25 oktober 2013 kl 07:22
Henrik, jag tycker du ska fundera på möjligheten att krampen helt enkelt beror på att musklerna är trötta.
Det finns inga direkta studier som visar att kramp vid löpning skulle vara mer frekvent om man har låga vätske och/eller mineralnivåer. Det finns dock studier som visar att något salt i munnen hjälper mot kramp. Men det är alltså den salta smaken som är "hemligheten", för det har effekt långt innan saltet hunnit ut i musklerna.
Jag är själv en svettare av rang och har vissa krampproblem vid längre löpning. För mig har "krampgränsen" förflyttats framåt sedan jag första gången fick kramp strax innan 30km på ett långpass.
Dricker jag mer? Stoppar i mig mer salt? Har det blivit kallare för varje långlopp?
Nej.
Är jag bättre tränad för långa sträckor?
Ja.
SUM ~50km för några helger sedan genomfördes utan egen vätska eller mineralpreparat. Det innebar någonstans 0,5-1l vätska och ett tiotal saltgurksskivor totalt på loppets 5 stationer.
Viss krampkänning i vaderna, men jag kunde springa hela vägen.
Förra året när jag hade 2l egen vätska med mig, utöver stationerna, så kom krampen vid 35km och tvingade mig gå större delen in till mål.
Samma yttre förhållanden båda åren.
Ytterligare långpass i kroppen i år?
Ja.