5 februari 2013 kl 23:04
Håller i princip med Acke5.
Under natten minskar glykogenet och det finns inte lika mycket att ta av på löpning innan frukost. Kroppen blir då så illa tvungen att utnyttja lagrat fett och det är mer en invänjning vid att springa på fettet än något annat med de "för och nackdelar" det innebär.
Däremot visar tydligen forskning att det inte är så enkelt som man tror och att myten om att man bränner mer fett på att springa stämmer - men bara till viss del. Det stämmer på det sättet att lågintensiv träning främjar utnyttjandet av fett men att nedbrytningen till energi sker i en takt som är högre än vad kroppen kan utnyttja för att använda som energi vilket resulterar i högre blodfetter (naturligtvis) under och efter träningspasset.
Nackdelen med detta är (och detta var nytt för mig) är att blodfetterna som blir över packas in i triglycerider igen och återlagras i fettvävnaden, de försvinner således inte ur kroppen.
Nackdel nummer två är det man brukar kalla för efterförbränningen efter ett löppass. Denna främjas av att man får i sig en del kolhydrater INNAN passet på morgonen. Under efterförbränningen så fortsätter kroppen tydligen att använda energin ifrån fett - men tiden efterförbränningen är igång minskar kraftigt utan tillförsel av kolisar innan passet.
Är man inne på medelintensiv till högintensiv löpning innan frukost hamnar man i ett läge där kroppen vid glykogenbrist börjar knapra på kroppens muskler för energi och upp till ca 10% av energin kommer då ifrån muskelnedbrytning vilket är ungefär dubbelt så mycket jämfört med om man har påfyllda glykogendepåer och inte så önskvärt i längden.
I praktiken innebär allt det ovanstående inte så värst mycket för lågintensiv löpträning på morgonen men om man ska köra riktigt långa pass och har möjlighet så kan den där bananen eller en mikrofrukost göra nytta på det sätt att den både främjar fortsatt efterförbränning av fett samt minskar på muskelnedbrytningen.
Av just den sistnämnda anledningen är det extra viktigt att få i sig kolhydrater, lite proteiner och vätska så snart inpå passet som möjligt för att bryta den katabola fasen.
Det SISTA kroppen vill ha direkt efter passet är fett, det är redan utsöndrat i blodet och då det inte kan lagras in i muskulaturen på samma sätt som kolhydraterna efter passet så vill man låta kroppen antingen fortsätta förbränna det - om efterförbränningen är effektivt igång - eller "packa tillbaka det" som fett.
Extra, tillfört fett direkt efter passet bara leder till en fortsatt förhöjning av blodfetterna och främjar inte någon vidare återhämtning samt sänder vidare signaler för fettinlagring.
Bryta ner muskler och packa om fett är inte min grej. Kroppen är en stryktålig organism och den gör vad den blir tvungen till men det finns inget magiskt sätt att kringgå en del av grunderna inom näringsfysiologin.
Det som i längden alltid fungerar är att äta rätt för att orka träna på den nivå man vill ligga på och att äta rätt för återhämtning och viktminskningen som sker handlar då i slutändan om kalorier in och ut. Plus och minus.
Drastiska dieter och svältträning ger också resultat men man får acceptera att muskler kommer stryka med då man inte kan "tala om för kroppen" på cellnivå vad "man själv vill" att den ska använda för bränsle i första hand. Man kan tvinga den till att träna utan rätt energi men kroppen får ju pussla och göra avvägningar om vad den vill "offra" för att få ihop det.
För egen del så går det faktiskt bra att springa innan frukost, även upp till 20km i lugnt tempo. :)
Jag väljer att äta lite extra på kvällen innan och har jag tid innan passet på morgonen kan det bli ett litet glas havredryck eller en banan till vattnet innan passet.
För framtida långpass på 2h/20km+ kommer jag nog försöka få i mig lite grann innan och börja ta med vätska på passet. Idag blev det bara en minifrukost och ingen vätska på passet som började 12 (!) och efter 27km blev det lite deppigt efteråt och det har tagit ett par timmar att komma ikapp i kroppen. Det strök nog med en del muskelfibrer idag trots allt, men som Bo skulle säga; lägre BMI är aldrig fel. ;)