Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 12637 visningar

Benhinna, soleus eller vad är det?

1979 • Söderhamn
#1
9 maj 2013 - 11:46
Gilla
Har sedan några veckor haft problem med mitt högra underben.
Det började med krampkänningar i vaden direkt efter passen men övergick ganska snart i den problematik jag har nu som ter sig lite underligt.

För att försöka beskriva symptomen så blir jag öm i en punkt på insidan av underbenet, mellan skenbenet och mjukdelarna ganska precis mitt på i höjdled. Jag känner ingenting i vila och mycket litet när jag promenerar. När jag löper känns vaden stum och utmattad efter 3-4 kilometer men ingen direkt smärta, möjligen lite öm.

I mina försök att lokalisera vad som är knasigt har jag märkt att stå på huk och snabbt avlasta benet frambringar en tydlig puls av ömhet och en tryckande känsla. Stretchning av vaden (en benet böjt, lutad mot vägg) frambringar också denna känsla. Vid tåhävningar märker jag knappt av det dock känns yttre vadmuskeln lite matt emellanåt.

Jag har uppsökt naprapat då jag när det var som värst också hade ont upp i knävecket. Han konstaterade att mitt bäcken (möjligen upp i bålen) var i obalans varpå mitt höger ben blivit 1½ kortare. Han trodde att detta var orsaken till mina problem. Efter besöket var jag lite rakare i kroppen och jag har fortsatt (om än lite haltande självdisciplin) försöka stretcha ut de delarna men problemen finns kvar. Jag har också gått ner i antal pass och intensitet samt de senaste två veckorna bara sprungit på elljusspår (bark) och skogsstigar.

Under vintern har jag i princip bara åkt längdskidor och tagit något enstaka löppass. Utan att jag tänkt på det har jag dock ändrat på min löpstil och springer numera med kortare steg och landar lite mer under mig än tidigare (normal pronation vad jag vet) men inte direkt så att jag kör P.O.S.E. Kan detta i kombination med vad naprapaten hittade vara orsaken? Och vad gör jag för att bli bättre?

Jag kanske ska tillägga att jag inte är speciellt trycköm någonstans på underbenet, möjligen lite, liiiite just där det ömmar enligt beskrivningen ovan men jämfört med vänster underben tycker jag det är i princip ingen skillnad.
< < < 1 2 > > >
1981 • Örebro
#2
9 maj 2013 kl 12:20
Gilla
Bäcken i obalans och benlängdsskillnad är inte orsaken till dina besvär, gamla påhitt som inte har någon förankring i verkligheten.

Det låter spontant som om du har rätt i att det kan vara soleus, men det är alltid svårt att ens vara säker på vart besvären sitter när det gäller förklaringar över internet :-)

Hur länge har du kört ändrad löpteknik? Vad händer med "smärtan" om du fortsätter att springa? Hur känns det i snabbare tempo?
1979 • Söderhamn
#3
9 maj 2013 kl 16:20
Gilla
Jag har en viss inbyggd skepsis till naprapater, allmänläkare och liknande men jag är ganska svag i bålen och har råkat ut för en kotkompression i ländryggen för några år sedan som inte blivit ordentligt uppkollad så just där och då lät det kanske inte så dumt med obalans.

Jag förstår att det är svårt att ställa diagnos över internet och det är svårt att förklara också för den delen :)

Löptekniken kom spontant nu under vintern då rädsla för halka gjorde att mitt steg blev kortare och detta har följt med trots barmark. Däremot har jag inte hunnit med många mil, cirka 20 mil från årsskiftet. Innan det hade jag ett löpuppehåll från slutet på november.

Om jag forsätter att löpa trots känningar blir vaden mer spänd, när det varit som värst påminner det om kramp/sendrag om än inte lika kraftfullt.

I snabbare tempon kommer känslan tidigare i passet än vid långsamma tempon. Mjukare underlag har möjligen dämpat effekten något men även tempot har sjunkit på barkspåren så det tar nog ut varandra.

Jag försöker tänka tillbaka lite längre och kan konstatera att efter Vasaloppet var jag öm i vänstra hälen och senorna under foten vilket gjorde att jag till viss del tvingade fram en framfotalandning, i alla fall på vänster fot. Jag kan tänka mig att det är en del av anledningen till varför jag bara har problem med höger.

Ju mer jag tänker på det och verkligen försöker analysera läget (och få ner det på "papper") så känns överansträngning kanske som bästa diagnos? Min största rädsla är att bli skadad "på riktigt", därav min kanske något obefogade oro i sammanhanget :-)
Lennart
1971 • Vallentuna
#4
9 maj 2013 kl 16:25
Gilla
Kompartment syndrom kanske? Dock borde naprapaten ha upptäckt det.
1979 • Söderhamn
#5
9 maj 2013 kl 16:44
Gilla
Jag läste lite om kompartment syndrom men avfärdade det själv (rätt eller fel?). Vad jag förstår så sitter smärtan i även efter passen och torde vara värre samt mer diffus även om det ter sig olika. Jag är som sagt inte trycköm och övrig smärta släpper vid vila.
1970 • Lerum
#6
9 maj 2013 kl 16:53
Gilla
Mattias, jag tror som du. Ökning av belastningen.
Jag upplever något liknande nu när jag kan lägga fler km under fötterna. Kroppen (underbenen) hinner inte vänja sig i samma takt. Övriga kroppen verkar funka bra men soleus blir lätt överansträngd, hård, jag masserar in med hot n cold och använder vadkompression vilket hjälper mig. Efter de senaste 'långa' passet så kändes benen under knäna helt slut med lite alla möjliga sympton, jag gör samma överslag och bedömmer 'ökningen' som problemt. Stressande nog med Varvet nästa helg.

Kanske värt att besöka en massör 2-3 ggr och jobba igenom vaden ordentligt?
2006 • Alingsås
#7
9 maj 2013 kl 20:46
Gilla
Jag har ett symptom väldigt likt ditt, Mattias. Mitt kan vara nån mindre muskelbristning, men jag har också sett att det kan vara en muskelknuta som smärtar. Googla triggerpunkt, skall tydligen vara samma sak som muskelknuta. Jag har beställt tid hos en idrottsmassör för att se om den går massera bort.

Rikard
1970 • Lerum
#8
9 maj 2013 kl 20:50
1 Gilla
Bered dig på en 'trevlig' upplevelse du kommer komma ihåg :)
2006 • Alingsås
#9
9 maj 2013 kl 21:02
Gilla
Massage av knutor is the real deal, det har man ju hört ^^
1979 • Söderhamn
#10
9 maj 2013 kl 21:09
Gilla
Jag hoppas verkligen att det är ett resultat av lite för mycket vilja bara och att det ger med sig. Positivt är att stretching verkar lindra besvären samt att det håller i sig kortare tid för varje pass.

Tack för era inlägg och Rikard, du får gärna berätta om hur det går för dig. Jag ska försöka klämma lite själv för få igång blodflödet. Vansbro Marathon, mitt stora mål för säsongen, rycker allt närmare och det vore kul att kunna genomföra det i alla fall :-)
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#11
9 maj 2013 kl 21:38
Gilla
Hälgång och excentriska tåhävningar brukar vara mumma mot dessa symptom. Träna flera pass per dag. Dessa övningar måste prioriteras! Löpning i myr kan också fungera, liksom tålöpning i mycket brant motlut - hälgång nerför backen. Löpningen får inte framkalla för stor smärta. Cykel gäller i så fall.
1981 • Malmö
#12
9 maj 2013 kl 22:56
Gilla
Alltid svårt eller att diagnosticera över internet. De flesta som springer mkt har en obalans i styrka mellan fram och baksida underben, baksidan är nästan alltid starkare.

En generell övning som brukar vara effektiv för att jobba med just denna balansen kan du hitta här: http://kroppochfunktion.wordpress.com/2012/10/21/ankle-rocker-ovning/



1981 • Örebro
#13
9 maj 2013 kl 23:28
Gilla
Finns det något som säger att musklerna på framsidan ska vara lika starka som baksidan?
1981 • Malmö
#14
9 maj 2013 kl 23:42
Gilla
Nej, självklart är musklerna inte lika starka på framsidan, felformulerat av mig. Baksida är och ska vara starkare men obalansen är oftast för stor. De flesta skulle må bra av att stärka framsidan...

1979 • Söderhamn
#15
10 maj 2013 kl 19:11
Gilla
Tåhävningar i trappen har blivit ett vanligt inslag här hemma liksom stretching. Min sambo tycker jag är lite knasig :-)
Hälgång tycker jag är lite obehagligt då jag har haft problem med vänstra hälen och tycker att underlaget känns för tydligt i hälen men jag försöker så gott det går. Jag brukar cykla till och från jobbet samt något lite längre pass emellanåt så hjärtat får sitt men det är löpningen som lockar mest :-)

Jag var ut på ett pass alldeles nyss och försökte slappna av så mycket som möjligt och inte tänka så mycket på löpsteget. Stretchade ordentligt efteråt och masserade ganska kraftigt på fram/insidan mot skenbenet. Tycker nog att det känns lite bättre nu. Det blir nog till att söka sig till en idrottsmassör, kanske kan "lura" till mig en remiss från läkaren :-)
2006 • Alingsås
#16
10 maj 2013 kl 21:20 Redigerad 11 maj 2013 kl 11:42
Gilla
Mattias för mig var nog detta med massage ett lyckokast. Den ömma punkten i min vad var en muskelknuta. Massören fann dessutom ytterligare två stycken! Med lite tur kanske detta tillfället räckte, annars blir det tillbaka till massören för mer.

Ps. Anders, massagen var precis så skön jag hade inbillat mig ... ;)
1979 • Söderhamn
#17
12 maj 2013 kl 19:59
Gilla
Skönt att det verkar vara någorlunda enkelt åtgärdat för dig, Rikard.

I mitt fall är jag mer och mer övertygad om att det är soleus som strular då det smärtar när jag gör tåhävningar med böjda knän. Precis under gastrocnemius, på insidan av underbenet alldeles innanför skenbenet. Vid raka ben märks nästan ingenting av problemet.

Jag ska dock boka en ny tid hos naprapaten, kanske funkar det bättre nu när jag kan specificera lite bättre vad och när det felas.

Jag har tillgång till naproxen och funderar på om inflammationsdämpande kanske kan hjälpa för stunden?
2006 • Alingsås
#18
12 maj 2013 kl 21:47
Gilla
Ja, hoppas du kan beskriva känslan till naprapaten, så att du får en sann diagnos med tillhörande lösning. Håller tummarna för dig, Mattias!
1970 • Lerum
#19
12 maj 2013 kl 22:18
Gilla
hehe vad härligt ;)

Vad gäller musklers styrka så lever jag efter att de skall vara lika starka då de jobbar i var sin riktning. Är du lika stark så förbättrar du dina chanser att förbli rak och därmed över/snebeslatning. Kan inte lägga fram några vetenskapliga fakta men allt mitt logiska säger så och det verkar funka på mig (eller inte funka då jag haft ont)
1981 • Örebro
#20
14 maj 2013 kl 08:35
Gilla
Jag hävdar att musklerna inte alls ska vara lika starka, de har alla olika uppgifter beroende på vilken muskel vi talar om. Att t ex musklerna på framsidan av underbenet ska vara lika starka som vaden låter inte alls logiskt, med tanke på vilket arbete vaden gör jämfört med de på framsidan.

Självklart är träning viktigt och att se till så att alla muskler kan genomföra sin uppgift, ibland måste vissa muskler tränas specifikt beroende på om man har något besvär.

Mattias Sundberg: ditt resonemang om soleus låter rimligt. Skriv gärna igen och berätta hur det gick efter att naprapaten kikat på det igen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.