Löpning Träning 6 inlägg 717 visningar

Stora tråden: Klimakteriet och konditionsträning

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
18 augusti 2019 - 21:37
1 Gilla 
"Stora tråden om" verkar vara ett upplägg på många forum att försöka skapa en samlingstråd. Provar!

Personligt, privat, pinsamt... kanske. Så jag undanber mig onödiga höhö-kommentarer på ämnet kring fördomar om hur kvinnor i en viss ålder är i humöret, etc. Tanken från min sidan är att knyta till konditionsträning, kombinerat med hur kroppen förändras med åldern, gärna också om det finns metoder för lindring eller effektivare träning såklart. Prestationshets är inte heller tanken. Däremot har jag inget emot om både kvinnor och män deltar i tråden, faktiskt har jag haft några av mina mest konstruktiva och kloka samtal i ämnet med en manlig kollega. Som är livskamrat till en person som är i denna fas i livet, och hur det påverkar dem båda. Vänner av alla sorter är bra!

Ju mer jag försöker förstå i ämnet, desto mer förstår jag att man *inte* kan förstå på något enkelt sätt som gäller för alla. Det verkar nästan finnas lika många versioner av hur den här perioden påverkar mentalt och kroppsligt, som det finns personer som genomgår den. Och man vet inte att man är genom detta, förrän man är genom det. Men kanske kan man genom att dela erfarenheter, hitta några pusselbitar, svar och tips som passar för en själv?

Vägg av text, men... nu kör vi!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
18 augusti 2019 - 21:39 Redigerad 18 augusti 2019 - 21:42
Gilla 
Jag är 48, nybliven löp-motionär sen 4 år. Gillar inte att springa, men gillar att ha sprungit, och det är skönt med en träningsform som inte innebär tider eller platser att passa. Jag kan börja vid ytterdörren, kan vänta en kvart om det verkar bli bättre väder, jag tror att immunförsvaret blir bättre, jag rensar hjärnan på ett skönt sätt, etc.

Men. Fram till för ca 1 år sen kändes det som jag utvecklades, och kunde hålla hyfsat jämna steg med livskamraten i skogen. Sen blev jag tvungen att börja med blodtrycksmedicin (ålder, jobb och gener i en mix tror jag), någonstans i samband med det började eländet. Trögt. Kändes som från en dag till en annan började benen bli tyngre och tyngre. Samma runda, högre upplevd ansträngning. Samma runda, långsammare. Lägre puls då benen inte orkar mer, jämfört med tidigare. Alltid haft svårt att få upp kadensen, men nu, urk, och det känns som varje pass gör mig lite lite sämre? Suck. Har nog blivit muskulärt svagare också. Kanske också gör en del för löpningen, tappar hållningen, dåligt frånskjut, mm.

Men med träning som med kost, nånstans vet man kanske vad som egentligen är rätt, men kan inte få till det ändå. Av någon anledning. Jag har nog fastnat i att hellre samla km (blygsamma mängder, men ändå, nog är det skönt mentalt att ha sprungit en mil) än att få till kvalitet och variation. Men hur komma ur detta läge?

Vården, jag tänkte ju i början att det hängde ihop med blodtrycksmedicinen, men det sas det inte göra. Dock, träffade en annan läkare den gången, som förordade en annan typ av medicin, så jag bytte. Ingen skillnad. Och jag kan se mina journalnoteringar, typ "om man kan springa 1 mil 3 ggr i veckan är man inte sjuk". Så, leta något privat alternativ efter ett av många fina tips som jag fick av en Jogg-medlem, jag känner att jag inte ska belasta primärvården mer, de har nog med de som *verkligen* behöver hjälp. (Jag är *inte* ironisk nu.) Vore skönt att ta ett blodprov och få provsvar på de parametrar som normalt påverkar kondition/fysisk prestation.

Träning, såklart skärpa mig, leta något program att följa, eller åtminstone köra 3 varierade pass löpning. Kortare/snabbare, olika typer av intervall och långpass. Plussa på med 1-2 styrkepass, åtminstone 2 x "7 minuter app-pass" och några kettlebellsswing.

Köra omtag på träningen fram till årsskiftet, och det inte blir någon skillnad, söka vård då. Tror jag. Det är ju inget akutläge.

Andras erfarenheter? Hur är/var den här perioden för dig? Några tips och tricks?
Nyfiken på allt!
Ingrid Oredsson
1971 • Lund
#3
18 augusti 2019 - 21:44
1 Gilla 
Känner igen mig! Det känns tyngre o tyngre ganska plötsligt. Jag har dock ingen blodtrycksmedicin. Men jag fattar inte vad som är fel. Men nåt är det! Jag var hos läkare i häromdagen och ska ta lite diverse prover. Hoppas de hittar nåt, för såhär vill jag inte ha det.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
18 augusti 2019 - 21:46
Gilla 
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
19 augusti 2019 - 14:59
1 Gilla 
Kolla upp din sköldkörtel, börjar den tappa fart blir det tyngre att träna. De flesta som drabbas är kvinnor i medelåldern.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#6
19 augusti 2019 - 17:22
Gilla 
Jag upplever inte träningen som tung, även om jag blivit långsammare. Det jag tycker är värst är att för ett år sedan hade jag nästan konstanta småblödningar, som nu övergått till regelbundna REJÄLA blödningar med klumpar i och en rejäl mensvärk.
Jag har även fått en ökad ångest trots medicinering.

Vikten har gått uppåt, men det beror nog mycket på att jag slarvat med kosten sedan ena dottern blev sjuk och har varit inlagd osv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.