Löpning Träning 23 inlägg 5785 visningar

Den mentala biten av löpningen

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
1 oktober 2012 - 20:42
Gilla
Det kanske finns nån sån här tråd redan, jag har i ärlighetens namn inte letat. Men jag tänkte starta en tråd där vi kan dela med oss av tips och tankar, om det som inte rör det fysiska i löpningen, utan det psykiska. Som hur vi tänker för att pressa oss till ett pass även om man är jättetrött efter en lång arbetsdag, det kanske vräker ner eller vad det nu kan vara.. Eller om man har en viss sträcka framför sig som känns väldigt lång, som jag och många med mig hade i lördags, då det var Lidingöloppet.

Det gör så mycket det här hur vi tänker. Så på en tävling så lång som Lidingöloppet måste jag dela upp banan i mitt huvud för att det inte ska bli för jobbigt. Lidingöloppet räknar ju ner km istället för upp. Så när jag först kommer till 29 km tänker jag: Men vad gött, mindre än tre mil kvar. Sen jobbar jag en km i taget. Rätt vad det är har jag kommit till 25 km och kan tänka: Redan fem km löpta, det är ju görbra! Sen kommer 21 km: Men nu är det bara Göteborgsvarvet kvar, det har jag ju gjort hundra gånger ungefär! Rätt vad det är är man halvvägs å så där håller jag på. Jag tror faktiskt det funkar. Å sen vet jag, t.ex. på Lidingöloppet, att vissa passager är extremt jobbiga, t.ex. Abborrebacken. Men istället för att tänka att det är jobbigt försöker jag tänka: En brant lång uppförsbacke, vad bra, vilka starka ben jag får!

Jag lärde mig såna här knep i samband med en period när jag mådde psyskiskt dåligt pga för mycket stress. Fast då handlade det om att dela upp arbetsdagar å sånt. Men det går mycket in i vartannat.

Känner bara att jag tycker detta hjälper mig, så jag tänkte vi kan göra detta till en tråd där vi ger varann lite "mentala tips" :)

Ha det gott alla där ute!
< < < 1 2 > > >
1981 • Göteborg
#2
1 oktober 2012 kl 20:55
Gilla
Jag tänker kort och gott när jag etc springer 1 - 1,5 milspass el gbg varvet
`Den ytliga smärtan som jag nu har i mina lår, det går över snart. Det finns folk som har inre smärta som aldrig aldrig försvinner`.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#3
1 oktober 2012 kl 21:20
Gilla
Jag fokuserar på puls & andningsmönster och "tömmer" skallen på tankar... Det blir nästan ett meditativt tillstånd, när man väl kommer dit (inte alla pass kan jag säga :)) så känns det som att man kan fortsätta i evighet...
1963 • Skövde
#4
1 oktober 2012 kl 21:22 Redigerad 1 oktober 2012 kl 21:22
Gilla
Jag brukar börja med att sikta på mitten av banan och sedan tänker jag att nu ska jag bara hem också..Tyvärr är inte den första grejen så bra för jag springer alltid mycket långsammare bort än hem.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
1 oktober 2012 kl 21:32
Gilla
Att springa med folk som är snabbare än en själv då och då är den bästa mentala träningen man kan få.
1978 • Arboga
#6
1 oktober 2012 kl 21:46
Gilla
Då det är jobbigt och jävligt brukar jag bryta ned distansen i andelar av sträckan. Första halvan räknar jag upp, dvs 1/10-, 1/8-, 1/4-, 1/2-del gjord osv. Andra halvan är det tvärt om, dvs hur många andelar som är kvar. För att det inte skall bli långtråkigt mellan andelarna så lägger jag en del tanketid på att hitta minsta gemensamma nämnare till nästa check-point.

Om det flyter på bra så är det en helt annan verksamhet i mitt huvud, jag liksom dagdrömer om framtida prestationer inom löpning/skidor/segelflyg eller ibland även jobb.

Det går att träna på den mentala biten. De flesta program jobbar med att hitta det där som känns bra, flytet samtidigt som man lär sig att känna igen det som är dåligt utan att egentligen lägga allt för mycket energi på det. Man kan inte förtrycka dåliga tankar, man kan bara identifiera sig i en situation och ta sig därifrån.

Mina sista 5km på LL var rena mardrömmen, jag var mentalt nedbruten eftersom kroppen inte svarade med annat än krampkänningar i vaderna, varje gång jag hörde musik mådde jag riktigt dåligt, fick någon sorts ångest vilket förmodligen inte var musikens syfte.
Det som bröt allt för en kort stund var en medlöpare som hejade på. Då plötsligt kunde jag öka, jag kände att det kanske gick att in den där sista minuten som behövdes för att nå 2:30, det gick inte många meter innan att jag fick kramp i ena låret => åter igen i botten i den mentala världen. Jag gick i mål med huvudet i moll, tappade ytterligare 1min den sista km.

Till nästa år lägger jag nog upp den mentala biten lite annorlunda, samt att jag inte kommer försöka mig på någon spurt om inte kroppen verkligen vill.
Viktor Karlsson
1987 • Ålsten
#7
1 oktober 2012 kl 22:25
Gilla
Jag försöker njuta av min löpning. Är det inte skönt/kul att springa när jag är ute sänker/höjer jag tempot eller ger upp för dagen. Det ska tilläggas att jag inte springer några längre distanser än 10 km pga en skada.
1972 • Strängnäs
#8
1 oktober 2012 kl 22:33
Gilla
Jag brukar tänka på att det som skulle kunna uppfattas som jobbigt egentligen inte är så värst jobbigt. Jag analyserar olika delar av kroppen - armar, bröstkorg, ben ... - och känner att delarna fungerar bra och det känns rätt okej. Eller snarare helt okej. Jag tänker på att jag befinner mig i nuet och att här i detta nu kan jag vara ett tag. Inte att det är långt kvar. Målet kommer sen, utan tvekan, men var sak har sin tid. Jag tänker att det är fantastiskt att jag kan springa, och att jag kan springa fort. Kroppen är i harmoni. Delarna samverkar. Benen vill springa. Jag tänker "vad hindrar mig att fortsätta i just det här tempot?" och svarar "inget särskilt". Och om det börjar göra ont så tänker jag att det som gör ont egentligen är skönt. Det är bara att slappna av och fortsätta springa. Inte sjunka ihop. Sträcka på sig. Då går det lättare. Och det går alltid att springa lite till. Lite till, lite till...
Magnus Bodin
1967 • Lund
#9
2 oktober 2012 kl 08:01
Gilla
Man behöver inte tänka på löpningen alls. Har man något annat att tänka på blir det lätt så att man ibland upptäcker hur lätt det är att springa i ett tempo man inte trodde man kunde springa i.

Njut och använd tiden att tänka. Men inte på varje steg eller hur jobbigt det är. Eller ens på hur jobbigt det inte skall vara. Se till att ha något annat att fokusera på. Ibland får man ha extremt innehåll i sin ipod/telefon för att det skall fungera.
Peter Eklund
1978 • Göteborg
#10
2 oktober 2012 kl 13:32 Redigerad 2 oktober 2012 kl 13:32
Gilla
Brukar också dela upp det...tänka att första 3km är uppvärmning, efter halva är det hemfart osv...

sen hittar jag små "mantran" typ "uppför och nedför är bara andra ord för framåt", "nu flyter det" etc etc...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
2 oktober 2012 kl 13:55
Gilla
Jag tänker som Per Carlin under mina vardagspass. delar upp passet i delar på precis det sätt han beskriver. men så är jag en siffernörd med.

när det går tungt tänker jag att det är efter de jobbiga passen man känner sig som stoltast efter genomförande. att veta att man samlat ihop sig mentalt ger en skönare mental urladdning.

har senaste året fått en stark motivationsboost i form av att vara tacksam att jag kan träna, och framför allt springa. Hade sönder mitt ena ben ordentligt, fick inte belasta det minsta på det på 8 veckor, och insåg hur otroligt mycket jag uppskattar min kropp. Känns det förjävla tungt under träningen tacklar jag det bättre med, för jag tänker att träning ska vara jobbigt. det är okej att tycka det är kämpigt. att jämföra med när jag första gången utan kryckor skulle gå till bussen. var redo att ge upp på vägen, det var en sådan fysisk och psykisk pers. och den var inte självvald. Går jag ut och kör intervaller tills jag stupar är det en annan grej. då har jag ju valt det själv :)
Maria
1980 • Gävle
#12
2 oktober 2012 kl 16:31
Gilla
Jag brukar ofta "sluta tänka" när jag är trött och bara stirra fånigt ner i marken eller på ryggen framför om man har någon. Det funkar ganska bra för mig.

På långpass brukar jag springa på upptäcktsfärd på småvägar där jag inte varit tidigare och då brukar nyfikenheten och planeringen av vägen ge lite annat att tänka på.
1986 • Enköping
#13
2 oktober 2012 kl 16:41 Redigerad 2 oktober 2012 kl 16:42
Gilla
Jag brukar, på tävlingar åtmistone, tänka att varje steg jag orkar ta i hög hastighet trots smärta, håll eller annan misär är en steglängd mindre att gå/hasa/krypa i mål om jag nu skulle vägga eller dylikt.

Edit: För i mål ska man ju förr eller senare, lika bra få det gjort förr :-)
1956 • PARTILLE
#14
2 oktober 2012 kl 20:15
Gilla
Jag brukar resonera ungefär så här: Vad är problemet? Jag skall ju bara springa, det är ju inte svårt. Vadå länge? Alla som håller på med något man gillar vill ju hålla på länge. Och...? Vadå trött? Det blir man ju ändå förr eller senare, även om man inte springer.
Jag, som många andra, delar upp löpningen i bitar. För mig är det små mumsbitar. Ju mindre bitar Du delar upp passet, desto mer mumsbitar får Du att smaska i Dig. Och det enda Du skall göra är att överkonsumera. Det är helt OK. Tar detta "godis" slut är det bara att förlänga passet.
Jag bara älskar löpning :)
Karibou
1976 • Sundbyberg
#15
2 oktober 2012 kl 20:45
Gilla
Tycker definitivt att den mentala biten är super viktigt (minst lika mycket som den fysiska).
Senast i söndags gick super bra under 34km i Berlin, passerade hälften och nöjde mig glad med att det var "bara en GV kvar".
Efter km35 dock hittade hjärnan nästan bara konstiga jämförelse (typ "bara 4km kvar som hem till xxx, fast hemma skulle det ha känts så hade du kunnat tagit spårvagnen hem...!")

Så smärta kommer jag inte all ihåg om den fanns över huvudtaget. Men nåt blockerade en del av positiva bilder jag hade för mig!

Nån tips? När hjärnan inte gör som man vill?
HR
1972 • Stockholm
#16
2 oktober 2012 kl 20:48
Gilla
Va?! TÄNKER ni när ni springer alltså?

Själv störs jag mest av suset inne i skallen när jag springer utan hörlurar. Låter som en snäcka vid havet ungefär.

Seriöst så har jag olika knep för olika distanser och de varierar från dag till dag. Jag vill ju komma på nya knep för att hålla orken uppe så jag inte vänjer mig vid mina billiga trick.

Jag delar ofta upp distansen i block som känns hanterbara, när jag passerat hälften så blir det mindre block och så börjar jag dela upp det som är kvar i mindre och mindre tårtbitar och innan jag funderat klart så är passet över, eller så är det så lite kvar att jag känner att "det här klarar jag alltid".

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#17
2 oktober 2012 kl 20:57
Gilla
Vad roligt med all respons, verkligen :)

Jag ska tillägga att de dagar allt flyter på så tänker jag nog inte mycket alls, då mår jag bara underbart :) Men just de där jättelånga distanserna, speciellt när jag kanske inte är tränad för så långa distanser. Då hjälper det med mentala bitar.

Detta med smärta och skador är också en grej. Jag skadade knät för hundra år sen, lät bli å springa flera månader, och när jag väl lyckades börja var jag så lycklig över att springa att jag nästan kunde börja gråta. Och då behövde jag liksom aldrig tänka, allt bara flöt, jämt! Fast jag egentligen inte hade nåt flås. Det var helt otroligt! Inget ont utan att det för något gott med sig ;)
HR
1972 • Stockholm
#18
3 oktober 2012 kl 07:05
Gilla
Inser att jag tänker ganska lika som en del andra, speciellt Per Carlin, både med uppstyckningen av sträckan och det övriga.

Springa och dagdrömma är ganska trevligt.

Jonas Larsson
1984 • Floda
#19
3 oktober 2012 kl 08:13
Gilla
När jag tävlar och börjar bli trött så fokuserar jag på ett mantra från den fantastiska filmen Happy Gilmore ;)

"Harness good energy, block bad"

Jag presterar mycket bättre när jag är glad, glad blir jag när publik och medtävlare peppar mig. Möter jag eller springer om någon jag känner så peppar jag dem, får jag pepp tillbaks av en tiondel av dem så har jag fått till mig mer energi än det kostat mig.
1972 • Västra Frölunda
#20
3 oktober 2012 kl 08:36
Gilla
Funderar mycket på annat än löpningen när jag tränar.
Under lopp flyter jag med och tittatpå publik och medlöpare och räknar ner antalet km som är kvar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.