19 februari 2013 kl 17:33
Tja Johan, för oss tränande individer tycker jag det är märkligt att föreslå ett ägg istället för müsli och kalla det för en "bra frukost".
Men våra kroppar fungerar ju olika, bevisligen.
Jag respekterar givetvis ditt val av kosthållning men du tror väl inte på allvar att alla får blodsockret upp i det blå av kolhydrater? VI är lika gamla du och jag och jag har sedan 17 års ålder ätit en högkolhydratkost och mår fortfarande prima av det - både under träningsperioder och mellan. Inga viktpendlingar, i princip aldrig sjuk; två-tre sjukdagar på 24 år plus EN vecka med halsont efter att ha jobbat en hel höst ute i konstant drag, det är allt. Inga flunsor, inga kräksjukor och utsätts för folk varje dag. De skador jag haft har ju inte varit kostrelaterade.
En del av oss mår faktiskt prima - verkligen - och har inga besvär som blodsockerrusning och snabbdippar. Inte heller äter vi en gång varannan timme för att hålla någon sugarhigh uppe. Snarare har jag problemet att jag sällan är hungrig och lätt jobbar på utan att tänka på mat - alltså precis tvärtom.
För oss blir det ganska tröttsamt att höra ifrån nyfrälsta som ska tala om för oss "hur vi ska må" när verkligheten för oss är en annan och i en tråd som handlar om fråga om müsli vill man kanske inte få ägg som förslag. Lika lite som jag skulle gå in i en LCHF-tråd och tipsa om maränger.
En del personer har sämre förmåga att bryta ner fett till energi och kan heller inte lära kroppen det. Kanske är jag en sådan person? Jag vet inte, jag vet bara att om jag vill springa långt och fort så duger inte annat än friska kolhydrater. Ska jag springa långt och långsamt kan jag äta vad som helst, till och med ägg.
Nu under vintern springer jag ju endast ett fåtal snabba pass men jag känner trots det av att jag äter ganska strikt LCHF på luncherna och att det sölar ner mitt tempo och min ork.
Inför våren blir det carbs galore och åter till sommarfart.
Var och en blir salig på sitt sätt. :-)