26 april 2013 kl 11:53
"Jag har även läst att det skall vara den medelpuls man har på tävlingar på ca en timme."
Det där är nog ingen bra definition för de flesta motionärer, utan ett mått som passar bättre in på genomtränade löpare/elitlöpare.
En genomtränad löpare kan hålla en hög puls länge utan att dra på sig mjölksyra eftersom infrastrukturen i deras muskler är så bra att det inte hinner ansamlas mjölksyra på samma sätt som hos en mindre genomtränad löpare.
Sen brukar man ofta prata om 2 trösklar (en del pratar om ännu fler än så) och det är väl ungefär vad som menas när man diskuterar Svensk tröskel och Norsk tröskel. Alltså aerob tröskel eller anaerob tröskel. Norrmän brukar springa sin tröskel strax över den AEROBA gränsen, alltså där laktatet börjar stiga långsamt (halvmarafart-milfart) medan svenska löpare brukar springa sin tröskel runt den ANAEROBA gränsen, dvs där mjölksyran börjar stiga ganska brant (milfart-5km-fart).
Man brukar generellt säga att det handlar om 2 mml/laktat för aerob tröskel och 4 mml/laktat för anaerob tröskel. Men det är en generalisering för alla hanterar laktatmängd i blodet olika.
Så först måste du bestäma dig för vilken typ av tröskelträning du vill köra.
Det enklaste är dock att springa en 5 km-tävling eller 10 km-tävling. Knappa in ditt resultat i Mcmillans kalkylator och sedan se vilka farter du får fram. Då kan du bestämma dig för om du ska träna i halvmara-fart eller milfart eller 5 km-fart osv.