Löpning Avancerad träning 20 inlägg 3600 visningar

Saknar mjölksyra

1974 • Göteborg
#1
24 maj 2007 - 16:24 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Jag brukar läsa att man kan få mjölksyra i benen när man springer snabbt, men detta drabbar aldrig mig. Om jag så springer med nästan maxplus eller i uppförsbackar känner jag inget i musklerna. Därimot är det lätt att framkalla genom att cykla.

Har jag kanske för dålig kondition för att kunna springa tillräckligt snabbt för att få mjölksyra?
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#2
24 maj 2007 kl 16:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Precis det undrar jag också! Har skitsvårt att få mjölksyra, klarar inte av att pressa mig tillräckligt innan andningen säger ifrån. Hoppas att någon kan reda ut det åt oss!
maria gustafsson
1976 • Olofstorp
#3
24 maj 2007 kl 16:49 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Prtecis samma här, får aldrig mjölksyra vid löpning eller cukling, emdast vid styrketräning. Dock stumnar jag i vaderna ibland, utan föregående mjkölksyra!
Maria
1981 • Dals-Ed
#4
24 maj 2007 kl 20:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Får ni inte mjölksyra ska ni väl bara vara glada, hehe.

Nä, men mjölksyra uppkommer ju när musklerna inte får tillräckligt med syre så slutar ni springa pga trötthet/andningsproblem bör aldrig mjölksyra uppstå rimligtvis.

´Botmedlet´ borde väl vara att anstränga sig till den milda grad att mjölksyra uppstår och sen köra på ännu lite mer. Upp och ner längs branta och mjuka uppförsbackar i skogen bör göra susen.
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#5
24 maj 2007 kl 20:28 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Frågan är väl var i vår träning bristerna finns.. Uppenbarligen får ju musklerna tillräckligt med syre - då finns väl ingen anledning varken för hjärtat att slå snabbare eller för andningstakten att öka ytterligare?
1975 • Förslöv
#6
24 maj 2007 kl 21:24 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tjenixen..
Mjölksyraproduktion är ett sätt att få glukos till musklerna när det är dåligt med syre i musklerna. Det är en träningsbar förmåga att kunna fortsätta pressa sig när man börjar få mycket mjölksyra och det finns inga problem med att det är skadligt för hälsan vad jag vet.
Kört mjölksyraträning själv många gånger under min cykelkarriär.

Vad jag tycker finns det ingen anledning för andra än elitidrottare att utöva dessa former av träning då de sliter otroligt mycket på kroppen, samt kräver ordentligt vila efter passen.
Glad att jag slipper dem nu iallfall..=)
Ha de flott//M
1988 • Vänersborg
#7
25 maj 2007 kl 00:41 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hm. Mjölksyra får man när glykogenet i musklerna sönderdels anaerobt. När man utsätter musklerna för stora och snabba prestationer använder kroppen först ATP som finns i som reserv i muskelcellerna, dessa förbrukas efter 2-3 sekunders arbete. Efter detta sönderdelas kreatinfosfat som finns i cellerna, denna energireserv räcker ytterligare i högst 15 sekunder, och socker som är lagrat i form av glykogen kan ge energi i 1-2 minuter.

Att man sedan andas häftigt beror på att kroppen står i syreskuld till reserverna som finns i cellerna.

Vid aerob träning kommer blodcirkulationen igång och cellerna får syre.

Beroende på fördelningen av "vita" och "röda" muskler är man bättre lämpad för olika typer av löpning, fördelningen är individuell. Har man många vita muskler så är man oftast bra på att springa kortare distanser som får energi genom anaerob energiproduktion , och fler "röda" passar bättre aerobt..

Vet inte om jag gav något direkt svar på frågan, men man kanske kan dra några slutsatser?!

Hälsn. Emma
1974 • Göteborg
#8
25 maj 2007 kl 09:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Marcus:
Enligt vad jag och flera andra beskrivit skulle vi inte kunna köra mjölksyraträning, eftersom vi inte får någon mjölksyra även om vi anstänger oss.

T ex har jag några pass sprungit fem intervaller gånger tre minuter med en snittpuls på ca 180, och min maxpuls är ca 190. Är detta för kortvarigt eller för långsamt för att rimligtvis få mjölksyra?
1969 • SOLNA
#9
25 maj 2007 kl 09:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Emma: Begreppet vita och röda muskler har jag aldrig stött på tidigare, däremot "snabba" och "långsamma" muskelfibrer (slow twitch (typ I) & fast twitch (typ IIa och IIb)), kan det vara det du syftar på ? detta har lite, om något, med ämnet att göra dock.

Åter till ämnet:
Mjölksyra uppstår när kroppen bränner energi utan syre (anaerobt = utan syre). Detta sker hela tiden, även när man inte anstränger sig.
Det är när kroppen inte hinner "skölja ur" musklerna och halten syra överstiger en viss gräns (tröskeln) som syrakoncentrationen och syrebristen i musklerna gör en stel och tung i musklerna. Man kväver helt enkelt musklerna. När man sen avslutar ansträngningen så tar det inte mer än upp till några timmar för kroppen att återfå balansen igen.

En anledning till att man inte upplever sig få "syra" kan vara att man helt enkelt inte anstränger sig på tillräckligt hårt, tillräckligt länge. Att springa i backar är ju ett sätt att anstränga sig hårdare än vanligt, men då är risken större att man hinner trötta ut sig konditionsmässigt, innan man når sin mjölksyratröskel. Det finns väl egentligen ingen anledning att överskrida sin tröskel, eftersom det ofta resulterar i lång återhämtningstid, men om man är intresserad av att veta hur det känns och kanske få en känsla för var ens tröskel ligger så är långa intervaller (>1km) i högt tempo ett sätt. Det finns säkert andra bra sätta att få syra.

Et exempel på tröskelpass:
Utgå från din bästa tid på 10km och gör 5x1200m i ett tempo som är 30sek snabbare/km, med 20% av intervalltiden i jogg/gåvila emellan.

En lång och säkert astråkig utläggning, hoppas ni höll er vakna och fick ut nåt av det.
1969 • SOLNA
#10
25 maj 2007 kl 10:07 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det finns all anledning att träna sin mjölksyratröskel, iaf om man vill utveckla sin löpning.
Intervaller, tempopass och långpass är grundbultarna i löpträning. Just tröskelträning är viktig, det är ju inte så roligt att få syra i slutet av ett lopp och tvingas bryta eller stappla sig fram med betongben.

För långdistanslöpning har kanske tröskelpassen mindre betydelse, men på kortare distanser (upp til 10k?) där man springer nära sin maxpuls (och även sin maximala syreupptagningsförmåga) är det nog så viktigt.
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#11
25 maj 2007 kl 18:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack för alla förklaringar, begreppen klarnar sakta men säkert!

Så slutsatsen blir till sist att vi antingen har för dålig kondition, eller att vi inte anstränger oss tillräckligt? Eller handlar det helt enkelt om att våra kroppar inte är byggda för den sortens ansträngning?
Vad menar man i så fall med "dålig kondition"? Andningsvolymen, slagvolymen? Och hur löser vi det? Lågintensiv träning, högintensiv?

Många frågor, hoppas att någon har svar på något i alla fall. Har klurat mycket på detta genom åren, så nu blir det en strid ström =)
1969 • Upplands Väsby
#12
26 maj 2007 kl 00:07 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jo som Stefan redan nämne, mjölksyra produceras ju i takt med ansträngning och så länge muskelcellerna hinner "skölja" bort mjölksyran så hinner det aldrig bli några ansamlingar. Så är du ute efter att få känna den där brännande känslan i benen, när mjölksyran börjar ackumuleras och när musklerna börjar kasta in handduken, så finns det bara ett sätt: spring ännu snabbare, ännu längre. :)

En sak som kan vara intressant att nämna i sammanhanget: ju bättre aerob förmåga, desto effektivare hantering av mjölksyra. Hur då kan man ju undra? De aeroba muskelfibrerna använder förutom fett även en del mjölksyra som energikälla, vilket i sin tur bidrar till att eliminera mjölksyr (även vid intensiv anaerob aktivitet). Och alla de små kärl som utvecklas när man tränar aerobt hjälper ytterligare till att forsla bort mjölksyra. Så genom aerob träning (t ex långsamma långvariga distanspass) förbättrar du faktiskt din förmåga att kunna springa snabbare under längre tid.
1969 • Upplands Väsby
#13
26 maj 2007 kl 00:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ursäkta stavfelen, får skylla på att det är sent... (önskar man kunde editera inläggen hmm). :)
1969 • Upplands Väsby
#14
26 maj 2007 kl 00:21 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
(råkade skriva "Stefan" ovan men menade förstås Sebastian... sorry!! ;-))
Niklas Andersson
1985 • Göteborg
#15
26 maj 2007 kl 09:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ett annat sätt att uppleva mjölksyra är att dra åt ett rep väldigt hårt kring varje lår, så nära ljumsken som möjligt. Efter att du gjort detta behöver du inte springa alls särskilt fort eller länge för att uppleva mjölksyra!
Anna W
1980 • Hisings Backa
#16
26 maj 2007 kl 22:59 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Eller sätt dig med ryggen mot en vägg med benen i 90° vinkel. Då kommer mjölksyran fort. Dessutom bra styrketräning för benen.

Och vita muskelceller är detsamma som snabba, röda är långsamma muskelceller (sen finns ljusröda också, det är de medelsnabba). Färgskillnaden beror på olika mängder myoglobin i musklerna (syretransporterande protein). Finns mest av i de långsamma muskelcellerna och minst i de snabba.
Bengt Hallberg
1959 • Helsingborg
#17
27 maj 2007 kl 08:30 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tror att även muskelns elasticitet har betydelse för om man får känningar av mjölksyra. I en lång och elastisk muskel bör kroppen enklare kunna forsla bort slaggprodukter, medan i en förkortad och stel muskel är det svårare för kroppen att forsla bort slaggprodukterna.

Så vill man uppleva mölksyra ska man absolut inte stretcha ;-)
1969 • SOLNA
#18
28 maj 2007 kl 11:29 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Anna: Tack fö förklaringen, har som sagt aldrig stött på begreppen tidigare.

Janne W: Hehe, du är varken den första eller den sista som kallar mig Stefan. "Kärt barn har många namn" heter det ju.

1974 • Göteborg
#19
29 maj 2007 kl 12:57 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har en kompis som springer halvmaran på runt 1:20, vilket väl får anses som god kondition. Han får inte heller mjölksyra under sin träning, utom möjligen vid brant backträning.
1969 • SOLNA
#20
29 maj 2007 kl 13:20 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Personligen kan jag bara minnas att jag fått syra en gång och det var vid en backträning där vi först sprintade 60m 10ggr och sen sprintade 3 ggr uppför en 250m bace som var lite brantare. Träningsvärken satt i en vecka...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.