Löpning Kost & Näring 52 inlägg 6169 visningar

Sportdryck kontra juice

1959 • Rönnäng
#1
9 juni 2013 - 19:56
Gilla
Är inte vanlig äpplejuice bättre än sportdryck?
Det känns i alla fall nyttigare att dricka juice än en dryck med olika konstiga substanser tycker jag!
Vid långa lopp behöver man ju gärna ett tillskott av kolhydrater och det ger ju juicer lika väl.
Eller är det så att de sockerarter som finns i sportdryck snabbare absorberas av kroppen än det fruktsocker juice innehåller?
Kan det bero på att många magar inte mår bra av syrligheten i juice?
Jag förstår att sportdryck även innehåller salt, vilket inte juice gör.
Eller är det så krasst att juice helt enkelt är dyrare för löpararrangörerna?
Jag märker att läpparna kan bli rätt klibbiga av juice, men det borde väl sportdryckerna också resultera i?


< < < 1 2 3 > > >
HR
1972 • Stockholm
#21
10 juni 2013 kl 23:07
Gilla
Staffan; jag tror att det var Säffle som piggade upp. Resten var Placebo. ;-)
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#22
10 juni 2013 kl 23:16
Gilla
Haha, kan nog stämma. Lite exotiskt var det i alla fall.

Annars vad gäller sportdryck och långa lopp så måste ju det utspädda blasket på Stockholm Maraton vara mer eller mindre verkningslöst. Har för mig att det är utspätt till 40% av originalet eller så. Och vattnet smakar ju helmysko. Blir lite pest eller kolera situation, liksom...
HR
1972 • Stockholm
#23
10 juni 2013 kl 23:17 Redigerad 10 juni 2013 kl 23:19
1 Gilla
Ber om ursäkt till trådskaparen för tramsinläggen från min sida.

Skulle ju inte skriva på forumet under sommaren men det är svårt att hålla sig då det är så många Jogg.are som jag följer träningsutvecklingen på så man måste ju logga in nästan varje dag för att hänga med.

Staffan: är det såpass utspätt så får man inte i sig tillräcklig energi för att kunna upprätthålla riktigt bra fart loppet igenom, sista milen / femton km lär kunna bli rätt slitig då. Man kan ju inte kompensationsdricka mängd heller.
1981 • Örebro
#24
10 juni 2013 kl 23:23
Gilla
Staffan: Tack! Fick nästan för mig att det bara var jag som reagerade på det? Eller så har jag bara läst på fel ställen efter loppet.

Kändes som om man var tvungen att ta flera muggar varje gång för att få i sig några enstaka kalorier. Dåligt tycker jag.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#25
11 juni 2013 kl 06:35
Gilla
Ska man alls ha sportdryck om man har kalaskula? Kör man på vatten tills energitanken blir tom slår man väl över till att knapra bilring? Har fått intrycket att man förbränner fett som bäst när det börjar susa lite i skallen efter en timma. Myt eller?
HR
1972 • Stockholm
#26
11 juni 2013 kl 07:22 Redigerad 11 juni 2013 kl 07:24
Gilla
Andreas; ja, det är tyvärr en myt. Däremot så är det "sant" att om man ska bli av med en kalaskula så gör man oftast bäst i att undvika snabba kolhydrater. Men - i vissa fall så underlättar de till och med.

Vardagsmotionären (även med ganska stor löpmängd) klarar sig fint utan sportdryck i sin träning om det inte blir riktigt långa pass (över en timme eller mer i normalfart på träning) och om det finns ett inslag av fart i tanken. Alla bör se till att hålla sockerintaget så lågt som möjligt.

Ska man springa långt och riktigt långsamt så klarar man sig bra utan sportdryck men samtidigt så bör man ju ersätta förlorad vätska och salter.

Fettförbränning har redan avhandlats många gånger här på jogg, så det går jag inte in på igen. Kortfattat kan man säga att den sker endast bra i kroppen under löpning om det finns samtidig tillgång till kolhydrater. Finns det inte det så är fettdriften (återigen - för löpning) försämrad.

Man kan inte "lära" kroppen att enbart använda fett. Detta är den rådande myten. Den väljer alltid det bästa sättet i rådande situation och ansträngningsgrad. Tvingar man den att arbeta under fel förutsättningar så tror en del att den arbetar bättre - när sanningen snarare är att den arbetar sämre.

Beroende på energiuttaget i kroppen så växlar kroppen graden av glykogen/glukos/fettdrift och den är mycket sällan enbart beroende av en en enskild energikälla - av flera anledningar.

Fettdriften är glykogenbesparande eftersom kroppen inte vill att glykogenet ska ta slut. Därför växlar den helst över till så stor andel fettdrift som ansträngningsgraden tillåter. Om den inte tillåter det så kommer den krokna. Om man inte har glykogen inlagrat och levern välfylld eller tillför glukos/socker under löpning så kroknar man tidigare i hög ansträngningsgrad. Även om fettsyrorna spjälkas ner i samma takt under hela passet så hinner inte kroppen omsätta dem till arbete och efter passet så återinlagras de som fett igen, de försvinner inte på något magiskt sätt och de kan heller inte ersätta inlagring av muskelglykogen efter det hårda passet.

I mysjoggstempo går det "ok" till "ganska bra" att springa med låga glykogendepåer, även om det för otränade är ganska stressande för organismen och inte så uppbyggande som de själva tror.

Bilringen knapras allra bäst på raska och långa promenader eller milnötande i lågpulsfart. I mellanpulsfart skalas en hyfsad andel fett, men i högpuls knapras det ganska lite bilring. Är man mycket vältränad så har man ett längre spann där bland-driften är god och man bränner fett i lite högre ansträngningsgrad än en normalmotionär eller periodare. Är man mycket vältränad så klarar man det helt enkelt - men det innebär fortfarande inte att man springer på enbart fett. Man har bara en högre tolerans/bättre utbyte.

Det närmaste man kommer "ren" fettdrift är till vardags, i lätt ansträngning eller mycket lätt jogg.

Vi kan stanna där så det inte exploderar i en debatt om socker kost och annat, som vanligt.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#27
11 juni 2013 kl 09:34
Gilla
Johnny; Korrekt siffra för spädningen på sportdryck under maran ska vara 60%, jag råkade kasta om siffrorna. Trots det så håller jag med dig om att det är dåligt då följden faktiskt kan bli att en del dricker för mycket under loppet.

Andreas; Henrik skriver många bra saker och jag har inte mycket att tillägga förutom att jag personligen aldrig har med mig extra energi i någon form om jag är ute kortare tid än två timmar utan endast vatten.

Vad gäller bilringen så är det absolut effektivaste sättet att bli av med den och hindra att den kommer tillbaka att lägga om kosten kombinerat med motion.
Fredrik Ljunggren
1969 • Luleå
#28
11 juni 2013 kl 10:34
Gilla
Jag har som flera andra noterat den svaga sportdrycken på maran. Varför gör man så? Är det enbart av ekonomiska skäl eller finns det andra orsaker till att servera detta blask i stället för att gå på av tillverkaren rekommenderade blandningsförhållande?
1981 • Örebro
#29
11 juni 2013 kl 10:37
Gilla
Ändå alldeles för svagt och jag kan inte heller se något bra skäl till det?
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#30
11 juni 2013 kl 11:30
Gilla
Om det finns något skäl annat än snålhet så är det antagligen för att minimera risken att löpare som inte är vana vid att dricka sportdryck under ansträngning ska få problem med lilla maggen.
1981 • Örebro
#31
11 juni 2013 kl 14:11
Gilla
Är det då inte enklare att blanda starkare (normal blandning) och låta de med känslig mage ta en mugg vatten och späda ut med?

Lite enklare än att jag som vill ha mer måste dricka flera muggar?
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#32
11 juni 2013 kl 14:34
Gilla
Nej Johnny, det är inte enklare... :-)
1981 • Örebro
#33
11 juni 2013 kl 14:38
Gilla
Ok :-)
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#34
11 juni 2013 kl 22:42 Redigerad 11 juni 2013 kl 22:43
Gilla
Att bilringen knapras bättre i låg puls än hög. Där var ett korn av fakta som jag missat. Tack Rundgren. Det förklarar varför bilringen är så konstant hos mig. Jag springer sällan under 85% av min maxpuls om jag undantar min första och sista kilometer på passen. Provade lågpuls, men löpsteget havererade så jag fick ont i fötter och knän... Men det här kan ju ge ny motivation.

På tal om "sportdryck" så testade jag att kasta i en multivitamintablett i vattnet idag. Kände inte att jag behövde någon energi för en 40 minutersrunda. Småäckligt och inte helt lättdrucket. Undvik.
1965 • Kungsholmen
#35
11 juni 2013 kl 22:46
Gilla
Vad exakt förväntade du dig av en vitamintablett i vatten?? Dunderhonungseffekten?
HR
1972 • Stockholm
#36
11 juni 2013 kl 23:24 Redigerad 11 juni 2013 kl 23:27
Gilla
Andreas: man kan absolut få problem om man är "ovan" att springa "långsamt".

Ofta så springer man kanske naturligt och hyfsat bra i sin normala fart men när man saktar ner eller "tvingar" ner sitt normala löpsteg så brukar man ofta sakta ner på stegen när man borde korta stegen istället.

Onödigt lång markkontakt med fötter/ben ger en onödig extra belastning och man springer "tyngre". Det och en del andra teknikfällor kan man trampa i, bokstavligen. Jag har själv "svårt" att hålla igen när jag springer och är inte så förtjust i lågpulspass.

Nu när foten läker ihop så får jag anstränga mig för att tänka på att springa "lätt" på foten och inte kompensera med den andra - det blir lite kråkstil någon kilometer innan jag litar på foten och det är den kilometern som sliter värst - ungefär som att springa med "grus i dojan" och försöka springa ändå. Irriterande och onormalt.

Under vintern så fick jag till ett par och lyckade sänka farten och springa avslappnat. På de första passen runt två mil och över så blev jag nog tröttare än när jag sprang "normalt" - jag är ju ute längre tid och kanske springer lite klunsigare. 20km i normaljoggfart kändes ju skonsammare än 20km i sänkt tempo för min del.

Det går dock att vänja om sig och springa lugnt med bra löpsteg och växla om till fart. Jag är kanske lite för otålig för det - om jag inte springer med sällskap förstås.

Vitaminbrustabletter i vatten rinner rätt igenom mig så jag dricker inget sånt innan ett pass eller under ett pass. Dricker det någon gång då och då under vintern men är mycket dålig på att "komma ihåg" tabletter och liknande så hemma hos mig hinner det mesta i den vägen bli gammalt/utgånget.

Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#37
12 juni 2013 kl 05:57 Redigerad 12 juni 2013 kl 05:57
Gilla
Jag hoppades på INGEN skillnad Peter P, men det blev skillnaden att jag inte lyckades få i mig så mycket. Minusvariant alltså.

Ja exakt så är det för mig Rundgren, känns tyngre och klumpigare och så drar jag på mig småskador när jag sänker farten så mycket som behövs för att komma ner till 140 i puls.
1965 • Kungsholmen
#38
12 juni 2013 kl 08:09
Gilla
Andreas: Men varför stoppa ner något i vattnet om du inte hoppas på en effekt? Vitaminer har ingen snabbverkande effekt som tex koffein, socker eller alkohol, de ger bara effekt på lång sikt.
1959 • Rönnäng
#39
12 juni 2013 kl 08:36
Gilla
Jag är skeptisk till saker som är onaturliga.
Vitaminer i koncentrerad form tror jag oftast kan vara till mer skada än nytta.
Det är bättre att äta och dricka varierat så får man i sig allt.
Saker som verkar vara för bra för att vara sant, är oftast det. (Som priser på Blocket tex)
Ibland måste man ha en liten Sverker Olofsson i sig.
1965 • Kungsholmen
#40
12 juni 2013 kl 09:01
Gilla
Själv tycker jag det är bättre att ta ett piller så äter jag sen det jag är sugen på. Det blir så tråkigt på fredagen då man upptäcker att man fuskat med broccolin och måste äta ikapp 3-4 kilo :-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.