Löpning Kost & Näring 60 inlägg 9271 visningar

Orkar man träna utan kolhydrater?

titti svensson
1978 • tyresö
#1
17 juli 2008 - 08:54
Gilla
Ett effektivt sätt för att gå ner i vikt är ju att dra ner rejält på mängden kolhydrater, men hur fungerar det ihop med träning? Jag springer ungefär 3 mil i veckan och vill gå ner lite i vikt, men som många vet är det svårt att gå ner enbart med hjälp av träning. Tror ni att jag kan dra ner på mängden kolhydrater de träningsfria dagarna och att det räcker att öka kolhydratmängden just de dagar jag ska träna?
< < < 1 2 3 > > >
1985 • Göteborg
#2
17 juli 2008 kl 09:16
Gilla
Hej Titti!
Jag vet inte exakt vad du menar med kolhydrater, men när jag o en kompis var på all-incluseive semester åt vi inget bröd, pasta eller ris utan mest grönsaksgrytor, frukt och dyl (av den enkla anledningen att om man nu äter gratis kan man ju ta för sej av den "fina" maten istället för av billiga bulk-varor). Jag sprang varje morgon utan problem :)
titti svensson
1978 • tyresö
#3
17 juli 2008 kl 09:20
Gilla
Låter gott :) Med kolhydrater menar jag just bröd, pasta, ris, potatis etc. Frukt och grönsaker är ju också kolhydrater men dem ska absolut fortsätta äta!
1973 • Åkersberga
#4
17 juli 2008 kl 09:21
Gilla
Jag har gått ner i vikt med mindre mängd kolhydrater efter bägge graviditeterna. Jag springer ju inga jättemängder, mellan 1 och 2 mil i veckan uppdelade på två-fyra pass.

Jag har bytt ut det kanske hälften av mina pastaportioner mot bönor och broccoli. Typ har ätit bönor+ broccoli+ kött/fisk till lunch, joggad på em och ätit pasta + grönsaker + kött/fisk till middag. Den pasta jag äter i är i huvudsak halvfullkornspasta.

På dagens www.svd.se står de senaste rönen om att gå ner i vikt med olika kostvarianter. Även denna gång vann lågkolhydrat- över fettsnålkost…

Alla är ju olika men för mig funkade det inte att gå ner i vikt enbart mha träning. Jag var tvungen att dra ner på det totala kcal-intaget (samt träna) för att något skulle hända. Inte förrän jag låg på ca 1 400 kcal/dygn netto gick jag ner i vikt. Nu hade jag bara fem kilo att tappa så det var ingen stor övervikt.

Så jag har väl använt en kombination av lågkalori- samt GI-metod får man anta =)
1969 • Sala
#5
17 juli 2008 kl 09:41
Gilla
Du behöver inte ens öka mängden kolkydrater på dina träningsdagar, om du inte tränar väldigt hårt och länge. Det rekommenderas ju t.o.m. av många att träna med väldigt lite kolkydrater, d.v.s. på morgonen före frukost. Jag slog t.o.m. mitt personbästa på 5 km på morgonen före frukost. Värre är det om man ska springa 20 km. Då behöver du frukost. Och ska du springa 30-40 km, då behöver du mer frukost än vanligt. Men du tränar ju inte de mängderna och behöver inte öka mängden kolhydrater, utan kan dra ner på mängden rejält under en period.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
17 juli 2008 kl 10:26
Gilla
App app, generaliserat svar Mårten, jag håller inte med!
Jag har sprungit halvmara på näst intill ingen frukost alls och det gick strålande och jag har sprungit långpass på 25km på tom mage utan problem.
Christian Ritella
1972 • Spånga
#7
17 juli 2008 kl 11:07
Gilla
Jag blir så trött på allt snack om lågkolhydratmat och bantning!

Vem tror ni mår bäst?

Den som tränar lite och sitter och petar i maten och får inte äta dittan och dattan.

Den som tränar mer och kan njuta av all god mat och inte behöver välja bort något.

Jag säger inte att man inte kan springa utan kolhydrater. Jag sprang själv 8-timmar under Spartathlon utan att äta eller dricka något då jag fick upp allt jag försökte stoppa i mig.
1971 • Stockholm
#8
17 juli 2008 kl 11:35 Redigerad 17 juli 2008 kl 11:38
Gilla
Hmmm....jag tror det beror lite på hur man springer huruvida man behöver kolhydrater eller inte. Springer man i aerobt tempo så används ju (huvudsakligen) fett som bränsle, vilket minskar behovet av kolhydrater.

Springer man fortare så behöver man ju kolhydrater.

Jag vill minnas att en genomsnittlig kropp /vad det nu kan tänkas vara...) innehåller kolhydrat/socker reserver om c:a 3000 Kcal. Fettreserverna är dock mycket större, kanske 130.000 Kcal.

När jag kör långpass (c:a 18-25 km) kör jag helt aerobt och gör av med c:a 1500-2000 Kcal.

Det är inget som helst problem att springa innan frukost rent energimässigt om man håller sig till aerob zon. Springer man hårdare, så att man bränner detta i kolhydrater kommer kroppen att reagera starkt på tärandet av reserverna.
Sophia I.
1983 • Malmö
#9
17 juli 2008 kl 11:49
Gilla
Jag har sprungit upp till 30 km utan frukost, det går utmärkt. Men mellan 22-30 km har jag haft sportdryck med. Om man tar det lugnt tar ju kroppen från fettreserverna, vilka kan hålla i flera dagar till skillnad från kolhydraterna som håller några timmar.

Läs http://colting.se (och hans bok "Jag vll ju bara se bra ut naken" så förstår man att man inte behöver så mycket kolhydrater fast man tränar hårt (colting tävlar i triathlon).
Frida
1986 • Sollentuna
#10
17 juli 2008 kl 11:54
Gilla
Titti, om du inte går ner i vikt idag, och vill dra ner på kolhydraterna - så GÖR det. Och ersätt dem inte med något annat. Vips hamnar du på energiminus - och kommer att gå ner i vikt. Så länge du inte springer 13 mil/veckan så kommer det inte påverka din träning nämnvärt att äta tre ägg istället för två mackor till frukost. Du kanske blir lite seg några dagar och du kanske springer rundorna lite långsammare i början, men det är långt ifrån säkert, speciellt inte om du ser till att ta macka och äpple istället för alla ägg den morgon som du tänkt träna (OBS: alla exempel här är bara illustrativa förslag)
Allie K
1974 • Knivsta
#11
17 juli 2008 kl 11:59
Gilla
Jag springer inte 13 mil i veckan, utan oftast runt åtta och jag blir ändå jäkligt seg i benen om jag äter för lite kolisar. Det är inte bara lite långsammare det går för mig, det är mycket.
Christian Ritella
1972 • Spånga
#12
17 juli 2008 kl 12:20
Gilla
Är man så fixerad av vikt minskning så varför inte sluta äta överhuvudtaget och träna en massor?

Säkert jätte nyttigt för kroppen, inte.
Frida
1986 • Sollentuna
#13
17 juli 2008 kl 12:25
Gilla
Alva, du får sluta se allting bara ur ditt eget privata perspektiv. Detta gäller inte dig; detta gäller tjejen som skapade tråden som springer 3mil i veckan och då tar jag för givet att det inte är 1mil i tröskelfart och en halv mil vo2max och 15km långpass utan mer på motionsnivå. Då klarar hon sig både MED sega ben och UTAN överdrivet mycket kolhydrater. om det nu är så hon vill lägga upp sin kaloriminskning.
Sophia I.
1983 • Malmö
#14
17 juli 2008 kl 12:30
Gilla
Jag undrar bara om Christians inlägg verkligen var befogat? Hoppas du var ironisk för jag tror ingen blev hjälpt av det inlägget.
1957 • Lidköping
#15
17 juli 2008 kl 12:30
Gilla
Utan kolhydrater klarar ingen att träna eller göra så mycket annat heller.Grejjen är om jag förtått saken rätt att man ska ha den rätta balansen på blodsockret.Och undvika dom snabba kolhydraterna.Fettet ger också mycke ork det vet dom som har tunga arbeten och ultralöpare.
Senast idag sa dom på nyheterna att den fettsnåla dieten var sämst som bantningsmetod.
För mej funkade viktnedgången när jag slutade äta vitt socker vitt mjöl och potatis.14 kilo med bara promenader som träning och nu när jag börjat springa ett par kilo till.Det är 2,5 år sedan och min vikt har varit stabil de senaste året.
Frida
1986 • Sollentuna
#16
17 juli 2008 kl 12:34
Gilla
Det är skillnad på att sluta och att minska. Colting tipsar om nyttiga dyra fina råvaror i sin bok, bra grejer, och det Katarina skriver här är säkert också vettigt.
Christian Ritella
1972 • Spånga
#17
17 juli 2008 kl 12:40
Gilla
Sophia, jag mailar dig...
Allie K
1974 • Knivsta
#18
17 juli 2008 kl 12:45
Gilla
Frida, ok, om du använder den tonen så kan jag också göra det. Du får sluta ta saker för givet och att vara så kategorisk. Tänk på att folk som läser här inte är bara vardagsmotionärer och bantare. Man är väl inte bara en vardagsmotionär för att man springer under 13 mil i veckan. Om du skriver att man kan springa på lite kolisar utan att påverkas nämnvärt så länge som man inte springer 13 mil i veckan kan seriöst tränande motionärer få för sig att de kan träna bra på ett äpple och en macka eller vad det nu var du skrev. Jag tog mig själv som exempel för att det är trevligare och mer ödmjukt att skriva på det sättet än att kategoriskt säga att "på det här sättet är det". Jag föredrar ödmjukhet framför att bestämt hävda att det är på det ena eller andra sättet.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#19
17 juli 2008 kl 14:05
Gilla
Det var trevligt att ultra-fantomen Ritella skriver i denna tråd! Hej !
Jag har en del erfaren av detta ämne då jag kör enligt filosofin ”train low, compete high” (syftande på kolhydratintaget vid träning/tävling) bl.a. inspirerad av forskarna vid Danska Rikshospitalet Bengt Saltin m.fl.
När det snackas om ”train low” avses vanligen att köra långpass utan intag av några kolhydrater under passet, och då hålla på en rejäl bit längre än vad glykogendepåerna räcker till. Har kört sådana pass löpning (upp till 36km, 3h), rullskidor (upp till 3:40h) och roddmaskin (upp till 33.000m, 2:20h).
Det kan rekommenderas men då man dricker vatten och ej sportdryck kan det vara bra att stoppa i lite salt.
Men vid ett tillfälle har jag också testat en crash diet då jag under en vecka bara åt proteiner, fett och grönsaker, vilket innebar att också den högintensiva träningen kom att bedrivas vid låga kolhydratnivåer. Jag nådde stor resultatförbättring (från 16:06 till 15:31 på Karlbergs 4km-spår, båda resultaten med normalt kolhydratintag innan test). Men det är komplext att reda ut sambanden. Jag hade gjort vissa andra omläggningar av träningen också och blivit 1 kg lättare (nettoviktminskning efter att kolhydraterna återställts).

Med mindre kolhydrater i kroppen orkar man mindre på träningen.
Men, det behöver inte betyda att tränings-EFFEKTEN blir sämre.
Vissa menar tvärtom att den blir bättre.
För egen del väljer jag att tro på dem som menar att den blir bättre och tycker också att egna observationer stöder detta (dock blir det ju inte så vetenskapligt med observationer på bara en person).
hanna carlsson
1990 • västerås
#20
17 juli 2008 kl 14:33
Gilla
jag är nog mesta av allt böjd att hålla med christian, trött på bantande.

För övrigt är mina egna erfarenheter på kolhydratsområdet att jag mår dåligt av att äta lite av dem, blir trött, seg, och får jättesug efter någon vecka. Så funkar inte alla såklart, vissa kan säkert må bra av det. Man måste väl pröva sig fram...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.