Löpning Kost & Näring 31 inlägg 14291 visningar

Fördelning kolhydrater/protein/fett

Ulrika Allansson
1972 • Hammarby Sjöstad
#1
16 oktober 2013 - 23:17
Gilla
Söker någon som har en uppfattning om hur det dagliga intaget av kolhydrater, protein och fett bör förhålla sig. Jag är inte någon LCHF-are, inte heller intresserad av viktminskning, jag vill bara se till att få i mig tillräckligt för att min träning ska löna sig bäst och för att må bra. Min träning består av löpning i huvudsak, ett långpass, ett distanspass och ett intervallpass. Utöver detta, styrka 1 tim/vecka.

Någon som har lite koll på procentfördelningen möjligen?

Tackar på förhand

< < < 1 2 > > >
Dana
1965 • Helsingborg
#2
17 oktober 2013 kl 07:52
Gilla
här en intressant länk till dig:
http://matkalkyl.se/berakna-energibehov-kcal.php
1965 • Kungsholmen
#3
17 oktober 2013 kl 07:54
Gilla
Tallriksmodellen fungerar bra. Onödigt att komplicera det mer än så tycker jag.
Peter
1985 • Luleå
#4
17 oktober 2013 kl 08:00 Redigerad 17 oktober 2013 kl 08:05
Gilla
Hur menar du, försöker du komma fram till minsta möjliga intag av kolhydrater utan att din träning ska bli lidande? Om du googlar lite finns det säkert hjälp med att räkna ut din glykogenförbrukning från din träning.

Om ovanstående inte gäller så makronutrientfördelning LÅNGT underordnat kvalitén på livsmedlen, om det är hälsan vi försäker maximera. Och ja, man KAN äta en kost bestående av hög andel kolhydrater och samtidigt ha bra kvalité på maten.
Olof Gustafsson
1986 • Göteborg
#5
17 oktober 2013 kl 19:48
Gilla
Ät hemlagad mat som du tycker om och ät dig mätt. Med din träningsmängd finns det ingen risk att du inte får i dig nödvändiga näringsämnen så länge du äter äter allsidigt. Att börja trixa med maten och räkna och grejja blir lite som att försöka trimma en gammal volvo med sportluftfilter och racekoppling. Det är fortfarande en gammal volvo...Löputveckling (om det är det du är ute efter) kommer med ökad träningsmängd, kontinuitet och progression.
Hans J. Albertsson
1948 • Stockholm
#6
18 oktober 2013 kl 09:52
Gilla
Om man INTE tränar hårt bör det ligga i intervallet 25-40% för varje grupp, vad det gäller kalorierna.

Enligt vad jag tror mig kunna se på FHI.
N.B. Science bashing är populärt i Sverige numera, men FHI (som alltså ligger bakom det mesta av underlaget för t ex livsmedelsverkets rekommendationer) är den källa i Sverige som har bästa allmänna kollen på just näringsfrågor vs hälsotillstånd i dag.
(Tror man på Dr Dahlqvist är detta väl surt att ta till sig, men kolla t ex på deras senaste sammanställning av alkoholintagseffekter. Kunskap!)

En anekdotiskt understödd tes är:
Mer kolhydrater -> gladare
Mer fett och protein -> snabbare och längre tids mättnad.
så länge man ligger inom dom angivna intervallen.


Dr Dahlqvists humör bär syn för sägen ang kolhydrater kontra humör. :-)
Hans J. Albertsson
1948 • Stockholm
#7
18 oktober 2013 kl 10:10
Gilla
Nu hittade jag en annan källa som anger 50% som riktmärke för kolhydrater. Så kan det vara.
1965 • Kungsholmen
#8
18 oktober 2013 kl 12:41
2 Gilla
Förr visste man inte ens vad kolhydrater, fett och protein var men de klarade sig bra ändå.
Konstigt ;-)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#9
18 oktober 2013 kl 12:57
Gilla
Äter man varierat får man i sig tillräckligt med näring. Eftersom du inte är intresserad av viktminskning behöver du heller inte räkna på kalorier och sådant. Men det kan ändå vara bra att väga sig emellanåt så man har koll på att vikten inte rusar iväg åt något oönskat håll.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
18 oktober 2013 kl 14:49
Gilla
Instämmer med Peter. Ät enligt tallriksmodellen. Om du är mätt och mår bra samt har energi att träna så är det helt tillräckligt. Det är först när man tränar stor mängd som man behöver tänka på att öka mängden kolhydrater något, dvs fylla på lite extra bränsle.
1968 • Kållered
#11
18 oktober 2013 kl 14:59
Gilla
Jag kan uppleva att jag automatiskt väljer mer kolhydrater, lite mindre protein och mycket mindre fett nu när jag har sprungit hyfsat mkt i ett par år. Om det är BRA i längden eller inte - ja det är väl lite det som trådskaparen är inne på.

Jag kan också hålla med dig, Peter, på sätt och vis. Det har ju alltid funnits vältränade och smärta människor. Långt innan vår tids vetenskap och definitivt innan alla dessa dieter med olika akronymer.
MEN:
Samtidigt så har kanske dessa personer haft ett visst anlag för att "välja rätt" när det gäller allt ifrån rörelsemönster till vad man har ätit.
Eller så har man t ex inte haft tillgång till ngt annat än en viss kost som kanske har visat sig vara väldigt bra.
Kanske är gröt med fisksås det optimala - detta åt det stora flertalet av medborgarna i Romarriket under alla dess år. Dessa människor var ju framgångsrika på alla möjliga sätt. :)

Liknelsen med en gammal Volvo som Olof bjuder på ovan kanske därför haltar lite... Det kanske ÄR så att vi som är halvbra motionärer (=gamla Volvobilar) gör oss själva en otjänst i vårt motionerande om vi inte tänker på alla aspekter, även kostens sammansättning?

Inte vet jag. :)
1965 • Kungsholmen
#12
18 oktober 2013 kl 15:06
Gilla
Patrik: Min åsikt är snarare att det BARA är de med extrema dieter som behöver tänka på vad de får i sig medan de som äter lite av varje och "normalt" som folk har gjort i alla tider inte behöver oroa sig alls eller fundera på sammansättningen av makronutrienter.

Den enda riktiga risken är väl just brist på kolhydrater för folk som tränar väldigt mycket men med en "normal" kosthållning där man vid hunger äter mer av allt och inte bara fett och protein så tror jag detta löser sig av sig själv så länge aptitregleringen fungerar.
1968 • Kållered
#13
18 oktober 2013 kl 15:17
Gilla
Jag håller med dig så långt, Peter, och gör likadant själv. Min filosofi är att om jag äter så varierat som jag bara kan/hinner/orkar/har råd med så är sannolikheten att jag får i mig tillräckligt mycket nyttigt och tillräckligt lite av det som eventuellt är skadligt så fördelaktig som möjligt.

Fast varken du eller jag VET ju ifall det är det bästa sättet - eller hur?
Det kanske ÄR bäst att äta 1300 morötter och 2 kg jordnötter samt en halv anka per månad om man är långdistanslöpare. Jag har verkligen ingen aning.
För det är egentligen så jag tolkar trådskaparens fråga - hur OPTIMERAR man?
Jag har inte svaret på den frågan och jag tror inte att någon människa har det. Det är för mycket som inverkar och vi vet för lite för att kunna ge ett patentsvar på det.

Vilket då i och för sig i mitt huvud gör det mest logiskt att käka lite av varje. Tills något annat på ett övertygande sätt har påvisats vara bättre. :)
Olof Gustafsson
1986 • Göteborg
#14
18 oktober 2013 kl 16:38
Gilla
Håller fullt med dig Patrik: givet att ingen vet vad som är optimalt är det en högriskstrategi att hålla sig till en väldigt smal kosthållning. Det bästa man kan göra är alltså att äta lite av varje; dvs "vanlig" mat.

Nästa fråga är då huruvida kosthållningen påverkar löpresultatet. Där ställer jag mig ytterst tveksam till att vi vardagsmotionärer kan få ut extra effekt av att äta si eller så även OM vi skulle hitta den optimala mixen. Det finns ju dessutom andra variabler (träningsmängd, intensitet, osv) som vi VET har STARK påverkan på resultatet och som är mycket lättare att justera. Maten är liksom helt fel sak att fokusera på.

I avdelningen välbefinnande är ju några glas vin aldrig fel, nu är det ju dessutom helg:)
1968 • Kållered
#15
18 oktober 2013 kl 17:08
Gilla
Olof, det du skriver stämmer kanske på lång sikt - men jag MÄRKER väldigt tydlig skillnad på om jag har ätit 5 ägg eller två portioner havregrynsgröt några timmar innan ett långpass. Så på kort sikt så är jag 99,99% övertygad om att det spelar STOOOR roll VAD jag äter. :)
Ser egentligen ingen anledning till att det inte också skulle kunna spela stor roll på lång sikt.
Men jag vet såklart inte. :)

Skål :)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
18 oktober 2013 kl 17:34
Gilla
Olof är helt rätt på det. Om eliten inte ägnar sig åt att optimera sin kost, varför ska då vi göra det? Om syftet är att bli bättre på att springa så är det träning man ska fokusera på. Kostmässigt får man bara se till att man äter ordentligt med kolhydrater. Just eat the food!
1968 • Kållered
#17
18 oktober 2013 kl 17:50
Gilla
Vad är ordentligt med kolhydrater då? :)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
18 oktober 2013 kl 18:05
2 Gilla
Ja det är väl inget man behöver fundera på så mycket om man bara äter som vanligt folk. Dvs att man inte är en sån person som ber om att få riset utbytt mot bearnaise när man går på restaurang eller säger att man inte äter potatis när man är bortbjuden och värden har stått och gjort en mille feuille i två timmar.
Olof Gustafsson
1986 • Göteborg
#19
18 oktober 2013 kl 18:10
Gilla
Givetvis måste kroppen laddas med energi om man ska prestera, så förstår inte riktigt 5 ägg vs havregryns argumentet. frågan var väl dessutom huruvida "optimering" kan slå sunt förnuft på ett mätbart sätt även om vi vet hur vi ska optimera.

Jaja, hursomhelst, då var träning avklarad så bara vinet kvar då. Trevlig helg på er, kör hårt:)
Ulrika Allansson
1972 • Hammarby Sjöstad
#20
19 oktober 2013 kl 12:28
Gilla
Hej på er och tack för era synpunkter. Jag har försökt att komma fram till någon sorts kontenta här.. Bla kan jag konstatera att ord som "ett normalt intag", "sunt förnuft", "vanligt folk", "tillräckligt med kolhydrater" etc etc dyker upp hela tiden. Jag har i hela mitt vuxna liv tränat styrketräning på gym, men aldrig ägnat mig åt konditionsträning på detta sätt jag gör nu. Det som då varit sunt förnuft, normalt intag etc skiljer sig lite från vad som är normalt intag och sunt förnuft nu Och ja, för mig är det mycket att konditionsträna tre ggr/vecka.

Jag har alltid försökt hålla kolhydratandelen lite mindre, men börjar förstå att det är en sämre idé när det kommer till löpning. Problemet för mig är att jag har svårt att hålla vikten, jag minskar i vikt vilket inte är bra. Detta beror sannolikt på min invanda tanke kring kolhydrater. Därför, mina vänner, kan jag inte sälla mig till ert "sunda förnuft", "tillräckligt med kolhydrater" etc. Jag måste notera mitt dagliga intag i en app.. ;-) annars får jag i mig på tok för lite. Ilandsproblem för många men det är inte roligt att se mager ut. Så, kontenta, låt inte kolhydraterna skrämma längre..!

En notering, att jämföra sin kropp med en gammal volvo är väl högst olämpligt. Behandlar vi våra kroppar som den finaste Ferrari så har vi större förutsättningar att lyckas hålla dem i gott skick tills den dag vi inte har användning av den längre. Precis som någon av er antytt, så är kvalitét lika viktigt som fördelningen. Min syn på kvalitétsmat är matvaror utan innehållsförteckning.

Några av er vill mena att det inte spelar så stor roll vad vi äter, men jag håller med dig Patrik. För mig spelar det stor roll då jag vet att oavsett nivå, elit eller inte, så är det oerhört viktigt att vi stoppar i oss rätt mat. För att dra bil-liknelsen... Ferrarin skulle vi aldrig tanka med annat än det den går allra bäst på. Man är vad man äter!

Önskar er alla en fin lördag och jag tycker vi gör som ni föreslår.. tar ett glas vin eller tre.. skål på er alla livsnjutare!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.