Löpning Avancerad träning 12 inlägg 7383 visningar

Ultralöpning - dela dina erfarenheter

1975 • Habo
#1
20 september 2013 - 17:28
Gilla
Hyfsat färsk som löpare (3år) som tycker att detta med ultralöpning verkar riktigt kul. Har inte sprungit längre än en maraton (än) men satsar med träningen i år på att kunna springa ultra under 2014.

Nu skulle jag gärna vilja få en konstruktiv diskussion och erfarenhetsutbyte i denna tråden. Av de flesta anses man ju som mer än lagomt galen när de frågar hur mycket man springer. Vore kul att diskutera och lära sig av andra med erfarenhet och intresse i ämnet.

Hur ofta kan man träna egentligen? Vad är bäst att äta? Hur ofta långpass och hur långa ska de va? Hur långa återhämtningsperioder efter lopp? Hur snabbt ska man öka i längd och fart?

Ja det är sånt jag funderar på. Titta gärna på min träningsprofil om den kan va till grund för diskussion.

Med vänlig hälsning, Mattias
2009 • Klippan
#2
20 september 2013 kl 22:32
Gilla
Hoppas Du det blir god respons på Ditt inlägg!
Kloka tankar springa Ultra, inte ångrat en sekund att förverkliga tankarna på att springa läääänge :0)
Mkt matnyttigt kan Du hitta på Ultradistans.se bl a under "Löparnas sidor" http://www.ultradistans.se/index.asp?Sida=110
På Runners World's bloggar är det 3 Ultralöpare: Andreas Falk, Emelie Forsberg & Otto Elmgart. Bloggarna är välskrivna med mkt matnyttiga erfarenheter erbjuds.
Här på jogg.se får Du del av mkt erfarenheter genom diskussionerna inför, under och efter Ultratävlingar t ex TEC Täby Extreme Marathon, Lejonbragden, Black River Run (som pågår i detta nu inför starten imorgon 21/9), Skövde Ultrafestival & jogg.se alldeles egna tävling: Ultraintervaller.

Ha det Ultragott =o)
Mikael Forsström
1961 • Vega
#3
20 september 2013 kl 22:40
1 Gilla
Det viktigaste man behöver lära sig som ultralöpare är att ingorera alla allmänna råd.

De bästa ultralöparna jag känner tränar minst ett pass löpning varje dag 7 dagar i veckan, 365 dagar om året om de får vara friska. En någorlunda seriös utralöpare summerar minst 7 mil löpning per vecka och vill gärna göra mer än 10.

Långpass är alltid marathon eller längre. Ett i månaden känns lagom. Flera ultralöpare, som jag själv, kör tävlingar som långpass för att få sällskap.

ALLT är bäst att äta. Vanlig mat, inga kemikalier. Det är oerhört viktigt att man tål det man äter. 24 timmar med dålig mage är ingen höjdare. Ultralöpare tenderar att vara snabbmatkedjornas bästa kunder. En central del i träningen är att lära sig äta och springa samtidigt och då är ett par burgare idealiska på många sätt.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#4
20 september 2013 kl 22:50 Redigerad 20 september 2013 kl 22:50
Gilla
...forts:
Cocacola är den populäraste sportdrycken i ultrasammanhang. Det beror nog på att den har högt energiinnehåll och att många klarar av att dricka cola ett dygn utan att bli dåliga.

Vad gäller återhämtningsperioder så är det högst individuellt men många ultralöpare snackar om timmar snarare om dagar. En viktig del i ultralöpningen är att kunna springa flera dygn i sträck med eller utan vila emellan. Det ger det här med återhämtning en annan dimension.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
20 september 2013 kl 22:55
Gilla
Hoppas också det blir en bra tråd.

Sprang/lufsade min första 6H för ett par år sedan och upplevde det mindre smärtsamt än maran jag sprang tidigare. Nu är det svårt att jämföra rättvist för jag var inte alldeles vältränad på första maran. Av någon anledning har det inte blivit fler maror.. mentalt kanske för den första gjorde riktigt ont sista 5 km, men nu ska det bli fler.. det är ju "bara" 42..

I slutet på augusti i år sprang jag min andra 6H och förra helgen min tredje. Så här i efterhand är jag nog lite grön för bara tre veckor mellan två ultror. Fick tillbaka en gammal löparknä-känning men det var väl nästan beställt när jag samtidigt har ökat mängd på slutet. Fick ge mig själv en veckas vila nu och det ska ju ändå till på hösten :-)

Uppfattningen jag har fått är att varje ultra kommer att ge något nytt, att man kommer att lära sig något varje gång om sig själv och hur man bäst lägger upp det.
Jag har snabbt lärt mig att jag inte kan pumpa i mig massa sliskiga sockerämnen plötsligt på en ultra när jag inte äter det annars. I augusti var det kexchoklad, melon, läsk och sportdryck med energikakor. Sista två timmarna gick illamåendet upp och ner.
Förra helgen höll jag mig till banan, knäckebröd, lite salta chips och en liten egengjord energikaka på nötter, havre, chiafrön och honung. Då påminde det bara om lite illamående sista två varven när jag försökte hålla upp farten.
En lättlärd läxa, men så tror jag att det kommer att vara, man lär sig något varje gång och det är det jag känner tillfredsställelse i, att lära sig behärska det svåra.

En annan sak jag måste lära mig är att dricka bättre. Senast drack jag 2 liter under 6H och det känns som alldeles för lite. Jag hade tappat 3 kg när jag kollade 3 timmar efter loppet. Resten av dagen var jag konstant törstig och vikten var ok igen nästa kväll. Den vätskeförlusten borde rimligtvis påverka prestationsförmågan.
För min del blir det väl att schemalägga drickandet eftersom törsten inte alltid gör sitt.

Testade kompressionsstrumpor senast också men kan inte avgöra effekten. Det kändes inte dåligt i alla fall.

Jag har nyss gått med på att kalla mig själv löpare, frågan är när jag törs säga att jag är en ultralöpare.. :-P
#6
21 september 2013 kl 07:29
Detta inlägg har raderats
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#7
21 september 2013 kl 07:58
Gilla
Hej Mattias och ni andra,
Jag är "ultrarookie" med en fullföljd tävling på 50 miles (+ en UI). Det som hjälpe mig allra mest är att jag fick en tidig insikt om att enormt mycket hänger på det mentala. Så mitt bästa tips är att läsa många Race Reports för att mentalt förbereda sig på sin debut. Oerhört inspirerade och lärorikt.
Markus Avén
1960 • Linghem
#8
21 september 2013 kl 08:16
Gilla
Jag tittade på din träning och träningsmängden var de inget fel på. Däremot tror jag att du springer alldeles för fort.
De flesta av dina pass pushar din syreupptagning men du behöver framförallt öka din effektivitet.
Om du sänkte farten med minst en min per kilometer på vartannat pass så tror jag att du skulle bygga en grund som gör dig bättre på ultra...och eventuellt även på milen.
1975 • Habo
#9
21 september 2013 kl 09:47
Gilla
Intressanta inlägg. Min plan och tanke är att genomföra BUM till våren och förhoppningsvis Ultravasan i höst. Är det helt galet att tro att man fixar det?

"Långpass är alltid marathon eller längre", hm då måste vi väl bättra på denna statistiken. Planerar att följa marathon.se programmet för 100K med lite modifikation innan BUM. Starten på det blir nånstans vecka 47 har jag för mig.

Förstår att en del av er har den mentala styrkan att springa tex ultra på bana. Detta känner jag personligen mig inte lockad av. Tycker att en ultra till skogs lockar mest eller om man ska beskriva det som att ta sig från A till B.

Ska beställa "Relentless Forward Progress", den verkar ju klart intressant.

"Däremot tror jag att du springer alldeles för fort." Hm, jag vet. Dumt att dra på hela tiden. Ska verkligen börja tänka på det.

1975 • Habo
#10
21 september 2013 kl 09:54
Gilla
Som småbarnsförälder och heltidsarbetande är ju tiden en faktor som spelar stor roll. Det som fungerar bäst för mig är att springa till och från jobbet (16.5K) samt på lunchrasten. Till och från jobbet kan jag utöka till 21K. Helgerna är ju oftast ganska späckade men mellan 15-20K går det nog oftast att få till både lördag och söndag.

Tankar kring hur man kan utnyttja detta bäst i när man tänker på typ av löpning?
1975 • Habo
#11
21 september 2013 kl 16:32
Gilla
"Däremot tror jag att du springer alldeles för fort."

Vilken pulszon menar du man ska ligga på varannat pass?
Markus Avén
1960 • Linghem
#12
21 september 2013 kl 18:09
Gilla
Det är framförallt mer variation jag är ute efter.
Du springer de flesta av dina pass i ett tempo som kanske motsvarar din halvmarathonfart. Jag ifrågasätter om du verkligen kan tillgodogöra dig träningseffekten av sju sådana mil i veckan.
Genom att sänka tempot på varannat pass till ditt tänkta framtida 6H-tempo så får du bättre återhämtning efter de snabba distanspassen samtidigt som du bygger upp andra förmågor.
Se den avlutande delen av min redogörelse för min träningsfilosofi i min träningsdagbok.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.