25 mars 2013 kl 18:48
Stefan L: Jag gillar Jacob och brukar hålla med om det mesta han skriver. Däremot så tror jag att han missar att det på långpass kan vara bra att klunka lite förebyggande då vätskeförlusten efter en längre tids aktivitet också leder till flera andra oönskade sidoeffekter.
Själv dricker jag ytterst sällan när jag springer och har oftast inte ens vatten med mig på pass upp till 20km och oavsett tid på året. Törsten har fungerat som en bra markör och jag tror det hänger ihop mycket med andra faktorer: vana/ovana att dricka, temperatur och intensitet samt längd på loppet.
Nedanstående har jag saxat ur följande länk, som jag tycker känns saklig och vettig att läsa:
http://www.paddlingsnyaadress.com/paddlarvaard/vatsk.htm"Vid vätskebrist så minskar den totala blodvolymen därför att blodplasmans volym minskar. Detta minskar i sin tur återflödet av blod till hjärtat så att hjärtat pumpar ut mindre blod för varje hjärtslag. Den utpumpade blod- volymen per minut minskar och därmed så räcker inte hjärtats arbete till för att både försörja muskulaturen med syre och näringsämnen och kyla av kroppen.
Vattenförlusterna via svettning och utandningsluft kan vara betydligt mer än 2 liter per timme. Vid kroppsansträngning ökar mängden blod hjärtat pumpar ut per minut. Denna ökning används främst av de arbetande musklerna men även huden ökar sin cirkulation för att kyla av blodet och därmed kroppen. Huden som hålls sval via avdunstning av svett fungerar som en bilkylare."
Jag är som sagt själv för det mesta anti äta och dricka under passen men på längre pass har det gynnat mig att i vissa fall tillföra en del även om jag inte varit direkt törstig. Jag blir ju inte törstig alls på vintern men den torra luften leder till avfuktning av kroppen vid utandning samt att man blir varm och behöver kylas ned och i det fallet är törstmarkören inte speciellt effektiv.