Löpning Kost & Näring 4 inlägg 833 visningar

Protein påverkar blodtryck/järn

Mats Jeppsson
1963 • Finja
#1
29 april 2024 - 09:38
Gilla
Hej
har börjat drika "Whej" 100% protein , tillsammans med både mjök/vatten/lhavregryn/frukt. Nu när jag varit o lämnat blod fick jag veta efteråt i ett brev, att jag hade brist på Ferrotin. Så nu fick jag börja käka järntabletter, som jag inte tidigare ätit, då mitt HB alltid ligger på 150-160.. Dessutom måste jag kolla mitt blodtryck då det var högt 160/90. Min fråga är om dessa båda grejorna påverkats av mitt drickande av protein? Finns det någon som har kunskap om detta?
1963 • Linköping
#2
30 april 2024 kl 21:35 Redigerad 30 april 2024 kl 21:35
Gilla
Ferritin menar du väl.

Lågt ferritin betyder att du har låga nivåer på dina järndepåer, som sen kan leda till blodbrist/anemi som syns på ditt HB.

Springer du mycket? Det finns ju kopplingar till sånt också.

Man brukar väl alltid bli erbjuden järntabletter? Sen är det ju inget tvång att äta, lämnar man blod mer sällan så kanske man inte behöver järntillskott. Men bäst att äta om du fått indikation på lågt ferritin.

Jag fick sämre Hb när jag började med runstreak (löpning varje dag) så då fick jag skärpa till mig och äta järntabletter även om man får lite ont i magen av dem. Niferex funkar rätt bra för mig.

Vad gäller drycken så kan kalcium försämra upptaget av järn, sånt finns ju i mjölk.

Jag skulle nog vara mer orolig över blodtrycket. Skaffa en apparat så du kan mäta hemma i lugn och ro, många har ju "vitrockshypertoni" och får extra högt blodtryck i samband med att någon mäter.

Jag mäter hemma hyfsat regelbundet och speciellt inför blodgivning. Numera kan man säga nej till mätning, det är inget tvång som det var förut. Men gör man det vill man ju veta hur man ligger till. Jag brukar ligga på 125/75 ungefär när jag mäter i lugn och ro hemma utan någon medicin och det är väl rätt bra vid 60 års ålder. Men det kan ju ändras så det är bra att ha koll på det.
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#3
1 maj 2024 kl 18:15
Gilla
Tack för synpunkterna, ja Ferritin heter det ju. Ja man blir alltid erbjuden, men då hb varit runt 150-160 har jag inte haft behov av det, förrän nu när någon annan avdeling inom blodgivningen upptäckte lågt Ferritin, och då gick ju frågeställningarna igång... Japp har apparat hemma. Tack för att du delar med av dina erfarenheter, det var lite det jag önskade av er på jogg.
1978 • Vega
#4
8 maj 2024 kl 20:49
Gilla
Lite sen på bollen här. Men.

Om du druckit dåligt (dvs är ”lite” uttorkas). Då stiger ditt HB. Samma sak är om du är bra vätskad, då sjunker hb.

Blodtryck beror på flera delar. Och EN av faktorerna är hur mycket blod du har (dvs vätskad).

Så man kan alltså säga att om blodvolymen ökar, sjunker hb. Sedan finns det små grejor i kroppen, njurar och andra delar, som ska hjälpa till att reglera både blodtryck och annat. Men allt går inte alltid superfort.

Det är lite komplicerat att förklara i text. Men att ta järntabletter rekommenderas även att man gör om man ger blod då och då. Depåerna i kroppen måste fyllas på även om det P inte behövs mer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.