Löpning Övrigt 33 inlägg 10135 visningar

alkohol - kondition ?

csaba
1973 • Malmö
#1
26 maj 2008 - 21:15
Gilla
jag är nyfiken, kanske en dum fråga och har säkert varit uppe tidigare.

försämrar alkohol konditionen egentligen ?

dagens planerade intervall pass 4dagar innan den stora dagen, kändes otroligt seg och kändes som jag tappat mycket.
nu har jag viserligen vilat 2dagar i rad (det var länge sen), men då borde jag vara utvilad eller så lördagens festande har satt sina spår (det var månader sen jag drack, men tyvär var jag rätt så berusad i lördags, jag tål ju inget).

är nervös inför lördagen, dessutom så har jag fått otroligt ont i korsryggen. typiskt.
har tävling imorgon (blodomloppet 10km), men har bara tänkt att jogga igenom det med möjligtvis lite fartlek. får ju se hur det käns imorgon.

som sagt- alkohol > kondition, sant eller myt ?
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
26 maj 2008 kl 21:19
Gilla
Har hört att alkohol försämrar uthålligheten i ca 2 dagar, om det inte är typ 2 glas vin eller så.. Levern arbetar ju på förbränna alkoholen ett tag efteråt. Dessutom är det värskedrivande och inget kroppen behöver...
1983 • Oslo
#3
26 maj 2008 kl 21:20
Gilla
sanning skulle jag säga...man kan dricka alkohol men dricker man så att man blir full så har man druckit för mycket...ett glas vin eller öl till maten gör väl ingen skada men dricker man mycket så tar det ju längre tid för kroppen att behandla de giftiga ämnena o det påverkar vätskebalansen o allt de där..

jag är verkligen ingen expert så hoppas någon mer har någon åsikt om detta..personligen så försöker jag unvika alkohol helt veckan innnan tävling men har dragit ner på min totala alkoholkonsumtion sedan ja började träna regelbundet just därför att jag inte vill pajja min träning..

1966 • Karlstad
#4
26 maj 2008 kl 21:39
Gilla
Brännvin eller ej.. klart det sänker formen. Tror att du överlag ligger i riskzonen för att vara överambitiös också :-)
Ont i korsryggen kommer inte av sig självt.
Missförstå mig rätt, men tiden kommer ikapp.
2006 • Alingsås
#5
26 maj 2008 kl 21:44
Gilla
Jag tror att du har kört för hårt. Det är inte utan orsak som så många marathonlöpare och experter rekommenderar att man ska ta det lugnt sista veckan.
csaba
1973 • Malmö
#6
26 maj 2008 kl 21:48
Gilla
korsryggen har jag haft problem med för många år sen (är gammal elitidrottare i kampsport).
och jag är överambitiös, det vet jag. man är väl en tävlingsmäniska.

alkoholen är inga problem för mig (dricker mycket sällan), snarare att jag tål ingenting och kunde ju inte låta bli i lördags, men det var kanske dumt med tanke på att det är ju inte många dagar kvar.
(faktum är att jag har tävlat en gång lite bakfull och det slutade med att jag blev svensk mästare) :-)
Simon Nilsson
1991 • Arvika
#7
26 maj 2008 kl 22:06
Gilla
En fråga, påverkar alkoholen träningspassen bara några dagar efter intag, eller är det "hela livet"? Tacksam för svar!
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#8
27 maj 2008 kl 07:24
Gilla
Jag satte mitt PB på milen två dagar efter en ganska blöt festkväll. Tror inte att själva alkoholintaget har någon direkt inverkan på konditionen, men det är ju onekligen segare att ta sig ut dagen efter, vilket lär påverka negativt i längden. Men det lär inte vara någon fara för maran.
csaba
1973 • Malmö
#9
27 maj 2008 kl 16:38
Gilla
nu vet jag vad det berodde på.
har mått dåligt hela dagen, har någon sorts influensa i kroppen.
typiskt 3-4 dagar innan maran.
1966 • Karlstad
#10
27 maj 2008 kl 17:21
Gilla
Det är inte premiärnerver då?
1962 • Torslanda
#11
27 maj 2008 kl 19:33
Gilla
Alkoholen påverkar ju vätskebalansen så på det så skall man vara försiktig med långa eller tuffa pass efter intag. Men det gäller ju även mycket kaffe och the.
Tror inte alkoholen påverkar konditionen direkt utan mer allmänhälsan. Elitidrottare räknar med att alkohol påverkar kroppen ung 3 dagar efteråt har jag hört. Därför dricker de aldrig under säsong då det påverkar pass eller tävling...
Tycker inte man skall överdriva utan det viktiga är vätskebalansen att tänka på så man inte torkar ut...
EvaMarie
1957 • Linköping
#12
27 maj 2008 kl 22:11
Gilla
Senaste Fitness Magazine har en artikel om alkohol och träning.
1966 • Karlstad
#13
27 maj 2008 kl 23:03
Gilla
Vad är slutsatsen i den artikeln då?
EvaMarie
1957 • Linköping
#14
28 maj 2008 kl 07:23
Gilla
Jag läste bara tidningen mycket översiktligti går kväll, och har den inte med till jobbet idag, men det var en fysiolog (eller något liknande) som rent allmänt uttalade sig om alkohol och träning i en flera sidor lång artikel.

Slutsatsen var väl ungefär den väntade att stort alkoholintag inte är särskilt bra ur flera olika aspekter (skaderisk, sämre återhämntning, dålig precision i balans och muskelanvändning, vätskebalans etc). Smådoser av alkohol näågon gång då och då gör ingen större skada, men man ska absolut inte träna med alkohol i kroppen. Han varnade bland annat för att ta en eller ett par öl efter jobbet och sedan gå till gymmet.

EvaMarie
1957 • Linköping
#15
28 maj 2008 kl 07:29
Gilla
Angående alkohol och kondition så dök det upp ett litet minne från en förläsning under farmakologikursen som handlade om alkohol och andra droger.

Föreläsaren berättade om vad alkohol ställer till med i kroppen och förklarade hur jobbigt alkohol är för levern. Efter en rejäl fylla har man ett fettlager runt levern som levern jobbar med i flera dagar innan den har brutit ner.

Kanske kan det vara en förklaring till att orken tryter till och med flera dagar efter alkoholintag? Även om alkoholen har gått ur kroppen finns det kvar olika typer av restprodukter - inte minst energi som lagrats som fett - som kroppen får kämpa med att bryta ner och forsla bort?
Roger Elimä
1978 • Enköping
#16
28 maj 2008 kl 07:55
Gilla
Simon frågar om alkoholberusning påverkar konditionen hela livet. Är ingen expert men spontant säger jag nej. Är man inte i absoluta världseliten så tror jag inte att måttlig alkoholanvändning har så stor betydelse förutom dagen efter.

Den lokalkände Arvidsjauraren Greger Jonsson som skrev boken "Spring för livet" var alkoholist i 15 år. Var full alla dagar på året. Vid 30 års ålder bestämde han sig för att sluta. Vägde då en bra bit över 100 kg. Efter några år så sprang han milen på 33 min och maran på ca 2.40.

Nu vet jag inte i vilken form han var i vid 15 års ålder men tror inte han var särskilt hurtig innan alkoholismen. Fascinerades och inspirerades när jag läste hans bok.
Alexander Grahn
1983 • LUND
#17
28 maj 2008 kl 09:01
Gilla
Det tar ungefär 54 dagar för att kroppen ska bli helt fri från alkohol. Jag har en kompis som är proffsboxare, han berättade det för mig. Då jag inte har någon konkreta bevis för detta så låter jag det vara osagt.

Men jag vet att träna dagen efter en ordentlig fylla skadar mer än gör nytta!
Ann
1981 • Borås
#18
28 maj 2008 kl 09:28
Gilla
Alkohol är speciellt dåligt för människor som tycker om att träna. Styrka, återhämtning, prestation och återuppbyggnad av muskelceller kommer att bli sämre vid konsumtion av alkohol. Det är inte bara dagen efter som kroppen tar stryk från alkoholen utan det kan ta flera dagar för kroppen att återhämta sig. När kroppen fortfarande bearbetar alkoholen eller om du fortfarande har alkohol i kroppen kommer du,

1) Förlora styrka så du inte kan bygga muskler effektivt
2) Lägga på dig fett. (Din kropp förbränner alkoholen till energi i första taget och förbränner inte fett och kolhydrater som du äter som sedan kommer omvandlas till fett eftersom de inte används till energi.)
3) Din reaktionsförmåga försämras drastiskt.
4) Du blir uttorkad, en grund för rynkor, torr hud och knallgult illaluktande urin
5) Dina muskler växer inte
6) Din sömn blir missanpassad ( Du får inte tillräckligt med återhämtning för att dina muskler ska tillfredsställas.)
7) Vitaminer och mineraler kommer inte tas upp ordentligt av din kropp och du kommer att bli utan dessa vilket kan drabba ditt immunsystem

http://www.muscles.se/alkohol-forstor-din-kropp-och-traning/
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#19
28 maj 2008 kl 11:18
Gilla
Gott att snapsa ibland men som sagt aldrig skulle det falla mig in inför något lopp så tätt inpå...rent instinktivt...vad har det för fördelar liksom;-)
1969 • Sala
#20
28 maj 2008 kl 22:43
Gilla
Jag har inte märkt någon skillnad själv. Däremot påverkas jag negativt av träning. Om jag tränar hårt en viss dag så springer jag mycket sämre dagen efter. Men jag får samma tider oavsett om jag dricker noll glas eller tio glas vin dagen innan. Jag undrar om det verkligen påverkar särskilt mycket, om man inte räknar sekunder på maran! Visst kan två glas vin göra att jag får 10 sekunder sämre på maran, men även att inandas luft från bilar påverkar säkert 10 sekunder på maran, och likaså att prata med en ointressant person som får en att le falska leenden och nästan gå sänder inombords i frustration över att samtalet aldrig tar slut. Allt påverkar så klart, men jag har inte märkt att alkohol påverkar mer än något annat. Inte kortsiktigt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.