11 februari 2008 kl 11:29
Jag har också astma, fick diagnosen för några år sedan - och då samtidigt förklaringen till varför "jag hade så dålig kondition". För det hade jag ju inte! Det var bara det att när jag anstängde mig så tog det stopp på ett så obehagligt sätt.
Nåväl - jag fick bland annat hjälp av en jättebra astmasköterska som förutom att hjälpa till att ställa i medicinen rätt (singulair, asmanex och bricanyl) även hjälpte mig med bra råd. Här är några (blandat med egna erfarenheter). Kanske passar det även dig!
Jag använder mig av samma "grundregler" för all träning, vare sig det är löpning eller simning. När det gäller simning så varierar det väldigt mycket mellan olika simanläggningar hur de fungerar - på en del ställen verkar de ha stora problem med luft- och vattenkvalitet och det ger besvär direkt!
Ta förebyggande luftrörsvidgare. Om du vet att du ska göra något som kan ge astmaproblem - ta Bricanyl i god tid. Bricanyl sägs ju fungera "direkt" och vara i full fart efter 15 minuter, men jag tycker att jag får ännu bättre effekt om jag tar den 45-60 minuter innan träningen.
Värm upp långsamt och försiktigt. Min astmasköterska föreslog 15 minuters rask gång innan löpningen. Något som jag nu har modifierat till fem minuters gång, 1 min lugn jogg, fem minuters gång, lugn jogg, tre minuters gång - och sedan börjar jag jogga lugnt i början av passet.
Kör inte för länge i samma (höga) tempo. Astman blir mycket bättre om man andas "på olika ställen/olika djupt". Variera därför tempot. Jag brukar framgångsrikt köra sex minuter på 60-70%, fem minuter på 70-80% och fyra minuter på 80-90%. Och sedan börjar jag om igen, beroende på hur långt pass jag vill springa.
Ett annat sätt att variera är att springa i ditt eget tempo. När/om du känner att du börjar närma dig en "astmagräns" så tar du helt enkelt och bryter av och går i några minuter. Därefter återgår du till jogg/löptempot. Brukar fungera mycket bra.
Om/när andningen börjar låta/pipa kan du prova att öppna munnen lite mer än vanligt när du andas in. Det slappnar av musklerna runt luftröret vilket hjälper till lite. Ibland är en del av astmabesvären helt enkelt att man spänner sig i luftvägarna för att man "vet" att det snart kommer att bli jobbigt att andas.
Avsluta lugnt. Jag går alltid under de sista fem minutrarna av passet.
Träna yoga. Många av de mer fysiska yogavarianterna innebär att du andas djupt, fullständigt och långsamt i takt med rörelserna. På så vis blir du inte bara starkare, smidigare och mer balanserad utan du tränar även lungornas funktion.