22 juli 2012 kl 20:17
Redigerad 22 juli 2012 kl 20:30
Jimmy:
Liksom Bo tillhör jag den nättare skaran av löpare; ca68kg på ca174cm.
Huvudsakliga kolhydratkällor: rågbröd/surdegsbröd, ris och potatis. Inte så ofta potatis. Frukt. Powerbars vid träning. Fullkornspasta, men inte alltför ofta. Glasnudlar (som i tex Thaimat).
Min frukost består alla dagar jag är hemma av:
två smörgåsar modell lite större med kalkon och ost på mörkt valnötsbröd, surdegs/rågbröd. Till det dricks äppeljuice och dricks oftast kaffe (cappuccino) och ibland te istället. Äter inte smör och började med ost först för ett par år sedan - nu äter jag ost varje dag.
Det står jag mig fint fram till lunch på i alla väder. Inte heller får jag något snabbt stigande blodsocker av det utan kurvan och humöret håller sig jämnt och fint till lunch.
När jag sprang mer så hände det på den kallare årstiden att det blev grötfrukost, men inte speciellt mycket mjölk i det.
Till lunch blir det lagad mat som varierar beroende på var jag arbetar, så det är svårare att styra (arbetar som snickare).
Men får jag välja blir det Fisk/Kyckling med vad som finns på menyn: ris eller potatis. Rött kött äter jag nästan aldrig då jag upplever att jag blir trög av det och att jobba direkt efter maten med rött kött i kroppen gör att jag känner mig uppblåst - även om jag ätit lite. Pasta och fet sås eller pasta och kött är den sämsta kombinationen för mig och det äter jag bara om jag är tvungen och om det verkligen inte finns något annat.
Till det dricks det lingondricka eller vatten och till maten hoppar jag oftast över kaffe. Lugna dagar på jobbet (inte så ofta, men det händer) så drar jag ner på potatisen och tar inte bröd till maten. Detta av samma anledning som med det röda köttet. Stekt potatis eller klyftpotatis och pommes frites byter jag alltid bort mot kokt potatis eller ris och spaghetti, spaghettin som sista val för mig.
Thaimat äter jag gärna, men då ska det vara bra. Sallad är jag lite dålig på att få i mig om stället inte har en bra salladsbuffé.
På eftermiddagen så blir det fika i form av vatten, gourmetkaffe och en smörgås. Har det varit tungt på jobbet blir det en Powerbar till det. Här köper jag oftast en variant som är riktigt god och som inte har mer än något gram socker, lite fett och mycket protein och en banan på det. Då klarar jag mig hem på det med humöret på topp.
Hemmavid och på helgerna så varierar det hur jag äter, jag är inte främmande för att skippa middag om jag inte är hungrig utan käkar då mer av mellanmål och låter matsäcken styra näringsintaget. Just idag blev det egenfångad abborre med rågknäckebröd med solrosfrön och ett par saftiga tomater nu på kvällen och nu blir det finkaffe på det.
Jag äter alltid frukost men på helgerna slarvar jag ibland med maten efter det och äter när jag är hungrig vilket ibland blir sent, kanske runt två till tre på dagen om det vill sig illa. Och då är jag inte sockersugen utan vill ha fräsch mat och kan bli mycket kräsen på vad kroppen vill ha.
På min slarvlista finns: Lakrits och lösgodis samt mörk choklad. Då köper jag inte mycket lösgodis, rent viktmässigt då alltså, men tyvärr två till tre gånger i veckan. Tränar jag så blir jag mindre sugen vilket är tvärtemot de flesta andra erfarenheter. Jag har lätt att avstå godis om det inte finns min typ i butiken och jag unnar mig det för att det är gott - inte för ett sug. Under en period av tolv år åt jag inget godis alls, jo kanske en eller två gånger om året.
På min dolda-socker-lista av det jag får i mig finns: Cappuccino; mjölken och lite socker, ca två per dag, kanske tre på helgen. Ekologisk juice, upp till en liter per dag på sommaren. Yoghurt, vilket jag inte äter så ofta nuförtiden men som jag tycker kan vara gott. Utöver det så är det inte så mycket dolt socker som jag trycker i mig. Det andra sockret konsumerar jag öppet. ;)
På min sällan-äter-lista finns:
Vitt bröd och pasta, äts endast i undantagsfall. Föredrar fullkornspasta om det finns. Rött kött. Feta såser.
På min aldrig-äter-lista finns:
Chips, Ostbågar, Pizza, hamburgare, glass, bakelser/kakor/bullar och tårta och läsk. Inte ens till fest, men jag åt en liten bit tårta på ett 70-års kalas förra helgen dock.
På min fira/lyx-lista finns följande sockerbomber:
cheesecake och morotskaka. Gärna med Cappuccino.
Min egen erfarenhet är att socker inte påverkar mig negativt alls vad gäller blodsockret under förutsättning att det inte utgör mer än en liten del av den aktuella måltiden. Dvs ett glas äppeljuice tillsammans med en rågsmörgås gör ingenting men en påse lösgodis på helt tom mage är aldrig en bra idé.
Jag tror att jag fick med allt, hur mycket det blir i gram och kilokalorier har jag ingen aning om. Det reglerar sig självt, men jag får ibland köra ett par äta-extra dagar för att hålla matchvikten uppe och konstant. Nu när jag är 40 så känner jag att aptiten är klart lägre, på gott och ont.