Löpning Träning 18 inlägg 768 visningar

underlag

Jenny Bergh
1968 • Landskrona
#1
17 juli 2008 - 13:08
Gilla
Hej! Jag joggar mest i stan och undrar nu vilket underlag som är hårdast; asfalt, gatsten eller grus? Jag gissar att gatstenen är hårdast, men jag vet inte.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#2
17 juli 2008 kl 13:35
Gilla
Fast vad är syftet med frågan?

Pratar man om slitage på kroppen och skaderisk tycker jag personligen att asfalt är det underlag som sliter MINST på leder och muskler. Det går lätt och ledigt framåt så att säga, utan något som stör. All annan terräng gör benen tunga och sega på ett annat sätt.
Gatsten ger ju problem på andra sätt med ojämnheter som kan vara svåra att se osv.
1981 • Dals-Ed
#3
17 juli 2008 kl 15:59
Gilla
Afalt är väl bland de underlag som sliter MEST på just leder och muskler. Att det sen är jämnast att springa på har inget direkt med slitage att göra. Betong är ju lika plant fast det sliter än värre, 10 gånger mer än asfalt hörde jag någonstans. Hej stressfrakturer.

Grus/grusvägar borde väl vara det som sliter minst och asfalt/gatsten mest om man ska ranka.
Jenny Bergh
1968 • Landskrona
#4
17 juli 2008 kl 16:15
Gilla
Jag har bara funderat på om jag ska springa på vägen istället för trottoaren om asfalt är mjukare än gatsten! Nu är det rätt korta sträckor jag springer och det mesta är på grus, så det är inget stort problem.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
17 juli 2008 kl 16:30
Gilla
Jag håller inte med dig Henrik, för MIG är det inte så.
Föresten "sägs" det även att grusstig sliter lika mycket som asfalt...

Vill du läsa mer om underlag? http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=3399
Många bra svar, inte minst av K-G som ju borde ha hygglig koll på det där med underlag.
Jenny Bergh
1968 • Landskrona
#6
17 juli 2008 kl 16:53
Gilla
Tack för länktips!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
17 juli 2008 kl 21:11
Gilla
Har kommit fram till att för egen del spelar inte underlaget (grus/asfalt/terräng) någon roll. Däremot tror jag nedförsbackar sliter. Och ett tungt löpsteg. Så jag håller med Tergat.
1985 • Göteborg
#8
17 juli 2008 kl 21:21
Gilla
Ja, tror oxå att nerförsbackar är bajs. Man känner ju nästan hur knäna tar stryk....

Angående underlag:
Enligt en synnerligen ovetenskaplig empirisk studie som jag gjort så tror jag att det är myket skonsammare med grus. Miina nuvarande kayanos som jag nog nu sprungit iaf 80-100 mil är nästan i nyskick, ingen gradient alls. Och jag började springa på nästan bara grus samtidigt som jag köpte dom.
Mitt tidigare par (oxå kayanos) slets ut betydligt fortare och då sprang jag 100 % asfalt.

Eftersom skorna tydligen har slitits mindre vid gruslöpning borde det ju oxå betyda mindre belastning på kroppen. Låter väl rimligt?
1978 • Göteborg
#9
18 juli 2008 kl 08:23
Gilla
Att skorna slits mindre på grus än på asfalt är väl inte så konstigt. Asfalt har ju en hård skrovlig yta och stenarna i asfalten sitter fast så när skon "glider" fram på asfalten så fastnar ju några små partiklar från sulan varje gång.
På grus däremot så rullar ju de små stenarna i gruset med skon och det blir alltså inte samma slitage.

Personligen får jag en skönare och bättre löpupplevelse på asfalt än på grus men jag undviker gatsten och betong i största möjliga utsträckning.
1969 • Sala
#10
18 juli 2008 kl 10:47
Gilla
Tergat, jag tror att du har fel. Terräng är snarare bra för lederna, eftersom det är ett ojämnt underlag som tränar muskler och senor i alla möjliga riktningar utan att riktigt ta slut på dem. Det blir en annan spridning över olika muskelgrupper, så terräng är garanterat bäst, men risken för att stuka foten är ju så klart högre. Det verkar som om du tolkade frågan som om Jenny frågade vad som är tyngst, men frågan gällde ju vad som sliter mest på kroppen. Skogsstigar sliter minst.

Så rangordningen lär vara:
skogsstigar
grus
asfalt
gatsten

Men så farligt är det inte. Det beror på hur snabbt man ökar träningsmängden och farten. Ta det lugnt så går det utmärkt även på kullersten!

Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#11
18 juli 2008 kl 12:39
Gilla
Mårten, snälla sluta skriva att du tror att jag har fel när du uppenbarligen antingen har misstolkat mina inlägg eller inte läst dem alls.
Jag skriver om min subjektiva upplevelse av underlagets bidrag till slitage på muskler och leder, hur kan jag ha fel då??

Det handlar INTE om hur jag tolkar den ursprungliga frågan, det handlar om hur JAG upplever slitaget på muskler och leder när JAG springer på olika underlag. Jag varken generaliserar eller ger några andra råd än att läsa på mer om ämnet där FLER människor tycker till om saken.

Dessutom:
1. Jag frågar i mitt första inlägg vad syftet med trådskaparens fråga är.
2. I mitt andra inlägg i denna tråd, upprepar jag min åsikt: för MIG är det inte så att asfalt sliter mest.
3. Jag skriver att terränglöpning gör benen sega och tunga på ett annat sätt, INGET om slitage.
1969 • Sala
#12
18 juli 2008 kl 18:40
Gilla
Det var inte meningen att misstolka dig, Tergat, och det var absolut inte menat som ett påhopp, utan som en ett diskussionsinlägg. Jag ber om ursäkt om du upplevde det som ett slarvigt påhopp.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#13
18 juli 2008 kl 19:28
Gilla
Det är helt ok.
1965 • Borås
#14
18 juli 2008 kl 19:36
Gilla
Beror inte det hela lite på vad man har för löpstil också? Vissa personer springer på ett sätt som gör att de passar bättre på grus medan andra har en löpstil som passar sig bäst för asfalt.

Jag tycker själv att min kropp mår bäst av att springa på asfalt i stället för att springa på grus. På grus (och även i terräng) så får jag ont i knäna och periodvis även i fötterna.

Så vilket underlag som är bäst tror personligen är svårt att svara på, det beror nog mycket på hur man är som löpare.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#15
18 juli 2008 kl 19:39
Gilla
Lägger mig gärna i det hela. Löpning är naturligt. Ju längre man kommer från det naturliga, ju mer sliter det.
csaba
1973 • Malmö
#16
18 juli 2008 kl 19:57
Gilla
borde inte den specialanpassade undelaget på löparbana slita MINST på kroppen (den har väl lite mer dämpning,gummi,plastblandning ) ?

som Tergat - skriver så upplevs underlaget som sliter mest på kroppen olika från person till person.

jag själv har nog ändrat uppfattning lite.
i början tyckte jag att asfalt var lättare att springa på, men det kanske berodde på att dom få gångerna jag sprang på det, var på tävling (Göteborgsvarvet, stockholm maran,blodomloppet, osv.) dvs. statslopp.
och då var man ju utvilad och i form och då käns det ju lättare att springa på (men det kanske betyder inte att det egentligen sliter minst. )

tills jag sprang lopp som var blandad terräng,stad,asfalt och landsväg.
just Hörby marknadsloppet kommer jag ihåg, när man var inne i skogen på slingan och sprang så kändes det lätt och helt plötsligt ut på landsväg och benen bara stumnade direkt (och det plant).

enligt marathon.se så är det lätt terräng ska vara minst slitsamt.
men som sagt det upplevs olika.
J.K.
1966 • Jönköping
#17
18 juli 2008 kl 21:25
Gilla
Personligen föredrar jag en hederlig grusväg. Underlaget är hyfsat jämt och inte lika hårt och stumt som asfalt. Betong är inte att tänka på. På skogstigar tycker jag risken att vricka fötterna ofta blir för stor, eller så är det lerigt.
1975 • Nyköping
#18
18 juli 2008 kl 21:33
Gilla
Asfalt framför allt. Inga sliriga skogsmullestigar för mig. Stabila löpsteg i bra skor = bra för mig. INget sladdande på halkiga rötter och mossiga stenar. Det måste ju slita på senor och annat.

Asfalt FTW!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.