Löpning Träning 99 inlägg 17600 visningar

Halvmara under två timmar med 100% näsandning

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#1
2 juli 2012 - 10:36
Gilla
I lördags sprang jag ett halvmaraton och andades bara genom näsan. Det var mitt första tävlingslopp någonsin och det var en intressant upplevelse. Fick litet blodad tand, så det blir nog fler lopp framöver :)

Under tre års tid har jag tränat till och från med cykling, stavgång, promenad, joggning, simning och bara andats genom näsan (förutom vid crawl-sim). Träningen har varit väldigt lågintensiv med fokus på hälsa och jag har inte tagit tiden eller mätt upp några sträckor.

Inspirerad av en kompis Håkan Wester, som sprang Stockholm marathon och näsandades 40% av tiden och återhämtade sig mycket snabbare än normalt, föddes idén 3 juni om att själv springa ett lopp. Så på bara 27 dagar lyckades jag träna mig i tillräcklig form för att klara av att springa en halvmara under två timmar och bara andas genom näsan.

Kanske kan det inspirera dig att testa näsandning nästa gång du springer och bl a sänka den inre stressen och eventuellt minska risken för sjukdomar och skador !?

Min resa finns att läsa på - http://anders.medvetenandning.se/?p=150.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1983 • Göteborg
#81
6 juli 2012 kl 11:24
Gilla
Linus: Det är väl inga påhopp? Om någon presenterar något som fakta så hör det ju till att få mothugg. I slutändan så tjänar ju även den som får mothugg på det, om det är så att personen har rätt. I och med att många har ifrågasatt Anders resonemang så har han ju fått utveckla sin teori och slipat sina argument. Att svenskar ska vara så konflikträdda!

Anders O: En nyfiken fråga, som vi ännu inte fått svar på. Hur dra man nytta av näsandningen. Är det alternativ A) eller B), eller något annat.

A) Näsandning är ett bra sätt att optimera sin träning. Man skulle kunna jämföra det med att springa med ett bildäck släpande efter sig. Det ger bra träning, men när man tävlar kör man förstås utan bildäcket.

B) Den som bemästrar näsandning till fullo har bättre chans att göra ett bra resultat om hans näsandas på en tävling. Man ska alltså för att nå bästa resultat näsandas när man tävlar. Världsrekorden på långdistanslopp kommer i framtiden göras av personer som andas med näsan.
1977 • Eskilstuna
#82
6 juli 2012 kl 16:39
Gilla
"lugna ner kroppen och musklerna", "sänka stressen i kroppen".

Låter bra, men vad betyder det?
Är det bara mentalt eller sänker det tiderna på maran?
1975 • Göteborg
#83
6 juli 2012 kl 19:31
Gilla
"Kan det inte vara så att vi under resans gång förlorat en del av vår inneboende intelligens?"

Evolutionsteori verkar inte vara din specialitet. Dels har det du refererar till absolut inget med evolution att göra, och dels har dödligheten under 1800-talet i storstäderna definitivt inget med näsandning att göra. Att "naturstammars" barnadödlighet i Syd- och Nordamerika (lågland? högland? skogslandskap? stäpper? vad?) skulle vara i princip obefintlig i jämförelse är bara nonsens, och att dessutom koppla det till näsandning (tadaaa!) av alla faktorer? Que?

Och att munandning skulle visa sig ha "negativ inverkan på tänders och ansiktets utveckling"? Den där Flutter verkar minst sagt inte ha alla hästar hemma.

Ursäkta den något hårda tonen, men oavsett vad man väljer att tro på går det alltid att hitta minst en "auktoritet" som är beredd att hålla med. Som att spädbarn saknar förmåga att känna smärta t ex, eller att de egyptiska pyramiderna är konstruerade av utomjordingar.

När man andas med munnen vid ansträngning, vilket är en reflex, drar man också in luft genom näsan. Se där, då får man ju den positiva effekten av "näsandning" på köpet. Tadaaa?

Jag kan dra till med att du dessutom bör springa baklänges, för då optimerar du isättning av framfoten vilket ger ännu större positiva hälsoeffekter.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#84
6 juli 2012 kl 22:47
Gilla
Förhelvete.. Varför inte bara springa och njuta.....
1961 • Sävedalen
#85
7 juli 2012 kl 01:28
Gilla
Jag tycker att det är spännande. Ska prova några dagar och se om jag känner någon skillnad. Återkommer med min recension.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#86
9 juli 2012 kl 21:08
Gilla
Daniel NIlsson: Håller med dig om att avslappning vid löpning är eftersträvansvärt. Skoj att du testat och att det kändes som att du fick mer energi efteråt! Tänkbart är ju att du med litet träning i allt större utsträckning kommer kunna andas genom näsan och inte bara i nedförsbackar.

Christer Larsen: Jätteskoj att du vill testa, ser fram emot din recension. Tänk på att det kan vara litet omställning i början och du kanske behöver sänka farten.

Jonas Franzén: Håller med dig om att diskussionen är utvecklande. Jag tänker mig att man inte behöver göra det så svart eller vitt med näsandning eller munandning, utan kanske framföralt flytta fram gränsen för när man måste ta till munandning.

Att jag bara kör med näsandning är för att mitt fokus i första hand är på hälsoaspekten och då tycker jag näsandning är överlägsen. Om man i första hand är ute efter resultat så har jag hittills inte lika mycket på fötterna. Dock tycker jag de indikationer jag fått pekar i riktningen att näsandning vid träning och tävling (tillsammans med en optimal andning vid vila) på sikt även kan ge bättre resultat, och jag ser med spänning fram emot om så blir fallet. Oavsett om det blir så eller inte är jag i alla fall säker på en sak och det är att väldigt många som tränar har en stor förbättringspotential vad gäller sin andning, både vid fysisk aktivitet och vid vila.
Björn
1975 • Stockholm
#87
20 juli 2012 kl 20:06
Gilla
Har vi några nyfrälsta näsandare? :)

Jag tycker det låter intressant däremot misstänker jag att jag som redan har svårt att andas med bara näsan när jag går pga trånga näsgångar kanske har svårt att applicera det här på löpning.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#88
20 juli 2012 kl 20:13
Gilla
Tror att den här slår näsandning: http://www.jabb.se/elevation-training-mask/2804-0

Fast mask och näsandning kanske vore något? Tänk er backintervaller med den kombinationen.
1991 • Kristianstad
#89
20 juli 2012 kl 21:42
Gilla
En mask och enbart en näsborre, PÅ hög höjd :-)

Jag har märkt som Henrik(?) sa: När man andas med munnen följer näsan med. Personligen tycker jag det både är obehagligt och onaturligt att andas med näsan. Hade det varit naturligt hade för övrigt inte diskussionen funnits. För lugn distans kanske det är kul omväxling, men inte till kvalitépass för mig.
1961 • Skövde
#90
21 juli 2012 kl 11:45
Gilla
"Munandning har visat sig ha en negativ inverkan på tändernas och ansiktets utveckling" !!!!!!!!!!!!

"Allting gå att sälja med mördande reklam" står det i visan.......





HR
1972 • Stockholm
#91
21 juli 2012 kl 17:13 Redigerad 21 juli 2012 kl 17:15
Gilla
Hmm... ...är detta Näsandningstråd nummer två?

Jag skrev ju i en tråd - med samma författare vill jag minnas - men hittar inte den.

Personligen tycker jag att det är nys och att det finns bättre sätt att få i sig tillräckligt med syre; använda det som situationen kräver; mun, näsa och eller mun/näsa i kombination. För löpning går dock enbart näsa bort för mig.

Många som inte får i sig tillräckligt med luft i inandningen har andra brister i tekniken (kroppshållningen vid löpning t ex) som hämmar andningen. Näsandning är inte lösningen på detta. Teknikträning är lösningen.

Om man har en mindre låsning i halsryggraden eller är överlag är lite tajt i överkroppsmuskulaturen så kan man uppleva att man inte får in ett fullt andetag ens när man står stilla. Här hjälper inte heller näsandning då de accessoriska inandningsmusklerna är - samma.

Efter att jag skrev i den förra tråden så har jag "experimenterat" med andningen och tänkt efter hur jag andas. Näsandning går bra för mig ner till ca 4:30 tempo, men det känns inte naturligt att springa med munnen stängd. Efter att ha växlat över till min naturliga andning; munnen öppen och käken avslappnad så konstaterar jag att jag har ett klart bättre andningsmönster med munnen öppen.

I ner till 4min/km tempo så har jag en "perfekt" andning genom enbart munnen känns det som, munnen öppen och tvåstegs inandning med kontrollerad utandning. Kroppen känns helt oansträngd. Vid uppförslut hjälper jag till genom näsan för att klara att bibehålla tempot.

Sänker jag tempot till under 4min/km så känns näsandningen "desperat" och det känns som att jag springer på "nåder". Jag sprang igår ca 8,3km i ner till 3:18 tempo (alla kilometrar under 4 min, ca hälften under 3:40) och då sög jag in luft genom BÅDE munnen och näsan i synergi.

Beviset för mig att jag andas "rätt" är att jag under passet hade noll mjölksyra, ska jag dra på mig det så måste jag springa hårdare men det är jag för otränad och för lat för.

Däremot så tycker jag definitivt att näsandning fungerar bättre för en del koncentrationssporter och andra aktiviter.
På den tiden jag höll på med bågskytte så var näsandning det enda tänkbara. Samt fotografering med teleobjektiv och andra mer statiska övningar där näsandning för mig fungerar bättre. Samt som nu, då jag sitter framför datorn och andas enbart genom näsan. Det fuktar ju luften i mitt torra inomhuskklimat. Men det behovet föreligger inte vid löpning utomhus. På vintern - och enbart vintern - blir jag tvungen att andas lite mer genom näsan men då blir ju även tempot lidande.

Experimentet jag gjorde bara bekräftade att det inte fungerade bra för mig. Inte heller mitt sällskap (duktig löpare) kände att det var något för honom heller. Jag kan till och med tycka att näsandning i löpning i nedförslut känns jobbigare och får mig att lättare dra på mig håll.

Men luften är fri - och vägen till lungorna likaså.
:)
HR
1972 • Stockholm
#92
21 juli 2012 kl 22:15 Redigerad 21 juli 2012 kl 22:17
Gilla
Efter att ha funderat lite grann över det hela så har jag konstaterat att jag andas genom näsan till säkert 90% till vardags, på jobbet, när jag är hemma och om jag koncentrerar mig med "finlirsjobb" med fingrarna. Jag "ventilerar ur" då och då med en munandning. Inte med en gäspning alltså.

Jag andas således i princip mest genom näsan till vardags - förutom just vid löpning där det helt enkelt inte fungerar bra. Tanken på att prestera en bättre tid på näsandning vid löpning jämfört med munandning eller mun/näsandning kombinerat känns... ...helt fel.

Blotta tanken på att sätta strypkoppel på sin andning genom att minska ner luftintaget och kalla det för "träning" känns absurt.


Magnus Claar
1973 • Härnösand
#93
21 juli 2012 kl 23:52
Gilla
Synd att inte Kenyanerna upptäckt detta, tänk vad fort de skulle springa då =)
Thomas
1970 • Glumslöv
#94
16 augusti 2012 kl 13:21
Gilla
Testade detta med näsandning (in-näsa, ut-mun) spontant efter ca. halva senaste rundan.
Om det beror på andra orsaker vet jag inte, kanske fick jag till en andningsrytm som passade mig, eller kanske månen stod i det sjunde huset... vem vet.
Men jag upplevde en tydlig och omedelbar förbättring. Det kändes som jag fick extra syre, i brist på bättre beskrivning.
När jag testade att byta tillbaka till munandning var det som att andas luft med lägre syrehalt.
Jag kunde t.o.m. springa uppför "mördarbacken" snabbare än jag brukar, med denna näsandning.
Utan att jag tänkte på det blev andningsrytmen "två korta, snabba del-inandningar, följt av en snabb, ytlig utandning", i takt med löpstegen.
Spontant tyckte jag att detta med "NO-produktion i bihålorna som hjälper till med syreupptaget" lät som rent nys... (förlåt).
Men just nu verkar det som näsandningen faktiskt fungerar. Jag ska testa vidare.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#95
16 augusti 2012 kl 14:04
Gilla
Ok, mindre slem i lungorna säger du. Hur blir det då med oss som snorar som små barn när vi anstränger oss?? Det snoret borde väl rimligtvis stå i vägen för en effektiv näsandning?
Thomas
1970 • Glumslöv
#96
16 augusti 2012 kl 14:32
Gilla
@ Johanna; Eh, nej det sa jag inte.

Jag snorar själv ganska mycket när jag springer, men med näsandningen blev detta mindre, och var faktiskt aldrig ett problem.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#97
16 augusti 2012 kl 16:37
Gilla
@Thomas: Haha! Nä, denna fråga var ställd till trådstartaren, missade att skriva nån adressat. Hade inte läst hela tråden heller men det går ju inte att kommentera direkt på specifika inlägg.
Thomas
1970 • Glumslöv
#98
16 augusti 2012 kl 18:31
Gilla
Ok. puh...!
Trodde jag hade slagit något slags rekord i att vara otydlig, eller nåt. ;-)
Björn
1975 • Stockholm
#99
16 augusti 2012 kl 20:37
Gilla
Jag försökte på ett lugnt pass men nej... helt omöjligt. Men så har jag rätt trånga (framför allt ena) näsgångar också.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.