Löpning Träning 19 inlägg 20701 visningar

Vad anses en bra tid

Susanne
1964 • strängnäs
#1
7 juli 2012 - 16:19
Gilla
Jag funderar lite över tider på olika distanser när man är motionär.
Jag är 48 år och har haft övervikt men har gått ner ett antal kilon och har nu ca 6-7 kg kvar till min normalvikt. Har också diabetes och en yrselsjukdom som gör sig påmind vissa dagar. Börjar dock känna mig allt starkare och konditionen känns helt okey
Har genom åren rört mycket på mig genom att promenera och stavat samt i perioder joggat. Samt tränat några dagar i veckan på gym.
Sedan i feb så började jag jogga mer på allvar och kunde då knappt springa 2 km men med regelbunden träning så har jag nu sprungit millen flera gånger även om tiden hamnar runt 70 min.
Annars så ligger träningen mellan 3-10 km 4 dag i veckan.
I aug så skulle jag gärna vilja prova på att springa ett tjejlopp på 5 km, hoppas och tror att det kan vara kul och ge mersmak. Till våren planerar jag tjejmilen.
Men tanken är nu vad anser man egentligen som bra tider ?
Jag springer 5 km på 35 min. Helst vill jag kunna hålla runt 6min/km men orkar inte hålla det tempot hela vägen.
I går sprang jag 5 km på 35 min och kände redan från start att jag var lite tung och seg i benen.Tittade ofta på klockan och tiden pendlade mellan 6-7.5 min/km.
Men känner att det fattas både fart och spänst för att orka hålla ett jämt tempo.Vill komma ner under 30 min på 5 km, Men begär jag för mycket av mig själv tanke på ålder,vikt och för kort tid av löpning.Har tyvärr en förmåga att sätta för stor press på mig själv och känner mig inte nöjd av resultaten.
Jag vill så gärna springa och hur jobbigt det än är så har jag glömt det dagen efter :) motivationen för att träna finns där.
Men skall jag just nu vara nöjd med mina 35 min på 5 km eller är det en dålig tid.Tycker att alla är så otroligt duktiga och vältränade och springer på så bra tider.
Vill ju gärna springa loppet nästa månad på en hyffsad tid så jag kan känna mig nöjd med mig själv.......men vad är en bra tid ??
1978 • Västra Frölunda
#2
7 juli 2012 kl 16:52
Gilla
Jag tycker att du ska vara nöjd med tiden du har gjort efter relativt kort tids träning. Det finns utrymme för förbättring men det är ingen mening att jäkta. Om några månader gör du under 30 utan problem.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
7 juli 2012 kl 17:07
Gilla
Jag tror inte du gör under 30 min på 5 km "utan problem" om några månader men sannolikt nästan år när/om du har kapat dina 6-7 kg.

Min fru i liknande ålder borde oxå kapa lika mycket i vikt (men lär inte göra det - senast hon gjorde det var hon under 30 min) och håller oxå till vid 35 min på 5 km med kanske lite mindre träning ( 2-3 ggr i veckan oftast 5 km ibland längre).
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#4
7 juli 2012 kl 17:22
Gilla
Jag tycker absolut att du ska vara nöjd. Jag är en oerhört dålig löpare jämfört med många här på jogg. Just däri ligger det misstag i alla fall jag gjorde, jag fokuserade på tider och prestation. Via forumet här konstaterade jag att det verkar vara en quick fix för många att gå från överviktiga soffpotatisar som knappt orkar promenera till 5-min tempo på milen och strax därefter 1.40 på Gbgvarvet... Resultatet blev att jag undrade varför inte jag gör samma förbättring lika snabbt. Det blev mer att man kände sig dålig istället för peppad med för mkt fokus på tider. Du är snart 50 och har 6-7 kilo "extra". Du springer upp till 3-10 km flera ggr i veckan. DET är bra! Du kommer att vara mkt bättre än många på tjejmilen Många här på jogg är grymt duktiga löpare - jämför inte med dem.

Numera försöker jag strunta i tiden och se det som ett sätt att må bra, sen är det naturligtvis inte fel med målsättningar som innefattar tidsmål etc. Bara man inte håller på och bedömer sig hela tiden - "är jag bra nu, eller är jag dålig?"
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#5
7 juli 2012 kl 17:29
Gilla
Det enda sättet att se om din tid är bra, är att jämföra den med en tidigare tid du presterat på samma sträcka.

Vad andra gör för tider är väl oviktigt, dom har inte samma förutsättningar.

Bra kämpat och det är bara fortsätta, det blir lättare och lättare.
LJönsson
1957 • Linköping
#6
7 juli 2012 kl 17:36
Gilla
Kanske skulle du prova något barnsligt revolutionerande.

Springa några gånger utan att mäta varken tid eller distans
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#7
7 juli 2012 kl 18:07
Gilla
De e ju de som e felet. "Tider" de viktiga e att vara ute! Börjar du springa som vuxen så blir du aldrig världsmästare. Tänk så härligt att kunna springa för att det är sköönt. Ta de lite lugnare o njuta.
Men de e ju lätt att säga så för där finns alltid nån man vill komma före dumm som man är.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#8
7 juli 2012 kl 18:12
Gilla
Susanne, jag är ingen snabb löpare, har inga ambitioner att bli det. Men det beror förstås på vem jag jämför mig med, jag springer 5 km lite snabbare än du (28-29 min) men långsammare än många andra, so what? Jämför dig bara med dig själv, gå tillbaka en vecka och jämför dina tider med denna veckan. När gick det bra? Vad gjorde att det gick bra? Kan du göra om det?
Spring bara 3 km en dag men håll ett litet högre tempo, det triggar igång kroppen och farten kommer när du minst anar det. Men det tar tid, se löpningen som ett långtidsprojekt och sätt upp delmål på vägen :)

Jag har också 6-7 kg som jag skulle kunna bli av med, men jag har blivit lite snabbare och mer uthållig ändå, allt hänger inte på kilona.

Lycka till Susanne, det kommer att gå bra :)
1976 • Göteborg
#9
7 juli 2012 kl 18:14
Gilla
Har du sprungit är det bra, Var det roligt och kändes skönt är det super bra.
1962 • Göteborg
#10
7 juli 2012 kl 19:58
Gilla
Jag tycker att du fokuserar mycket på tiden. Du behöver springa en längre tid och komma in i löpningen mer så att kroppen lär sig att bli effektiv och van. Gör du det så kommer du att springa fortare utan att du tänker på det. Dessutom du ska bara jämföra dig med dig själv och ingen annan.

Njut av löpningen i första hand, resten kommer automatiskt.
1963 • Örebro
#11
7 juli 2012 kl 22:06
Gilla
Vad är en bra tid?
Mitt förslag är att du inte tittar på tid vid varje tillfälle. Spring kortare och snabbare vid ett tillfälle, kanske 1 km x 3 med gåvilor emellan. Spring längre och långsammare vid ett annat tillfälle och spring då så långsamt att det inte känns jättejobbigt någon gång, hur sakta det än blir.

Sedan kan du testa din 5 km så fort du kan, kanske varannan vecka, så kommer du kunna följa din egen utveckling. En bra tid är helt individuell.

P.S. Du är en modig man Bo Engwall, inte alla som vågar skriva att deras fru borde gå ner 6-7 kg. Passa dig för stekpannan;)
oscar olsson
1983 • Paris
#12
8 juli 2012 kl 14:40
Gilla
Tävla mot dej själv. Så länge du mår bra av löpningen och att du kanske ser lite resultat då och då så anses det som en bra tid :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#13
8 juli 2012 kl 15:18
Gilla
Visst ska man bara jämföra tider med sig sälv, men jag väljer ändå här med att komma med några jämförelser. jag har vänner i min ålder som joggar någorlunda regelbundet, inte har några extrakilon och springer milen på tävling på ca 70 min eller strax under. sett till att du har 20 år mer bakom dig och extrakilon är ju dina 70 min betydligt bättre än vad det är för en frisk 25-åring utan extrakilon.

och ska du jämföra med alla i vårt land är det en prestation bara att kunna jogga 1 mil!

tycker ditt mål på 30 min på 5 km låter rimligt. men som andra sagt, låt det ta sin tid. variera passen och håll kvar glädjen går det förhoppningsvis. om inte har du antagligen bättrat på både din fysiska och psykiska hälsa under tiden :)
Anette Edman
1966 • Årsta
#14
8 juli 2012 kl 19:42
Gilla
Du kommer förmodligen inte att vara ensam om att komma in kring 35 minuter, det kommer att vara gott om löpare både före och efter dig om det är ett hyfsat stort lopp. Jag tror att det är en väldigt vanlig tid för första loppet, jag gjorde 34:09 första gången och hade folk runt mig hela vägen. Jag har också 6 - 7 kg för mycket (eller 16 - 17 kg om man jämför med optimalt löpar-BMI), har inte direkt gått ner något sedan det där första loppet men har kommit ner under 28 minuter på 5 km. Men det tog både tid och träning, först att få till en rutin på löpningen med mycket lågintensiva pass och sedan lite olika typer av fartlek eller intervaller. Jag försökte att inte fokusera på tiden medan jag tränade men när man var nära den där magiska halvtimmesgränsen ibland var det svårt att låt bli.
Se det första loppet som ett sätt att få rutin, det är väldigt lätt hänt att man dras med i för högt tempo i början så håll ett öga på klockan under loppet för att ha krafter kvar till slutet.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#15
11 juli 2012 kl 00:15
Gilla
När jag förra året sprang mitt första millopp var jag först ganska nöjd, men efter att ha läst en del på jogg och andra löparsidor var jag plötsligt missnöjd med mitt tempo. Jag har satsat en hel del på att få upp tempo och fart, vilket tyvärr också resulterat i överbelastning, dålig återhämtning och en del småskador. Jag kämpar nu för att hitta balansen mellan utveckling och att inte köra för tufft. Jag har ingen övervikt men å andra sidan verkar mina leder och ligament behöva lång tid på sig för att vänja sig vid såväl ökad distans som ökat tempo. Det är bara att inse att vi har olika förutsättningar och behöver olika lång tid på oss. Skynda långsamt!
1976 • Solna
#16
11 juli 2012 kl 06:59
Gilla
Jag började precis som du med att kämpa mig runt 2 km och på den tiden du också verkat lega på. Jag hade då bestämt mig för att tiden inte var viktig utan att fokus låg på att kunna ta mig runt alla mina rundor utan att gå. Efter att ha kört varannan-var tredje dag i några månader kunde jag springa en mil. Jag hade gått ner några kilon och det syntes reäljt på kroppen att nåt hänt. Jag sprang där i krokarna midnattsloppet på 69 min. En klar försämring mot mina 56 min 8 år och 15 kg tidigare. Kort därefter sprang jag 5 km i bellmanstafetten och hade 30 min som mål viljet jag aldrig klarat tidigare. Jag lyckades pressa mig till att komma imål på ca 29 min men kommer knappt ihåg sista kilometern. Med denna personliga seger i bagaget började jag att jaga milen på sub 60. Två veckor senare pajjade hälsenan och 3 månaders träning förlorades även om jag cyklade och gick på gymmet under denna tid.

Det går att kapa tider ganska fort i början men med ålder och extra kilon så sätter man lätt hälsan på spel och det är det inte värt kan jag intyga. Satsa på att göra ditt bästa på loppet och njut av känslan att vara med i ditt första lopp istället för att känna press på att kunna klara det på en viss tid. Till våren kommer du att springa på under 30 utan att jaga ihjäl dig.

Själv har jag sprungit ungefär ett år nu och är rejält mycket långsammare än de flesta på jogg.se men jag har kommit ner till mina 56 min på milen igen och det är jag nöjd med. Då väger jag ändå 9 kilo mer än för 9 år sedan då jag senast klarade den tiden
#17
5 april 2022 kl 13:13
Gilla
Super spel)
2006 • Alingsås
#18
5 april 2022 kl 20:14
Gilla
Jag kan trösta med att min intervallfart är jogg för yngre +40 här på jogg (och någon enstaka i samma ålder). Men man kämpar på och är glad så länge man klarar hålla den fart man håller. Känner ju att löpningen är nyttig för både min kropp och själ,
#19
6 april 2022 kl 11:16
Gilla
Hej, det beror ju på vad du vill uppnå och vad det innebär att ha "trevligt". För det finns människor som är bra på det de gör och deras tid kan naturligtvis vara mycket bättre. Detta gäller alla områden i livet, även https://book-of-dead.se denna typ av information. Så allt är relativt som alltid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.