Löpning Träning 182 inlägg 16627 visningar

är 180 steg/min möjligt?

Mattias Eriksson
1976 • Solna
#1
19 juli 2012 - 01:18
Gilla
Hej,
Jag har flera gånger fått höra att man bör springa med 180 steg/minut för att ha ett bra flyt i löpsteget. Jag har testat att räkna stegen några gånger och även om jag ar förbättrat mig så kommer jag ändå inte upp till 180 steg/min. Jag ligger nu på ca 164-166 steg per minut. Det jag har funderat på är att om eliten ligger på 180 steg i sitt 3-5 minuters tempo, är det då ens möjligt för en lekman med 6 minuters tempo att kunna klara av 180 också? Eller finns det någon skala över hur man bör ligga beroende på ens hastighet?

Hur ligger ni andra i stegfrekvens?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Mattias Eriksson
1976 • Solna
11 oktober 2012 kl 23:51
Gilla
Jag la det här med att få upp stegfrekvensen åt sidan för att inte ställa till med nåt galet i mitt löpsteg innan Sthlm halvmarathon men jag har försökt ha ett kortare steg och landa på mellanfoten iaf. Nu när jag efter halvmarathon har kollat på frekvensen igen så ligger jag rätt stadigt på 160. Aningen bättre än innan, men inte vad det borde... Men det är väl bara att kämpa på antar jag. Flera andra har ju lyckats lägga om frekvensen sedan jag startade den här tråden. Så går gör det ju...
Oldboy
1952 • Danderyd
17 oktober 2012 kl 10:13
Gilla
Mattias, prova att överdriva ibland. Ta löjligt korta steg jättesnabbt i 100 meter då och då på något vanligt distanspass, förmodligen kommer du då att landa på tårna vilket inte gör något på en så kort bit.
Magnus
Stockholm
24 oktober 2012 kl 10:05 Redigerad 24 oktober 2012 kl 10:07
Gilla
Bra Running Times-artikel om detta: http://www.runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=27045&PageNum=1

Speciellt detta:

""The problem with what's happened is that people have taken that to mean all elites run at 180 [steps per minute], when if you look at what Daniels wrote, it's phrased as '180 steps or more per minute,'" says Pete Larson, an exercise physiologist at Saint Anselm College and author of Tread Lightly. "It's become this great myth that every elite runs at 180, and that's not true.""
1976 • Skarpnäck
24 oktober 2012 kl 19:40
Gilla
Nu har jag inte orkat läsa hela tråden, så risk finns att jag återupprepar det någon redan skrivit. Men då det gäller löpteknik så har jag lärt mig lite annorlunda än vad vissa skriver.

Jag har hört att man ska ha överkroppen helt rak- som en lodlinje. Då en del skriver att man ska luta sig framåt får man lätt bilden att överkroppen lutar framåt. Egentligen kanske vi menar samma sak. Men lodlinje från höft till huvud. Dvs. helt rak. Sen ska höfterna falla framåt så att det blir en lutning på underkroppen.
1960 • Södermalm
24 oktober 2012 kl 20:25
Gilla
Man kan omöjligt känna om överkroppen är i lodlinje eller inte när man springer. Det ska kännas avspänt. Jag håller med om att det ska kännas upprätt, alltså varken framåt- eller bakåtlutat, men om man tror att det verkligen ska vara lodlinje så är nog risken att man spänner sig. Tittar man på elitlöpare så varierar överkroppens lutning ganska mycket, säkert delvis beroende på att vi är stela på olika ställen. Den brukar oftast luta lite framåt, men jag tror inte att de känner så. Det kan ha med farten att göra, att svag framåtlutning kompenserar för luftmotståndet i hög fart. Men sprinters lutar inte mer, vilket talar emot den tesen.

Att sjunka ihop med överkroppen är inte bra, för då försämras bålstabiliteten som är basen för benens rörelser.
1976 • Skarpnäck
25 oktober 2012 kl 14:29
Gilla
Jag kämpar också med att komma upp i 180 steg per minut, men jag fick en ahaupplevelse på mitt löppass alldeles nyss. Tidigare har jag alltid tänkt på varje steg jag tar och det har blivit liksom en duns för varje gång foten kommer i marken. Och jag har tänkt liksom; 1, 2, 3, 4 och fokuserat på varje steg.
I slutet på dagens pass föll jag ännu mer framåt och landade ännu mer under kroppen. Jag försökte tänka det som om jag inte skulle ha foten i marken överhuvudtaget. Att den direkt skulle i väg bak. Och likaså med andra foten. Det kändes mer som om benen var ett hjul som bara flöt med i farten. Det resulterade i att dunsandet försvann och en markant högre frekvens, men som inte alls var jobbig på samma sätt. Riktigt juste kändes det!
Oldboy
1952 • Danderyd
25 oktober 2012 kl 16:28
Gilla
Det är ingen dum bild, jag har också använt den, ett bra sätt att få flyt!
cml
1988 • Göteborg
25 oktober 2012 kl 17:21
Gilla
Har sen min knäskada lagt om mitt löpsteg enl sjukgymnasts rekommendation och ta i trä så verkar det fungera mycket bra. Min stegfrekvens verkar ligga kring 170 nu, det borde väl vara helt okej eller bör jag sikta på 180? Just nu känns det bra att jag fått in landningar under (eller iaf väldigt nära) kroppen och att jag landar mer på hela foten snarare än hälen. Dessutom känns det just nu bra i knäna under och efter passen.
1965 • Täby
25 oktober 2012 kl 18:40
Gilla
Jag kämpade länge med att höja från 160, inget hjälpte. Till slut bestämde jag mig för att visa stegfrekvenses i klockans display (Garmin 310XT med fotpod). Jag gjorde det under ca en månad och helt enkelt tvingade upp frekvensen när jag tittade på klockan (titt som tätt) och såg att jag droppat. Initialt kände jag mig kraftlös, men det försvann. Nu sitter kadensen klockrent mellan 185 och 190, utan att visa den i diplayen och oberoende av musik.

Jag har den fortfarande i diplayen på långpass, men mindre "måste", utan mer som information. Nuförtiden har jag typ 178-180 på långpassen.
1963 • Linköping
25 oktober 2012 kl 23:00
Gilla
För ett år sen skulle jag ha sagt: Nej, 180 steg/minut är helt omöjligt för min kropp. 160-165 är det som min kropp är byggd för. Punkt slut.

Idag skulle jag kunna fråga: Är 220 steg/minut möjligt?

Och jag är övertygad om att jag skulle kunna komma upp till den frekvensen. Jag tänker dock inte försöka för jag ser ingen vinst med så höga frekvenser. Men jag har ju nosat på 210 steg/minut under några kilometrar för skojs skull och det var inga större problem så det skulle säkert vara fullt möjligt.

Givet detta tror jag att ALLA friska personer skulle klara 180 efter träning om man inte ger upp för lätt. Motoriken måste få tid att anpassa sig och till slut gör den det.

Tyvärr har jag åkt på en del skador och prioriterat andra motionsformer på sistone så jag vet fortfarande inte om stegfrekvenshöjningen är "bra" för mig.
Johan F
1975 • Huskvarna
24 november 2012 kl 17:24
Gilla
@Mattias E

Jag är nybörjare på löpning (började lite lätt i höstas) som fortfarande är lite av en heelstriker och hade svårt att få upp stegfrekvensen. Men jag gav mig attan på att korta mitt steg och försöka landa foten under höften med lätt lutning framåt av hela kroppen. Vips så ökade min kadens avsevärt.
Jag är ännu inte uppe i 180steg i snitt med mitt långsamma tempo som ofta ligger drygt 6.00/km, men jag ligger heller inte under 170.
Under senaste intervall passet med IKHP Triathlon här i jönköping, kom jag upp i HELA 232steg/min vid en intervall på 30s. Jesus vad fort det gick och hur kul som helst... givetvis jobbigt!

Klippet här nedan är en otroligt BRA analys och video på hur resultatet av POSE träning kan göra med ens stegfrekvens.
http://youtu.be/oN1x3Ik1t5Y
Johan F
1975 • Huskvarna
24 november 2012 kl 17:39
Gilla
Även denna länk är helt ok tips på löpteknik för att få högre frekvens...Speciellt "Del 3" mitt på sidan...
http://bloggaromtraning.se/marathonmia/loptekniktips/
Acke5
1959 • Göteborg
24 november 2012 kl 18:42
Gilla
"Tyvärr har jag åkt på en del skador och prioriterat andra motionsformer på sistone så jag vet fortfarande inte om stegfrekvenshöjningen är "bra" för mig."

Tråkigt att höra, särskilt då jag förstod det som att just frekvenshöjningen skulle vara lösningen på tidigare skadebenägenhet.

RW skrev lite om frekvens i senaste nummret. Nu är väl den tidningen idiotförklarad av många här, men artikeln stöder inte direkt tesen om 180.

Jag har lite svårt att förstå nyttan av, att om man i ett visst tempo landar med foten under tyngdpunkten, skulle ha något att vinna på att känna sig tvingad öka frekvensen?
1963 • Linköping
24 november 2012 kl 20:46
Gilla
@Acke5

Jag vet inte varför jag åkt på skador, det är väl åldern... Eftersom jag kör en massa olika motionsformer så vet jag heller inte om skadorna uppstått av löpningen eller av aerobicsen, stepen, dansen osv. Eller om det är alla träningsformer som "underhåller" gamla skador.

Hur som helst är ändå förhoppningen att jag ska få mindre skador i och med ökad stegfrekvens. Det är även bra att vara snabbfotad i nedförsbackar, där finns det mycket att vinna på tävling sägs det.

Jag har legat lågt med löpningen några månader, främst pga en massa danskurser, men de gånger jag kört på sistone så har jag i alla fall noterat att stegfrekvenshöjningen jag lyckats träna upp finns kvar, alltså inte en tillfällig förmåga som sen försvinner när man ligger på latsidan. Motoriken är upplärd och "minns" hur man gör.

Om jag bara ger mig ut och försöker hålla frekvensen uppe utan att överdriva så iigger jag utan ansträngning strax under 200, i alla fall första kilometrarna. Dock gäller som tidigare att är man inte tränad för längre distanser så blir det svårare att hålla frekvensen uppe när man börjar bli seg i benen.

Det verkar funka även på mycket långsamma tempon, vilket jag tidigare trodde var omöjligt. Senaste passet gick jag in för att träna på att hålla extra lågt tempo, 5:15, och hade trots det 196 steg/minut i snitt på 5km.
1960 • Södermalm
24 november 2012 kl 21:21
Gilla
Acke, det finns ingen som landar under tyngdpunkten när man springer i konstant fart. Det är mekaniskt omöjligt, om man inte har extremt kraftig motvind.

Däremot landar man närmare tyngdpunkten ju högre stegfrekvens man har, eftersom hela rörelseomfånget blir mindre.

Det enda sättet att landa närmare tyngdpunkten utan att höja stegfrekvensen är att öka den vertikala rörelsen. (När inte foten är i marken måste den vara i luften, och enda sättet att öka tiden som foten är i luften är att studsa högre.)
Mattias Eriksson
1976 • Solna
27 november 2012 kl 18:07
Gilla
jag har fortfarande inte kommit upp i 180 spm, men jag närmar mig. Fick tips av en löpcoach angående hållning där man bland annat ska lyfta "paketet" för att förbättre hållingen och jag känner att det verkligen gör sitt till. Dessvärre är det väldigt tröttsamt men det kommer nog att bli bättre när musklerna är mer vana.

Tack @Johan Forsmark för länkarna. Ska kolla på dem senare hemifrån.
Johan F
1975 • Huskvarna
27 november 2012 kl 18:22
Gilla
Min kadens i dagens jogg i 5.59 tempo var 180, som mest uppe på 184. Så nog går det ;-)
1965 • Täby
27 november 2012 kl 19:22
Gilla
Det går. Jag satt fast i 160 hur länge som helst. Efter lite åtgärder så ligger min kadens på snabbdistans (4:30 - 4:45 tempo) på ca 190, långpass (5:10 - 5:25) drygt 180 och långsam transportlöpning (runt 5:40) drygt 180. Helt utan att tänka på det.

Det som kanske känns en smula underligt är transportlöpningen, som är lite nytt för mig), där det blir korta steg. Men det vande jag mig vid efter några gånger.
1960 • Södermalm
30 november 2012 kl 20:48
Gilla
Mattias, hållningen är viktig, men det är framför allt för att löpningen ska bli avspänd. Om det är tröttsamt så låter det som att du överarbetar hållningen.

Det är nog bättre att istället träna bålstabilitet på annat sätt vid sidan av löpningen. Då kommer du att kunna springa med bra hållning utan att det blir tröttsamt, tvärtom mer avspänt.
Mattias Eriksson
1976 • Solna
6 december 2012 kl 16:16
Gilla
Det är nog så... Några bra tips på övningar som är effektiv för löphållning? Löpcoachen sa också att mina höftböjare är alldeles förkorta efter för mycket tid i kontorsstolen. Det ger också sämre hållning då jag inte kan få fram höften under löpningen
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.