17 juli 2008 kl 14:05
Det var trevligt att ultra-fantomen Ritella skriver i denna tråd! Hej !
Jag har en del erfaren av detta ämne då jag kör enligt filosofin ”train low, compete high” (syftande på kolhydratintaget vid träning/tävling) bl.a. inspirerad av forskarna vid Danska Rikshospitalet Bengt Saltin m.fl.
När det snackas om ”train low” avses vanligen att köra långpass utan intag av några kolhydrater under passet, och då hålla på en rejäl bit längre än vad glykogendepåerna räcker till. Har kört sådana pass löpning (upp till 36km, 3h), rullskidor (upp till 3:40h) och roddmaskin (upp till 33.000m, 2:20h).
Det kan rekommenderas men då man dricker vatten och ej sportdryck kan det vara bra att stoppa i lite salt.
Men vid ett tillfälle har jag också testat en crash diet då jag under en vecka bara åt proteiner, fett och grönsaker, vilket innebar att också den högintensiva träningen kom att bedrivas vid låga kolhydratnivåer. Jag nådde stor resultatförbättring (från 16:06 till 15:31 på Karlbergs 4km-spår, båda resultaten med normalt kolhydratintag innan test). Men det är komplext att reda ut sambanden. Jag hade gjort vissa andra omläggningar av träningen också och blivit 1 kg lättare (nettoviktminskning efter att kolhydraterna återställts).
Med mindre kolhydrater i kroppen orkar man mindre på träningen.
Men, det behöver inte betyda att tränings-EFFEKTEN blir sämre.
Vissa menar tvärtom att den blir bättre.
För egen del väljer jag att tro på dem som menar att den blir bättre och tycker också att egna observationer stöder detta (dock blir det ju inte så vetenskapligt med observationer på bara en person).