Styrke/gruppträning Styrketräning 11 inlägg 11939 visningar

Kaloriförbränning vid styrketräning med pulsklocka

1989 • Jönköping
#1
6 september 2013 - 14:36
Gilla
Hej!
Jag har nyligen införskaffat en pulsklocka! Så att jag kan ha bättre koll på vad jag faktiskt förbränner eftersom maskiner och uträkningar på nätet endast ger generella resultat, som många säkert vet!
Nu är det dock så, att tidigare när jag körde styrketräning utan klockan, så drog jag alltid av tiden mellan maskinerna från den totala träningstiden för att jag skulle kunna "räkna" förbränningen på den effektiva träningen. Då gick jag efter en standardmall på nätet. Om den ex sa att man förbränner 120 kcal på 30 min lätt styrketräning, tränade jag 40 min för att tillgodaräkna mig 120 kcal, hoppas ni är med på hur jag menar!
Med min pulsklocka idag tränade jag 40 min styrketräning och landade på 280 i kaloriförbränning! Detta tyckte jag var väldigt högt, så jag tänkte kolla om det finns någon här som är hejare på det där och undrar: Ska jag pausa klockan mellan maskinerna, så att det blir som tidigare; effektiv träningstid som beräknas?
Pulsen är ju högre mellan maskinerna än om jag ex suttit hemma, såklart, men å andra sidan vill jag inte räkna för högt för då stämmer det inte. Man förbränner ju kcal hela dagen, de räknar jag ju inte med!

Så, om någon annan som tränar med pulsklocka vill dela med sig av sina tankar ang detta hade jag blivit jätteglad =) Hoppas ni hänger med i mitt lätt röriga inlägg!
1968 • Kållered
#2
6 september 2013 kl 15:16
Gilla
Standardmallen på nätet - var den justerad efter kroppsvikt? Annars kan ju det vara en felkälla.

Personligen använde jag pulsklocka en hel del på gym då jag gick ned 30 kg i vikt mellan 2010 och 2011 och det var nog hyfsat korrekt det som den gav mig i kaloriförbrukning alltså. Jag räknade kalorier och viktnedgången var väldigt förutsägbar.

Jag vill minnas att jag hamnade runt ca 800-1000 kcal per timme vid hyfsat effektivt utnyttjad tid på gymet.

Om just 280 kcal stämmer är omöjligt att säga om vi inte också får veta kroppsvikt vid tillfället samt genomsnittspuls under passet.
1989 • Jönköping
#3
8 september 2013 kl 21:40
Gilla
Tack så mycket! En av mallarna använde kroppsvikt och de låg på ungefär samma siffra.
Idag när jag tränade styrketräning låg snittpulsen på 131, min vikt är 68 kg.
Jag pausade klockan mellan maskinerna men inte mellan set:en så att säga, kör 3x10 och tar ju små pauser däremellan!
Klockan visade på 25 min att jag bränt 180 kcal.
Vettigt?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
15 oktober 2013 kl 10:11
Gilla
En timmes hård styrketräning ger ca 400 kcal extra förbränning jfr med den grundförbränning kroppen har i vila. Att jämföra med löpning som kan bränna mer än 1000 kcal per timme.
Dock påverkas kroppen grundomsättning vid styrketräning positivt då mer muskelmassa "kostar" i energiförbrukning.
1968 • Kållered
#5
15 oktober 2013 kl 10:14 Redigerad 15 oktober 2013 kl 10:16
Gilla
Alltså, allt det där med vad man förbrukar beror nog lite på hur intensivt man kör och hur länge man väntar mellan både set och maskiner.
Pulsen kan vara rejält förhöjd i flera minuter efter en övning om man har tagit i ordentligt och den kan gå ned till straxt över normal vilopuls väldigt fort också ifall man har kört lite lättare.
Detta tar jag personligen som ett tecken på att man nog ändå bör titta på snittpulsen över hela träningspasset på något sätt och beräkna därefter.
Polar har väl ngn egen algoritm som dom använder för detta syfte. Nu var det längesedan jag använde Polar själv men när jag gick ned de 30 kg i vikt så var det företrädesvis Polar som användes och dess angivelser verkar ha stämt ruggigt bra... :)

Edit: Såg inte ditt inlägg innan jag skrev mitt nu, Lars. Det du skriver stämmer säkerligen - problemet är väl bara hur man definierar "hård träning". Blir nog ganska subjektivt. :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
15 oktober 2013 kl 12:03
Gilla
Personligen ser jag inte vitsen att mäta puls på gymmet. Styrketräning kör man till muskeln blir trött. sedan går man på nästa övning. Alternativt varvar man två övningar så att när en muskel vilar jobbar man med en annan. Dvs ingen egentlig vila.
1968 • Kållered
#7
15 oktober 2013 kl 13:19
1 Gilla
Lars>> Om man vill gå ned i vikt och räknar kalorinetto är det högst väsentligt att på ngt sätt mäta ansträngningen. För detta ändamål är pulsen det enklaste som jag känner till iaf.

Om man vill tappa i vikt och har beräknat att man t ex ska ligga på ett kalorinetto av 1400 kcal per dag och varje dag äter 1400 kcal och varannan dag är på gymmet och tränar sig till en energiförlust på 300 kcal så ligger man ju egentligen på ett dagsnetto på 1250 kcal.
Då kan den som inte har problem med vikten och aldrig heller har haft det kanske tänka "jamen det är väl bara bra att få i sig mindre energi", men det är stor skillnad på att ha ett netto på 1250 per dag eller 1400 per dag, tro mig. Skillnaden känns i magen på kvällen när man ska försöka sova.
Lägger man därtill att man kanske joggar i snitt 7 km varannan dag så blir det ännu väsentligare att räkna så att man helt enkelt inte får i sig alldeles för LITE.

Jag tror att många som försöker sig på att räkna kalorier gör precis detta misstag:
Man struntar i att räkna kaloriutläggen och räknar bara intäkterna - vilket obönhörligen resulterar i rätt så stora plågor (läs svältsymptom) efter ett tag. Har man en vilja av stål så är detta kanske inte ett problem, men vill man ha en jämn och hyfsat behaglig viktnedgång av ca 0,5-1 kg per vecka över tid, ja då är det ruskigt viktigt att räkna både in- och utgifter på kalorikontot.

Notera att detta alltså inte har någonting med träningseffekt i övrigt att göra.
Styrketräning i viktnedgångssyfte är egentligen allt annat än styrketräning, i och med att man även bränner en hel del muskelvolym och även styrka.
Jag är BETYDLIGT svagare nu än när jag vägde 115-120 kg.
Däremot kan jag springa betydligt längre och fortare. ;)
1968 • Kållered
#8
15 oktober 2013 kl 13:22
Gilla
För att förtydliga för eventuella skeptiker:
Att det är SVÅRT att räkna på vad man gör av med i kalorier på styrketräning är inte en ursäkt för att inte försöka räkna på det om man tränar i syfte att gå ned i vikt.
1989 • Kävlinge
#9
15 oktober 2013 kl 15:35
1 Gilla
Under årets första halvår så använde jag mig av min pulsklocka vid varje träningspass, oavsett om jag sprang eller styrketränade. Jag förde även kostdagbok.

Kroppens förbränning efter ett pass är fortfarande högre än vad det är om du skulle varit stillasittande, så när jag räknade kalorierna pausade jag inte klockan. Hur korrekt klockan visar är ju svårt att svara på, men samma gäller ju maten då energiupptaget varierar mellan individer (trots samma mängd/produkt).

Så mitt tips är att testa dig fram. Skriv ned allt i några veckor och se vad resultaten blir. Går du slaviskt efter klockan så kan även underskottet bli för stort. Hitta ett samband mellan intag och förbränning som stämmer för dina mål, oavsett om du måste käka 500kcal mer/mindre än vad din klocka visar.

Skriv ner allt --> kolla resultat --> korrigera efter dina mål
Petersson
1980 • Linköping
#10
19 oktober 2013 kl 23:34 Redigerad 19 oktober 2013 kl 23:35
Gilla
Lars,

"Styrketräning" är liksom "löpning" väldigt trubbiga begrepp. Kalorimässigt är det stor skillnad på att jogga i åttaminuterstempo på plan mark i medvind och att springa i treminuterstempo i brant uppförsbacke och decimeterdjup snö.
"Hård" är subjektivt, vilket påståendet att en timmes "hård styrketräning" bränner 400 kcal/h i allra högsta grad bevisar.
Styrketräning kan vara lika energikrävande som löpning. Teoretiskt sett ännu mer eftersom man kan styra belastningen i större utsträckning, men taket lär nog utgöras av individens kapacitet snarare än aktiviteten.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#11
20 oktober 2013 kl 00:15
Gilla
Petersson: styrketräning och löpning är givetvis trubbiga och subjektiva begrepp, men för en normal person kommer styrketräning (iaf korrekt utförd sådan) inte vara i närheten av lika energikrävande som löpning, eller vilken normal konditionsträning som helst för den delen.
Om vi ska hålla oss on topic så kan man generellt säga att ja, det är möjligt att använda pulsklocka för att mäta kaloriförbränning under styrketräning, med två förbehåll, se nedan. Jag tror dock att dom generella värden du nämner kommer hyggligt nära (200-400 kcal/timme, beroende på hur hårt du kör och lite beroende på vad du väger)
1. Att pulsklockan har pulsbaserad beräkning av kaloriförbränning. Min gamla garmin 305 har evis inte detta utan gissar kaloriförbrukning baserat på aktivitetstyp och distans. I extrema fall går det åt skogen (typ vid tuff terränglöpning eller styrketräning). Du ska för övrigt i så fall inte stoppa klockan i vilofasen, utan ha den igång under hela passet. Baserat på vilopuls, maxpuls, syreupptagningsförmåga och vikt ska den kunna räkna ut förbrukningen. Om du (eller klockan) inte har koll på dessa parametrar så blir det mer eller mindre fel.
2. Oavsett 1, så kommer man nog alltid överskatta kaloriförbrukningen något vid överkroppträning, då pulsen i detta fallet inte är linjär mot syreförbrukningen. Den tenderar att bratta iväg högre då.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.