Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 14083 visningar

Stötvågsbehandling eller inte? -Hopparknä

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
1 mars 2013 - 11:03
Gilla
För att dra lite historik.
Jag fick ont i mitt knä i nov 2012. Tränade på, om än lite mindre löpning än vanligt, fram till jan 2013. Fick då min dom - Hopparknä.

Har sedan 8 januari inte sprunigt utan kört alterantiv träning och excentrisk styrka. Har även fått laser och tejpat med Kinesologitejp (eller vad det nu heter).

Nu har den idrottsklinik som jag går på börjat använda sig av stötvågsbehandling. Och min sjukgymnast har pratat om att prova på mig.

Men han tycker samtidigt att jag har blivit lite "för bra" i mitt knä. Jag känner fortfarande av min skada och jag kan inte löpa än, men tuffa pass på crosstrainern och långa pass på längdskidor funkar nu bra. Så nog har jag blivit bättre, även om det går långsamt...

Idag frågade han mig hur jag kände själv. Vill jag testa stötvåg? Och jag vet inte?!?!? Vad säger ni som har erfanhet av denna typ av behandling?

Idag skippade vi stötvågen då jag ska till fjällen i helgen och har planerat in ett långpass på längdskidor i morgon, som jag inte gärna vill avstå från. Men på torsdag nästa vecka ska jag till sjukgymnast igen. Ska jag prova stötvåg då eller är det bättre att fortsätta min rehab som "vanligt"?
< < < 1 2 > > >
1981 • Örebro
#2
1 mars 2013 kl 13:17
Gilla
Stötvågen är ingen magisk behandling, men brukar ha bra effekt generellt sett mot olika typer av senbesvär. Hopparknä är ett av de tillstånd där effekten är god.

Dock är det ingen bekväm behandling, som iofs uppvägs av att det inte tar många minuter att genomföra.

Tanken, väldigt enkelt förklarat, är att mha stötvågen slå så pass mycket på senan att man retar igång en ny läkning. Det är inte så att man faktiskt slår sönder något som många brukar säga. Inte med den vanligaste typen av stötvåg åtminstone. Det finns en variant där man faktiskt åstadkommer små skador, men den används inte i lika stor utsträckning.

Hur som helst, senor kan vara riktigt jobbiga när det kommer till läkningstid, man måste ha en stor dos tålamod. Personligen tycker jag att stötvågen hjälper till att korta ner rehabtiden, så jag skulle ha testat.
1974 • Kristianstad
#3
1 mars 2013 kl 14:07
Gilla
Gör det!!!!

I början av min "löparkarriär" ökade jag för mycket för fort, som vanligt....
Fick en mycket segdragen slemsäcksinflammation i höften, gick 6v utan ett löpsteg, gick helt enkelt inte för smärtan. Inget hjälpte. Uppsökte expertis, fick 2st behandlingar stötvåg och 2 veckor senare sprang jag.

Mars 2012, löparknä, rejält. 8 veckor innan Varvet. Stretch gjorde mitt knä SÄMRE... skumrulle varken eller.... repris på 2st behandlingar stötvåg, sista 2v innan Varvet och jag kände INGET varken under Varvet eller sen dess. Kompletterade med "sidleds gummibandsövningar" hemma.

Är säkert ingen magi men för mig är det iaf 100%!! Visst, det känns lite fast å andra sidan känns det lite att köra intervaller också, faktiskt känns det mer i löparhjärtat att INTE kunna springa intervaller ;-) Det bästa är att när man blir behandlad känner man exakt var problemet sitter för då kommer smärtan direkt och då fokuserar sjukgymnasten (eller annan expert) givetvis enbart på problemområdet, tar max 5min. Ingen gissningslek vill säga som så mycket annat är.
My
1981 • Sandviken
#4
1 mars 2013 kl 14:17
Gilla
Jag har behandlat knäna med stötvåg mot PFSS. Är fortfarande inte helt bra men tycker ändå att stötvågen har hjälpt mycket. Innan jag testade det så blev rehabstyrkan riktigt obehaglig eftersom träningen i sig gjorde att jag fick ont i knäna. Kombinatinen stötvåg-styrka har funkat mycket bättre även om jag då fortfarande inte kan springa som jag vill, men nu finns förutsättningen för att bli bra i alla fall eftersom jag klarar rehabträningen.

Är som nämnts ovan dock allt annat än behagligt. Men det är så kort stund att det går att bita ihop och det är helt klart värt smärtan.
1974 • Kristianstad
#5
1 mars 2013 kl 14:23
Gilla
Och det gör absolut inte tokont, det känns rejält bara.

Som sagt, det är det obehagliga som gör nytta, intervaller och stötvåg... :-)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#6
5 mars 2013 kl 14:18
Gilla
Tack för era inlägg. Troligtvis blir det stötvåg på torsdag. Jag har, efter helgen längdskidpass, lite ont i knät. Inte tokont men jag känner av det. Så jag ger nog stötvågen en chans.

Men jag har läst i någon annan tråd här på jogg om en kille som efter en stötvågsbehandling som inte hade hjälpt honom fick en operation och då hade läkaren som opererat sagt:

"Skall bara nämna att jag testade stötvågsbehandling innan operationen men helt utan effekt. Det gjorde fruktansvärt ont och kostade en massa pengar. Då tror jag ändå min förmåga att klara smärta är bra. Sedan vid operation syntes taggar eller ojämnheter i benet som enligt läkaren skapats genom stötvågsbehandlingen. Det var inget farligt men ändå"

Detta gör ju att man blir lite nojjig så klart...

Men kan det verkligen bli sämre av att man provar stötvåg????
HR
1972 • Stockholm
#7
5 mars 2013 kl 14:36 Redigerad 5 mars 2013 kl 17:27
Gilla
Susanne: det låter märkligt att de kranat på så mycket att det blivit stötskador i benet. Vilken slags operation, vilket ben och hur kunde läkaren avgöra det?

Jag frågar eftersom jag själv sett mitt eget underben/knäled vid titthålsoperation och fått ojämnheter och små taggar nerslipade och det berodde på min skada i sig och jag hade aldrig fått stötvåg innan dess. Detta var tydligen normalt vid min typ av skada.

Stötvågsbehandling kan göra hyfsat ont (fått det själv) och i mitt fall förelåg ingen större risk för skada av benstruktur men hur hårt den slår går ju att reglera - det kan ju varit en klåpare bakom ratten. Man ska ju vara utbildad på maskinen och inte bara "köra på känn".

I mitt fall med vadbesvär och gammal ärrvävnad så hjälpte stötvåg tillsammans med en extremt elak "massage" i form av en tumme som massakrerade min vadmuskel. Två-tre behandlingar räckte för mig (bara EN stötvåg på vaden) och sedan kom jag vidare själv. :-)
1968 • Onsala
#8
13 mars 2013 kl 19:57
Gilla
Susanne,

Har du gjort någon stötvågsbehandling än? Jag är nyfiken på om det fungerar. Jag lider också av hopparknä som konstaterats av både ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. På samma sätt som dig så kom det smygande. Har inte kunnat springa sedan i höstas och tyvärr märker jag ingen direkt förbättring. Kanske kan stötvågsbehandling hjälpa mig?
1978 • Malmö
#9
13 mars 2013 kl 23:40
Gilla
Har fått stötvågsbehandling på en hälsena/vad som hela tiden gick sönder om och om igen. Förmodligen läkte det fel och blev ärrvävnad. Men efter fem behandling har det nu hållt i över ett halvår.
Personligen tyckte jag inte det gjorde så ont. Nog smärtade det till ordentligt lite då och då men jämfört med t ex en rejäl massage på ett par överansträngda vadmuskler känns det väldigt lite. Helt klart värt att pröva tycker jag. Som en kommentar till excentrisk träning kan jag säga att jag först blev bättre av det och sedan mycket sämre.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#10
14 mars 2013 kl 09:37
Gilla
Jo då, jag har nu fått två behandlingar med stötvågor. En förra en vecka sedan och så andra nu idag på morgonen. Efter första gången var jag lite öm, men jag tyckte inte det gjorde så ont att få behandlingen.
Idag gjorde det lite ondare (han körde på lite "tuffare") men ändå inte så värst farligt kan jag inte påstå.
Det har dock inte blivit nått bättre från förra veckan. Kännner faktiskt ingen skillnad alls. Varken bättre eller sämre.
Återstår att se vad dagens behnadling har gett.
Ska tillbaka om en vecka igen och tredje behandlingen. Då ska vi även bestämma om jag ska få fler eller om det räcker.

Jag återkommer med mina erfarenheter framåt.

10 veckor löpvila hittills och än känns det avlägset att få börja springa...
1981 • Örebro
#11
14 mars 2013 kl 10:50
Gilla
För många så är det en "fördröjning" eller vad man ska kalla det, innan det börjar kännas bättre. Lite tråkigt då man oftast gått länge med sina besvär, men efter den tredje brukar de flesta uppleva en förbättring enligt mina erfarenheter.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#12
14 mars 2013 kl 11:24
Gilla
Johnny: Tack för ditt svar. Ger nytt hopp!
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#13
14 mars 2013 kl 13:28
Gilla
Hej hej, jag har precis genomgått stötvågsbehandling för en krånglande hälsena. Smärtan vid behandling är absolut överkomlig. Visst gör det ont på sina ställen, men det gör ju ondare att inte få springa ;)

Efter två behandlingar märker jag förbättring, jag blev ordinerad att springa lugna platta pass under behandlingen också. Kanske kan vara bra att veta. Min naprapat verkar inte riktigt tro på "enbart" vila.

Sammanfattningsvis. Det är absolut värt att testa stötvågsbehandling. :)
1981 • Örebro
#14
14 mars 2013 kl 13:44
Gilla
Generellt sett brukar jag också rek att hålla igång träningen på något vis. Total vila när det kommer till senbesvär hjälper sällan. Men det är en balansgång hur ofta och mycket man kan träna och något man får utvärdera från fall till fall.
1968 • Onsala
#15
14 mars 2013 kl 20:03
Gilla
Det låter ju som att det kan vara värt att pröva på stötvåg. Är det någon som har tips på någon som är duktig på detta i Göteborgsområdet?
1981 • Örebro
#16
14 mars 2013 kl 21:04
Gilla
City-kliniken finns i Gbg
1978 • Malmö
#17
14 mars 2013 kl 23:13
Gilla
Jag sprang också lätt under behandlingen och utfallet av det blev gott.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#18
15 mars 2013 kl 07:59
Gilla
Jag har inte fått instruktioner om vila. Jag får träna på med allt som inte gör ont. Dvs, jag får inte springa men jag simmar, kör crosstrainer, roddmaskin och längdskidor. Jag ska också fortsätta med den excentriska styrketräningen. (Excentrisk benböj på kil när jag tränar hemma och excentrisk benspark i maskinen på gymmet). Är det fel att köra på med den excentriska träningen under pågående stötvågsbehandling?
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#19
15 mars 2013 kl 08:33
Gilla
Henrik, hur länge tog du det lugnt med löpningen, och hur lugnt tog du det? Vad för typ av pass? Och hur många behandlingar gick du?

Många frågor där :)

Andreas Kandre, jag gick/går hit http://www.napraidrott.se/ Fick hjälp av en trevlig snubbe som är sjukt aktiv själv. Triathlon och sånt.
1978 • Malmö
#20
15 mars 2013 kl 16:44
Gilla
Jag får ta tillbaka det där med att jag tog det lugnt. Det var nog så att naprapaten sa åt mig att löpträna lugnt. Jag tänkte nog att jag skulle göra det också. Men när jag kollar dagboken så ser jag att jag bl a sprang milen en minut över mitt dåvarande personbästa och att jag en vecka efter sista behandlingen sprang en marathondistans bara för att prova på hur det kändes (jag hade aldrig sprungit så långt tidigare och tänkte att man behöver ju inte ställa upp i ett lopp bara för att springa lång). Så jag körde tydligen ganska fullt ut. Det är nog inte alls att rekommendera dock. Jag gick 5 behandlingar men började känna förbättring efter den andra och efter 4 var jag nog färdigbehandlad men tog en till för säkerhets skull.

Det jag inte gjorde var att springa intervaller. Det får jag fortfarande känningar av. Och excentriska tåhäv skadade jag mig faktiskt riktigt ordentligt av. Jag resonerar numera som så att om jag kan springa ett marathon på asfalt i fivefingers så behöver jag nog ingen extra övning för vaderna. De är starka nog som de är.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.