Löpning Löparkompisar & kontakt 41 inlägg 4316 visningar

Fjällträning i sommar

Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#1
7 april 2013 - 23:38 (Redigerad 7 april 2013 - 23:38)
Gilla
Ska springa Axa fjällmaraton och känner att jag behöver springa lite mer i fjällen innan dess.
Har, tidigare för 15 år sedan, sprungit Ljungdalen- Fältjägaren- Helags-Sylarna- Ljungdalen. Bodde då i STF-stugorna och sprang med minimal packning.
Funderar på någon likande tur i sommar eller åtminstone något liknande upplägg
Några andra som är intresserade att hänga på?
< < < 1 2 3 > > >
HannaH
1972 • Älta
#21
9 april 2013 kl 07:27
Gilla
@Anders:Var bakkeløpet morsomt?
1968 • Kapp
#22
9 april 2013 kl 08:10
Gilla
Ja vad ska man säga, gäller att känna banan och inte gå för hårt ut,får man mjölksyra för tidigt så bilr det en tung tur i mål :)
Så det man får vara ännu lite mer taktiskt i back lopp,veta var man är bra på,jag är starkarte i svaga långa motlut än i branta så det är där jag kan ösa på medans jag går en god det då blir brant,
Men det är alltid en del gång i motbacke löp så det ska man inte vara rätt för.
Christian Löfstrand
1984 • Göteborg
#23
9 april 2013 kl 08:23
Gilla
Jag ska ha ett eget litet camp i Storulvån inför Axa, har fått med mig några kompisar också.

Tänkte Dag1 löpa någon topptur upp på drakryggen alt. snasahögarna. Dag 2 blir aktiv vila, Dag 3 springer vi jämtlandstriangeln.

Vi har inte spikat datum ännu, men tror det blir i mitten av juli.

Om någon är intressad kan jag ju återkomma med datum.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#24
9 april 2013 kl 11:06
Gilla
@Christian:
Det upplägget låter mitt i prick för flera intresserade i tråden!

1967 • www.sapiens.se
#25
9 april 2013 kl 11:41
Gilla
Jag är mer eller mindre uppvuxen i sommarfjäll och eftersom jag tycker det är tråkigt att gå gjorde jag och en kompis slag i saken och sprang mellan Salto och Kvikkjokk för sex år sen.

Här är min berättelse, inklusive utrustningslista,
http://www.sapiens.se/Stories/PM2007.html

För övrigt kan jag varmt rekommendera motbackelöp och jag har skrivit en artikel om det som kommer i en stor tidning om ett tag.
HR
1972 • Stockholm
#26
9 april 2013 kl 12:46
Gilla
Kul! Får se hur jobb och sådant utvecklar sig under sommaren. Kan tänka mig att kroka på efter rehab och lite igångspringning av rörelseapparaten.

Det finns en del att tänka på innan man "utsätter sig" för fjällöpning och en del saker man kan ta och lära sig innan så man vet hur man hanterar en stukad fot korrekt eller andra känningar under vägen.

T ex så kan man ju råka ut för att springa/gå på "skrå" dvs stig med lutning/fall om man springer längs en bergssida och då det kan röra sig om ett flertal kilometer där stigen växlar i lutning så är det bra att veta att fötterna kan ta mycket stryk på kort tid om man är ovan och att smärtan kan uppkomma efter löpning såväl som under löpningen. Risken att vricka foten är förstås högre och personligen föredrar jag skor med mindre dämp och framförallt lägre profil vilket ger bättre feedback för fötterna samt minskar risken att sulan ska haka i underlaget och "tippa över" när man är trött. Ett par lite stabilare skor kan vara på sin plats för transportjogg med lite mer packning på upptrampade men steniga stigar. Man kan skriva en hel bok om ämnet men det bästa är att bara komma ut och göra det - det brukar lösa sig på plats och kunskapen räcker det med att någon har i gruppen eller att man kör på sunt förnuft typ man springer INTE över blockmarkspartier. Även om man är en duktig löpare.
HR
1972 • Stockholm
#27
9 april 2013 kl 12:53
Gilla
Marcus: trevlig läsning och en hel del igenkännanden. :)

Packning är något som man kan och bör fördela så man inte dubblar upp på saker i onödan. Det krävs lite invänjning att springa med lite större rygga och oftast hinner man som ovan "vänja sig" lagom till att veckan är över... ...suck. Skavsårstejp är bra samt att inte välja små ryggsäckar med för smala remmar eller så får man modda dem lite för komfort. Sedan är det viktigt att packa ryggan med rätt viktfördelning för löpning.

Sedan så kan man välja ett område ditt man går in (eller fördelar så att ett par går in och ett par springer in) och sedan utgår man ifrån sitt "nav" och kan både göra "över-natten-turer" och dagsutflykter och sedan hajka ut igen mot slutet av resan.

Det finns många varianter och är man ett par stycken så behöver man inte heller springa i samma tempo utan kan ha ett gemensamt mål (t ex fjällsjö eller enklare topptur) och starta olika tid eller ses på plats. :)
1967 • www.sapiens.se
#28
9 april 2013 kl 13:03
Gilla
Det är inte svårt men man ska vara medveten om att man ska ha stor respekt för fjället. Det går oftast inte att ringa någon om det skiter sig utan man ska kunna vänta ut ett oväder och kunna ta hand om en olycka. Det var en anledning till att vi hade tält med oss trots att vi sprang mellan stugor.
oscar olsson
1983 • Paris
#29
9 april 2013 kl 23:23
Gilla
Jag är jätte intresserad av detta. Tänkte själv starta en tråd och fråga samma sak.
HR
1972 • Stockholm
#30
9 april 2013 kl 23:47
Gilla
Marcus: exakt - det är inte svårare än man gör det men man bör inte ge sig av utan tält eller vetskap om vindskydd mellan stugor. I värsta fall kan man ha med en vindsäck som rymmer ett par pers.

På dagsutflykter bör någon av deltagarna ha med sig första hjälpen och något varmt plagg extra utifall något händer. Det kan ta ett par timmar till något dygn innan man får hjälp.

Själv har jag gått "katastrofhjälpsutbildning" med scenarion i realtid och man märker hur tiden snabbt tickar iväg.
1960 • Södermalm
#31
10 april 2013 kl 21:07
Gilla
Jag kommer att göra någon flerdagslöpning av det slaget A-B i sommar och det vore kul med sällskap av likasinnade. Funderar på Grövelsjön till Storulvån, för att det är lättillgängligt, men norra delen av Kungsleden lockar också. Vill gärna veta mer om Rondane.

Förra sommaren sprang jag från Enafors via Storulvån, Jämtlandstriangeln unplugged, Vålåstugorna, till Ljungdalen. Hade 5 kg packning, ska försöka trimma det lite i år.

Men jag ser det inte som träning, utan är mer ute efter upplevelsen. Tar det väldigt lugnt, men det blir förstås bra träning ändå. Tre mil om dagen är lagom, men det kan bli fyra också.

Jämtlandstriangeln Unplugged går 27/7. http://www.jogg.se/Tavling/Tavling.aspx?id=588770
HR
1972 • Stockholm
#32
10 april 2013 kl 21:11
Gilla
Klas har en bra poäng.

Man kan se det som träning (och det är fantastisk träning) men framförallt så är upplevelsen prio ett. Är man ett par stycken med olika tempo så får man ihop det iallafall så att alla får ut något av det.

Vill man träna ihop seriöst och ta en riktig fjällöpargenomkörare är det också en mycket god idé men då bör alla deltagare vara med på noterna och så bör man vara överens om vad man ska göra om någon måste bryta eller inte orkar med. Ju mer man är överens om från början desto enklare blir det att genomföra.

Med detta sagt så har de flesta av mina alpina löpturer varit i princip "oplanerade" resor. Allting har löst sig på plats med enklast möjliga medel. :)
Viktor Ahlqvist
1987 • Stockholm
#33
28 april 2013 kl 19:59
Gilla
Klas: Grövelsjön - Storulvån verkar som en trevlig sträckning, hur lång tid räknar du med att det tar att springa den?

Har själv funderat lite över just den sträckningen, men är inte säker på hur löpbar den är.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#34
28 april 2013 kl 22:07 Redigerad 28 april 2013 kl 22:16
Gilla
Kul att det är fler än jag som är inne på samma tankar!
Klas: Rondane har jag fjällvandrat vid en gång. Vi gick i princip runt Rondslottet på två övernattningar plus en dags topptur till Slottet. Mitt intryck var att det är väldigt lättframkomligt fjällområde och väldigt flackt. Går säkert att få till lite längre turer än vad vi gjorde.
Om du vill ha sällskap på din tur Grövelsjön- Storulvån är jag intresserad att hänga på!
Runners World har en videodagbok på den turen för de intresserade. http://www.runnersworld.se/tv/index.htm?ID=1942208637001
1960 • Södermalm
#35
8 maj 2013 kl 22:29
Gilla
Kul att ni är intresserade av Grövelsjön-Storulvån. Jag har inte grunnat närmare på det. I filmen säger de att det är 20 mil Grövelsjön-Vålådalen, vilket borde vara ungefär samma avstånd. Man får väl anpassa efter avstånd mellan stugorna. Fem dagar är kanske för tajt, jag har ingen brådska, men sju borde räcka.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#36
23 juli 2013 kl 15:56
Gilla
Har tänkt springa runt Jämtlandstriangeln med Storulvån som utgångspunkt 3-4:e augusti och funderar lite på hur mycket vatten man kan tänkas behöva bära med sig.

Någon som gått/sprungit där och har en uppfattning om hur tätt det är mellan ställen där det är möjligt att fylla på, t ex bäckar?
1973 • Sävedalen
#37
23 juli 2013 kl 21:12
Gilla
Robert, jag och min kompis sprang i det området med start och mål i Storulvån för tre veckor sedan. Jag hade en halvlitersflaska på axelremmen och min kompis körde för det mesta bara med en vikmugg i handen. Dvs han bar inget vatten utan drack i närmsta bäck när han blev törstig.

Enda gångerna det var lite längre mellan vattnet var vid toppturerna (Helags och Storsylen) då såg vi till att dricka och fylla på flaskorna (han hade flaska med sig) vid vad som verkade vara det sista vattnet innan toppen.

Rent generellt så har jag aldrig burit på mer än en halvliter vatten i svenska fjällen om något alls. Med undantag för toppturer så är det aldrig långt till nästa jokk (bäck).

Go tur!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#38
24 juli 2013 kl 07:59
Gilla
Låter utmärkt Niklas, tack! Några andra bra-att-tänka-på-grejer ni kom på utifrån er tur?
1973 • Sävedalen
#39
25 juli 2013 kl 00:14
Gilla
Vi skippade solkrämen men den hade behövts... :-) Myggmedel är också bra att ha. Vi utnyttjade all service i stugorna, middag, frukost samt lunchpaket. Med andra ord klarade vi oss med ett ombyte att springa i och rent till kvällen.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#40
25 juli 2013 kl 07:40
Gilla
Bra tips, tack!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.