22 juli 2012 kl 12:49
Redigerad 22 juli 2012 kl 12:58
Jag vill vara tydlig med att jag inte förespråkar några universella sanningar - har hittat en form som passar mig alldeles utmärkt. Har kommit fram till den efter åtskilligt trial and error, lyssnat på kroppens signaler, och inte brytt mig om vad självutnämnda gurus som Colting och diverse förståsigpåare anser är "rätt". För mig är det som fungerar samma sak som optimalt. Mer komplicerat än så tänker jag inte göra det.
Daniel - I min värld är din frukost före en tremilare att jämställa med att käka två russin och dricka ett halvt glas vatten. Skulle ta mig max 15 km på det, sen är det definitivt finito. Upp till en halvmara funkar det bra med lättare mat, men för längre sträckor måste jag kalla in det tunga artilleriet. Då blir det mat med både mycket kolhydrater och fett - och för mig passar "skräpmat" och godis perfekt. Märker inga som helst skillnader i prestation. Det jag stoppar i mig förbränner jag, så enkelt är det, och för långa pass behöver jag något som inte bara går upp i ångor direkt i magen. Tro mig, jag har testat en hel del.
Det gäller helt enkelt att hitta det som passar ens egen kropp och egna behov. Om sen andra tycker det är skräp så ok. Ser inga problem i att uppmuntra andra att testa. Det är ändå så många som oroligt sneglar på kostråd och expertis och inte vågar ha eller göra sig en egen uppfattning. Om Mats frågar vad man ska äta inför/efter 20 km terräng så säger jag vad jag äter. Att avstå från att berätta att jag trycker i mig "skräp" bara för det inte anses "korrekt" anser jag isåfall vara mer fel.
Edit: Sen ser jag till att äta bra och god mat till vardags tillsammans med familjen. Men i samband med långpass kör jag mitt eget race. Och en tom kalori är också en kalori! Kalori som kalori i min värld.