nikeskor efter en månad.

Jag hade lite smärta i ett muskelursprung på vaden efter Blodomloppet, men det gick över med en veckas vila.
Fredrik
1960 • Lund
#23
6 juni 2008 kl 14:25
Gilla
Jag tycker du skall investera i en pulsklocka av två anledningar.
Med den kommer du att upptäcka att längden, inte nödvändigtvis intensiteten, på träningspasset är väldigt avgörande för fettförbränningen. Dessutom är det, lite tillspetsat, dålig ekonomi att träna vid för hög puls. Pulsklockan hjälper dig att hålla nere pulsfrekvensen. På det viset kommer du heller aldrig att bli riktigt "sjukt trött" av den där obehagliga varianten, vilket underlättar att fotrtsätta med träningen.
Jag instämmer i mantrat: börja gå, öka lååångsamt, ta det lugnt.
Andreas
1980 • Göteborg
#24
9 juni 2008 kl 13:20
Gilla
hej!

Tack för alla råd och tips. Jag har haft mycket att göra på jobbet och har helt enkelt glömt av denna tråd.

Det går hur som helst ganska bra, jag måste jobba en del övertid och det sociala umgänget tar också upp en tid. Jag har lyckats att springa ungefär 2 gånger i veckan, beroende på resor och sånt. Eftersom jag jobbar mycket så får man lägga in träning där man får tid. Sen när det blir helg så har man inte alltid lust att lägga sin enda lediga dagar på att träna.

Men jag har hur som helst börjar springa och det känns rätt bra, får jag nog säga. Enda problemet man har just nu är att dra sig iväg för att köpa ett par joggingskor. Köpte en resa förra veckan till grekland för majoriteten av min resterande lön... Jaja, kan jogga in mina ganska fräscha skor till den 25:e. Hittills inga smärtor, förrutom vaderna som värker som fan efter 5km, men mindre för var gång.

Just nu springer jag 5km på blandat underlag, 40% asfalt, 20% grus & 40% på gräsmatta(bredvid asfalt). Det är också ett par ganska branta backar att ta sig upp för, dessa tar jag i snabb gångtakt.
Jag måste just nu stanna ungefär 2-3 gånger på 5km, vilket jag tycker är ganska bra enligt min standard. Då går jag tills pulsen och andningen har dalat ner, och innan mina muskler börjar stelna till.
Om jag vill ta mig till springbana så måste jag cykla 4km till en motionsspår, och då känns det som om det bli för seriöst. Jag behöver kunna spontant kunna bara springa iväg och träna. Börjar det bli för krångligt och tidskrävande så kommer jag att tröttna på det. Så dålig människa är jag.
De senaste gångerna har jag varit totalt slut efter träningen, men på ett bra sätt. Orkar knappt gå uppför trappan när man kommer hem(efter ha stretchat lite). Vaderna brukar värka som fan, men det blir mindre för var gång.


Men sammanfattningsvis:
- Börja försiktigt och långsamt - Började direkt med att springa 5 km, fungerar hittills. Springer tills benen värker(ca 1.5 km just nu) och sen gå tills pulsen går ner. Sen upprepar det hela sig. Öka sin springtid varje gång.
- Skaffa ordentliga träningsskor. - Nog ett nödvändigt måste.
- En pulsklocka kan vara användbart. - Prylar är alltid skoj
- Lägg upp ett avancerat träningsschema. Lite omständigt men kanske...

Till hösten kommer schemat bli bättre och jag kommer ha lite lite mer tid för träning. Då tänker jag också styrketräna, även ifall att behöva stressdela maskiner kan vara störande.

Tack för alla råd!
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#25
9 juni 2008 kl 13:40
Gilla
Bra, bra men att få till ett träningsschema behöver inte vara så omständigt däremot kan det vara en bra hjälp och motivator.

Kolla tex på http://www.marathon.se/news/home_varrusettraning.cfm och du har tre nivåer att välja på för träning på fem km. Bra jobbat och ta med skorna till Grekland, det kan ju bli några snabba promenader iaf!
2006 • Alingsås
#26
9 juni 2008 kl 16:26
Gilla
Håller med Fredrik och andra, en pulsklocka är bra som farthållare, dvs att hålla nere farten med och kör hellre långt och sakta än fort och bli skadad (med motivationstapp). Spring där det är plant i början, för att skydda knän och motivation mm

Andreas:
De tre (3) första punkterna i din sammanfattning räcker i början som träningschema (några ggr i veckan). Skippa andra träningsscheman om du tycker det är omständigt, du har redan ett.

Nääär du vill springa fortare på en viss sträcka, eller uppnå en viss längd (på tid) då kan du fundera på mer avancerad träningsscheman.
1958 • Åsa
#27
24 juli 2008 kl 14:09
Gilla
Har någon konkreta tips på skor? För riktigt dj-vla tungaviktare? Mina nuvarande Nike vet jag inte ens namen eller modell på se dem här http://www.jogg.se/default.asp?sida=tdbok&todo=showall&id=30445 och vet Ni vad det är för modell så maila gärna mig på paulswede@live.se

Må gott Paul
Fredrik Bäck
1980 • Stockholm - Årsta
#28
24 juli 2008 kl 16:05
Gilla
Nu tror jag nog att många människor kommer att protestera mot min metod som jag presenterar här nedan, men den fungerade bra för mig.

Andreas, så här va. Som många andra här ovan så har jag också en historia av övervikt. Jag är 182 cm lång och vägde efter julen 2005 någonstans runt 98 pannor. Jag kände att vågen inte fick snurra runt på tre siffror och insåg att något måste göras. Innan hade jag aldrig lagt speciellt många tankar åt min vikt eller min kost men nu kände jag att det fick vara nog.

Jag började läsa på om näringslära, proteiner, kolhydrater - you name it. och sedan lade jag upp ett eget program som jag snöt ur näven och som jag baserade på vad jag läst och allmänt sunt förnuft.

Det jag gjorde först var att skaffa mig 1, en digital hushållsvåg, 2 en tabell med kalorivärdesindex på alla livsmedel jag använde och 3, köpte mig ett träningskort på Friskis (där jag tidigare aldrig satt min fot).

Därefter så gjorde jag såhär.

Maten: Jag räknade all, för annars skulle jag ha fuskat. Jag hade min miniräknare, min hushållsvåg och mitt energivärdesindex och fördelade ut mellan 1500 och 1800 kalorier på fyra måltider jämnt fördelade över dagen.

Exempel:

- 08.00 - frukost - kunde vara 1,5 portion havregrynsgröt, en banan, och ett ägg ca 400 kal,
-12.00- lunch, en burk tonfisk, 50 g bulgur, ett ägg, en morot, ca 400 kal, middag.
- 16.00 - Broccoli, kyckling, grön parika, kikärter, ca 400 kal.
- 20.00 - två skivor mjukt sportbröd med keso och en varsin skinkskiva på, ca 400 kal.

Förutom detta så drack jag kaffe, ( men kom ihåg, ingen mjölk eller socker eller andra kaloritjuvar. Hade jag i mjölk i kaffet, ja då fick jag räkna med mjölkens kalorier till dagens totala intag också...)

Japp - En man skall få i sig någonstans runt 2500 till 3000 kalorier om dagen i normala fall, men det sket jag helt enkelt i, och jag överlevde. Det viktiga för mig var att få bort allt onödigt och lära mig vad jag blev mätt på inom dessa kalorigränser. Mestadels handlade det om proteiner och gröna grönsaker. Kolhydrater sorterade jag bort av rent empiriska skäl, inte för att jag ville köra GI. Det blev bara så rent automatiskt.

Träning. Ett normalt träningspass för mig var 30 minuter träningscykel, 30 min löpning på löpband ( till en början bara promenader (6,5 - 7 km/h) på löpband i max uppförslut), 30 minuter roddmaskin eller crosstrainer. Denna träning höll jag på med ca 4 ggr vecka.

Däremellan tog jag snabba promenader.

Det som hände var att jag tappade mer än ett kilo i veckan. Jag var ganska lättretlig till en början och sjukt sugen på godis, så jag hade en deal att jag fick äta normalt (inte svulla) varje söndag och äta en sjukt god kanelbulle. Det var det som gjorde att jag kunde motivera mig i veckorna. Resultatet var att jag tappade 20 kilo på lite mer än två månader!!! Jag kom alltså ned till 78 kilo, så jag nådde mitt mål.

När jag vägde 78 kilo så hade fettet försvunnit på fel ställen i vissa avseenden. Baken var dränerad och det gjorde ont att sitta på för hårda stolar, men likförbannat så var det kvar lite på magen, men men.

Idag pendlar jag mellan 81 och 85 och trivs ganska bra med min vikt. Jag äter normalt, men har lärt mig att tänka på att äta regelbundet och inte för mycket. Det var det som var min akilleshäl - jag åt för mycket - som jag tror att många gör.

Så det enkla tipset jag kan ge(, om du är beredd på att vara på dåligt humör i någon månad...) är att lägga dig på ett litet kaloriunderskott i din kost till en början (kanske 2200 kalorier?) och träna tills dess att du gått ned 5 kilo och sedan gå upp till normalnivå i kosten (och kanske ha en dag med normalkäk för att det inte skall kännas som att du svälter). Så funkar min kropp i alla fall och jag har inget vetenskapligt stöd för det annat än att det handlar om förbrukad energi och intagen energi.

Däremot så avråder jag till att gå ned så snabbt i vikt som jag gjorde. Det har bara att göra med min tjurskallighet. ;-)
Wilhelm Berggren
1977 • Nordmaling
#29
24 juli 2008 kl 17:11
Gilla
Ja man får motionera mycket för att gå ned om man inte samtidigt sänker matintaget.Tex jag som väger 107 kilo på morgonen (193 cm lång)sprang 3,5 km på just under 20 minuter och förbrukningen låg enligt pulsklockan på 407 kcal och då är ju även den normala förbrukningen med i pulsklockans visning (den du skulle förbrukat vid normal aktivitet) .För mig verkar det vara:sträckan i km gånger vikten i kilo som ger ganska riktig förbrukning och det gäller även vid promenader.3,5 x107=374,5 kcal...Om du dessutom räknar med att ett kilo fett(inklusive vattnet)är 7800 kcal så behövs det 7800/374,5=cirka 21 sådana rundor för att jag ska gå ned ett kilo om jag samtidigt inte äter mer.Om jag däremot sänker kcal förbrukningen lika mycket som en sådan runda förbrukar tar det ju bara runt 10 ggr.

I övrigt kan jag ju säga att det är bättre för knän och benhinnor att börja med att gå mycket och att cykla.Mina benhinnor smärtar efter nästan varje jogging pass (inte så mycket men ändå)och mina knän smärtade mycket i våras.De är inte riktigt bra ännu...

Så jag cyklar mera nu i stället .Det tycker jag att du ska göra också tills du gått ned...
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#30
24 juli 2008 kl 17:36
Gilla
Paul! Åk till Löp&Sko på Prinsgatan, Linnéstan. Där får man mycket bra hjälp, dom har massor av skor och är superfproffsiga. Sonen med storlek 46 superbred, plattfot och hallux valgus fick to m passande skor, och DET är inte lätt!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.