Löpning Träning 13 inlägg 75547 visningar

Träna trots slem?

David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#1
3 september 2012 - 14:52
Gilla
Utan att på något sätt ha några vetenskapliga belägg så brukar jag leva efter devisen ont i halsen eller feber = ingen träning... lite slem, allmänt hängig eller hög vilopuls = lite lugnare träning.
Samuel H
1979 • Järfälla
#2
3 september 2012 kl 14:56
Gilla
Hur man ska eller bör göra vet jag inte, men jag kan berätta hur jag gör:

Jag har astmabesvär och efter en förkylning är jag väldigt slemmig i halsen i åtminstone två veckor och det dröjer ganska länge innan jag är tillbaka på rätt nivå igen. Jag tröttnade på att vila länge, så jag tränar numera på som vanligt så fort jag mår helt bra, oavsett hur mycket slem jag får upp. Snarare upplever jag att träningen hjälper till att bli av med slemmet.

Jag har aldrig åkt på något bakslag på grund av det. Däremot har jag gjort det om jag dragit igång träningen för tidigt. Men då har jag nog nästan alltid känt på mig att det kanske inte var en så bra idé redan innan, men ignorerat känslan.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#3
3 september 2012 kl 20:33
Gilla
Jag kan inte heller säga hur man ska eller inte ska göra, men jag kan berätta hur jag gör. Jag lider ofta av slem i halsen minst ett par veckor efter förkylning. Jag tar upp träningen när jag tycker att den allmänna sjukdomskänslan är borta. Tränar inte heller om jag har feber förståss. Precis som nån ovan skrev också så tycker jag ofta träningen hjälper till att få upp slemmet.
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#4
3 september 2012 kl 20:44
Gilla
Håller med om allt Samuel H skriver.
Har själv astma.
1972 • Söderhamn
#5
3 september 2012 kl 20:54
Gilla
Själv brukar jag känna mig mycket bättre efter en runda än före när jag är slemmig i halsen. Verkar som om det rensar rätt bra.

*Jag* springer om jag inte har ont i halsen eller feber.
1975 • Hässelby
#6
7 september 2012 kl 10:23 Redigerad 7 september 2012 kl 10:41
Gilla
Jag är också astmatiker och säger samma som Samuel och Eva.

Angående din sista fråga. Lågintensiva löppass skulle jag definitivt köra, det är ju egentligen inte jobbigare än att promenera. Är det vinter och kallt så springer jag på löpband eller med airtrim efter segdragna halsinfektioner som har satt sig på andningen.

Har du någon inflammationsdämpande medicin, t.ex. Pulmicort? Jag brukar alltid öka dosen något när jag känner att jag börjar bli förkyld och sedan behålla den ökade dosen till det att andningen är helt opåverkad igen. Jag upplever det som den förebyggande åtgärden förkortar återhämtningstiden efter en förkylning.

1965 • Kungsholmen
#7
7 september 2012 kl 10:27
Gilla
Jag kör på som vanligt med träning när alla andra förkylningssymptom är borta och det bara är slemmet kvar. Inför Kungsholmen runt hade jag en period på sex veckor då halsen var slemmig i efterverkningar av en tuff förkylning.
Samuel H
1979 • Järfälla
#8
7 september 2012 kl 10:28 Redigerad 7 september 2012 kl 10:34
Gilla
Jag tror inte att jag upplever specifikt problem när jag ska lägga mig, däremot kan jag få lite tung andning lite när som helst.

Håller med Johanna här: kör på. Men om du vill, ta det lite piano ett tag.

Själv brukar jag nog köra ett par lugna pass efter en förkylning för att se hur kroppen reagerar. Känns det inte sämre av det ökar jag intensiteten.

Edit: Om intresserad: Du kan kolla mina förkylningar i april och juni till exempel. Både passen och kommentarerna säger nog en del om hur jag upplever tiden efter förkylningarna och hur jag tränar då. Iofs var juni inför Vansbro, så hade minskat ner lite på mängden även utan förkylning.
1981 • Luleå
#9
7 september 2012 kl 15:20
Gilla
Bra råd, fick själv ont i halsen i ett par dagar förra veckan sedan dess gult segt slem som jag hostar upp varje morgon samt tät i näsan.

Har nu gått 8 dagar och less vilan, känner mig allmänt OK nu men är kanske för feg med att dra igång träning. Som ni säger är ju typ extrem lågintensiv löpning på 60-70% knappt mycket met än promenader. Men man är ju rädd att man ska dra på sig något hjärtskit :/

Borde jag kunna köra igång lätt redan nu?
HR
1972 • Stockholm
#10
7 september 2012 kl 19:32 Redigerad 7 september 2012 kl 19:34
Gilla
Hade ett slemmigt och kraxigt långpass häromdagen. Kändes motigt men det gick ändå, Hoppas det löser sig (slemmet då alltså) innan halvmaran. Kroppen känns tung. Men, kraxet brukar släppa efter fem sex kilometer.

Kanske var det snigelfarten som var för låg för mig?
Lämnade ett spår av slem efter mig. Hade dock inte snäckor i öronen utan lyssnade på kroppens eget brus; tinnitus. Jag låtsas att det är en fiol.

Christer; var lite försiktig. Ut och känn på kroppen om du vill men ta inte i och tänk på att det kan komma plötsligt om det smäller till så spring inte långt och ta inte i för hårt. I höstkylan så kan det ju kännas jobbigt för kroppen att bli svettig och sedan få den där varma och kalla känslan samtidigt. Lugnt tempo och ett par kilometer, max. Går det bra kan du köra på igen lugnt och långsamt någon dag senare.
1975 • Hässelby
#11
9 september 2012 kl 11:35
Gilla
Det är stor skillnad på att använda kortison lokalt (t.ex. inhalerat eller som salva) och systemisk behandling med kortison (t.ex. kortisontabletter. När man äter kortison så kan man få otrevliga biverkningar, men risken för sådana vid inhalerat kortison är i princip obefintlig. Var med andra ord inte orolig för att använda pulmicort.

Två veckor brukar det ta innan man uppnår full antiinflammatorisk effekt med pulmicort. Inför vintern så föreslår jag att du fortsätter att ta medicinen regelbundet två gånger om dagen. Det kan göra stor skillnad på hur "hårt" en kommande vinterförkylning tar på luftvägarna.

1975 • Hässelby
#12
10 september 2012 kl 11:46
Gilla
Du måsta mena 100 mikrogram/dos? Den finns i 100, 200 och 400 mikrogram/dos.

Jag använder 100 g mikrogram/dos och tar underhållsdos året om 1 dos morgon och 1 dos kväll. Under pollensäsongen och vid förkylning ökar jag till 2 doser morgon och 2 doser kväll. I perioden mellan förkylningsäsong och pollensäsong kan jag tyvärr slarva. Men det är dumt att göra det. I våras slarvade jag och jag fick rätt stora problem att springa under sommaren pga det.

Hör med din läkare hur hon eller han tycker att du ska lägga upp det. Pulmicort är ju en förebyggande icke-akut medicin. Syftet med att ta medicinen är att förhindra att inflammationer i luftrören, som kan ge andningsbesvär, blossar upp. Börjar du ta medicinen när du har blivit förkyld så är du för sent.
Anders Mellqvist
1978 • Visby
#13
10 september 2012 kl 12:40 Redigerad 10 september 2012 kl 12:40
Gilla
jag fick en förkylning vid midsommar och blev hostig och slemmig i halsen efter det. Under hela semestern höll det i sig och jag körde lätta pass då och då, och väntade på att det skulle släppa en vacker dag. Så en morgon vaknade jag upp med 39 i feber som höll i 4 dagar tills jag ringde vc och fick penicillin(efter provtagning) mot lunginflammation.När jag frågade när jag kunde börja springa igen såg hon på mig som om jag var dum i huvudet.
Efter avslutad kur släpade barnen hem en förkylning till som slog ut en ett par veckor till.
Har börjat springa lätt nu men med facit i handen hade det kanske varit bäst att låta bli träningen när man hade slemmig hosta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.