Löpning Övrigt 8 inlägg 6529 visningar

Löpning genom Sörmlandsleden.

lugn jogg
1985 • Stockholm
#1
22 oktober 2012 - 23:59 (Redigerad 23 oktober 2012 - 00:04)
Gilla
Hej.

Med inspiration av 630mil på 100 dagar så har jag en idé!

Jag och en vän har funderat på att springa hela Sörmlandsleden som är 100mil i slutet av juni nästa år.
Det är inte helt bestämt än, men vi planerar för fullt.
Vi har sprungit etapp 1-6 eftersom vi bor i närheten av etapp 1.

Att klara det är det ingen fråga om. Det vi diskuterar är hur snabbt man kan göra det. Vissa etapper har svår terräng och det kommer gå långsammare med packning.
Det ultimata vore om vi klarade det under 14 dagar. (Hur realistiskt det är väntar att se)

Vi har ju bara sprungit etapp 1-6 som sagt men vi skall ta oss runt i alla etapper innan vi gör det så vi vet vad som väntar oss.
Vi kommer försöka göra packningen så lätt som möjligt med mat mest bestående av pulvermos eller liknande. Enbart liggunderlag och sovsäck (samt löpdetaljer osv osv). Allting så lätt och enkelt som möjligt. Det skall ju finnas logi eller åtminstone ställen man kan rulla ut en sovsäck på längs hela vägen. Måste man betala så får vi väl göra det.


Poängen med tråden var att jag vill höra era tankar och vad ni tror är ett ärligt och realistiskt mål.
Samt gärna vad ni tycker om utmaningen som vi gett oss själva.
Och så undrar jag till slut om det är någon här som gjort något liknande?


1960 • Södermalm
#2
23 oktober 2012 kl 22:45
Gilla
Kul utmaning. Jag vill själv veta mer om Sörmlandsleden och nyfiken på hur bra det fungerar med övernattning. Man kan ju i princip inte vara säker på att få plats i vindskydd, men i praktiken kanske det inte är något problem? Logi lär inte vara så vanligt.

100 mil på 14 dagar låter väldigt tufft i terräng och utan support. Läs gärna Markus Torgebys blogg i somras när han försökte springa 130 mil i lite lägre tempo, visserligen tuffare terräng. Då hade han ändå ganska mycket support.

Niklas Holmström
1963 • Eskilstuna
#3
24 oktober 2012 kl 07:27
Gilla
Hej Wictor! Både häftigt och grymt mål! 14 dagar låter i tuffaste laget, men framför allt vore det synd att stressa igenom så storslaget vacker natur på så kort tid! Vet egentligen inte heller så mycket om din träningsbakgrund, med ledning av din träningsdagbok.

Jag håller själv på att beta av hela Sörmlandsleden och i år har jag sprungit drygt 45% av hela leden och ska springa etapperna Huddinge-Södertälje (6:1-9) nu på lördag, vilka blir de sista för i år. Nästa år har jag tänkt beta av resten, men virrvarret kring Nyköping kommer att ta sin tid;-) Du hittar info och foton om de etapper jag sprungit på min blog www.livsnjutarbloggen.se (under kategorin Sörmlandsleden). Flera av mina ultralångpass på leden har legat mellan 40-60km med lätt vätskerygga och nära nog tagit en dag i anspråk. Terrängen och underlaget kan skifta markant från den ena etappen till den andra och att försöka sätta upp ett snittempo är meningslöst.

En sak lärde jag mig tidigt att det är en sak att titta på etappkartorna och addera etappernas kilometrar, men en helt annan att sedan springa dem. Första gångerna var jag alltid lite för optimistisk beträffande tidsåtgången. Många etapper i mellersta Sörmland och Kolmården är extremt kuperade långa sträckor.

Wictor, du har vintern på dig att planera och jag skulle rekommendera att ni provspringer några längre sträckor nere i Sörmland. Spring till exempel sträckan mellan Gnesta och Läggesta (Mariefred) som är bra logistikmässigt och sträckan är både vacker och ett tvärsnitt på hur tuff leden är emellanåt.

Gå med i Föreningen Sörmlandsleden för att ta del av detaljkarterna för alla etapper och så stödjer ni samtidigt ett suveränt arbete.

Ett stort lycka till! Du kan höra av dig via meddelandefunktion om du önskar mer tips och råd.
Bergs Geten
1971 • stockholm
#4
24 oktober 2012 kl 09:51
Gilla
Jag tror rekordet för att vandra hela sörmlandsleden är 14 dagar, och då sprang dom inte ett steg. Men då tog de inte heller alla olika avstickare utan bara huvudleden, som då blir ca 60 mil. Att springa den sträckan på 14 dagar borde gå.
För att klara er utan support kan ni ju dumpa proviant i förväg längs med leden. Vatten finns överallt.
Inte mer än 3-4 kg packning är nog skönt.
lugn jogg
1985 • Stockholm
#5
26 oktober 2012 kl 13:02
Gilla
Klas: Login är ett problem verkar finnas tyvärr. Ett litet tvåmannatält som man kan ha med sig har vi funderat på. Dock tror jag att det kan bli rätt tungt, även om man delar upp det. Vi skall prova oss fram. Köra några etapper i taget med packningen så vi vet vad som väntar.

Bloggen skall läsas :)
lugn jogg
1985 • Stockholm
#6
26 oktober 2012 kl 13:08
Gilla
Niklas: Din blogg skall läsas!
Jo att försöka förutse hur lång tid det tar är helt helt hopplöst på vissa etapper. Första gången vi sprang etapp 1 utan packning som bara är på 8km gjorde vi det på 45min. Vilket är väldigt lång tid eftersom vi bara skulle springa etapp 1 och 2. Terrängen och speciellt underlaget nu under hösten gör att det tar extra lång tid. (Läs lervälling och åter lervälling)
På sommaren om vi förhoppningsvis har ett helt ok väder så blir terrängen inte lika extrem på den faktorn iallafall.

Vi har funderat på att gå med och det lär vi nog göra också. Sörmlandsleden är en utav de vackraste ställen jag sprungit på. Iallafall i Sverige. Det är en fantastisk led och fruktansvärt kul att springa i också.

Framåt våren när vi börjar träna på riktigt så lär du nog höra av mig hehe.

Otroligt tack för dina tips Niklas! Guld värt!

lugn jogg
1985 • Stockholm
#7
26 oktober 2012 kl 13:09
Gilla
100mil sträckan med alla avstickare är det som gäller.
Väldigt bra tips med provianten. Det hade vi inte en tanke på!
Tack så mycket :)
Pär Hansson
1975 • Järna
#8
26 oktober 2012 kl 18:23
Gilla
Häftigt projekt, som jag också har funderat på men mer eller mindre gett upp eftersom det verkar så krångligt med kost och logi. Det bästa vore ju om man hade nån som mötte upp med mat då och då. Men lycka till, och håll oss uppdaterade. Det vore kul att kunna följa era förberdelser.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.