Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborgsvarvet 3 inlägg 3452 visningar

Vätskebrist eller mjölksyra?

Catharina Falk
1985 • Göteborg
#1
7 maj 2017 - 11:17
Gilla
Hejsan
Jag körde testlopp på 10 km igår inför halvmaran och var en jubelidiot och rusade iväg som en nyutsläppt ko på grönbete.

Resultat var blev pannkaka med nyfunna upplevelser ,som en hjärna som kändes att den kokade ( vi snackar koka, inte sjuda) blev iskall i kroppen och marken förvandlas till att gungade båt.

Körde bra över min höga pulszon som är 170, hade 179 i 4 km och och vanliga milfart som är 4,40-4,55 var som förträngt, köttade på i 4,15 fart första 5 km, sen tog det stopp).

Är dessa obehagliga upplevelser att man har legat för länge över sin tröskelfart och samlat för mycket mjölksyra, för hög puls eller att det var varmt? Försöker verkligen lära mig att hålla kroppen i styr på lopp så om någon kunnig vet och orkar svara ( alt länka till någon bra artikel) så är jag mer än tacksam.


Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
7 maj 2017 kl 12:44 Redigerad 7 maj 2017 kl 12:50
Gilla
"Är dessa obehagliga upplevelser att man har legat för länge över sin tröskelfart och samlat för mycket mjölksyra, för hög puls eller att det var varmt? "

Ja, och allt annat lika, kan extra vårvarmt väder mot vad man är van vid medföra att ökningen av laktathalten går lite fortare. En kombinationseffekt är därför möjlig.

Jag öppnade själv ett 25-km-lopp i lite för hög fart en gång trots stor rutin och bröt före 5 km, lite slarvigt på en SM-tävling.

Lämpligt 10 km-tävlingstempo är det rätt enkelt att välja genom att på träning då och då springa hårt med kontrollerat i jämn fart i t ex 5 km på snabbdistanspass kring ens upplevda tröskelfart.
Catharina Falk
1985 • Göteborg
#3
7 maj 2017 kl 16:07
Gilla
Tack Bo för svar! Intressant med att man är fullt medveten att man går ut för fort men ändå kan man inte hejda sig, nästan som en annan ologisk del av hjärnan säger " ohoj va fort det går, kanske kan kroppen hålla detta tempo hela loppet" =D

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.