Löpning Träning 17 inlägg 1876 visningar

Vad stretchar du?

elina johansson
1989 • solna
#1
1 maj 2008 - 11:21
Gilla
Vad stretchar du för muskler i samband med löpning?
Jag stretchar:
-framsida lår
-baksida lår
-insida lår
-mage
-rygg
-sätesmuskeln
-höftböjaren
-långa vadmuskeln
-korta vadmuskeln

Allt stetchas både innan och efter pass (mage och rygg endast efter). Har jag glömt någon viktig muskel?
Ellie
1964 • Lindome
#2
1 maj 2008 kl 16:03
Gilla
Varför stretchar du innan?
Om man nu överhuvudtaget skall stretcha (vilket det finns olika meningar om) är det väl efter som det har bäst effekt? Innan löppasset kan det vara bra att töja, men inte stretcha...har jag fått lära mig....men som sagt: det finns olika uppfattningar.
Detta var en stor diskussion under Training Camp i Portugal, men alla sjukgymnasterna propagerade stretch efter (ev töjning innan...).
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#3
1 maj 2008 kl 16:32
Gilla
Det finns ingen anledning till att stretcha överhuvudtaget i samband med jogging. Det är mycket bättre att lägga tiden på att värma upp musklerna ordentligt istället före löpningen. Det gör du genom stegvis öka farten, från gång till långsam jogging och upp till den fart du önskar hålla på träningspasset. Låt det ta 12-15 minuter. Trappa sedan ner likadant, då slipper du träningsvärk och musklerna återhämtar sig fortare. Stretching ökar skaderisken och försämrar spänsten i musklerna. Jag har varit mycket mindre skadad sedan jag la ner stretchandet.
/K-J
Patrik Daniels
1984 • Uppsala
#4
1 maj 2008 kl 16:49
Gilla
Är det någon av er som kan syrka det ni säger med något vetenskaplig fakta?
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#5
1 maj 2008 kl 18:32
Gilla
Karl-Johan, att inte stretcha alls verkar kanske funka för vissa.

Men jag som springer en hel del skulle aldrig klara mig utan stretching efteråt, jag fick problem av just det att jag _inte_ stretchade.

Löparknä har jag haft på båda knäna nu och har precis kommit igång med löpningen efter ett längre avbrott, och detta tack vare stretching....

Och att värma upp innan är väl självklart för att slippa problem vare sig man stretchar eller inte, efteråt är det samma sak, det lärde man sig på knattefotbollen, då man var tvungen att "jogga ner"..

Men några vetenskapliga fakta tror jag inte finns som utesluter det ena eller det andra, utan det är nog högst individuellt hur man klarar sig...

Pernilla Lindgren
1965 • Ljungskile, Uddevalla
#6
1 maj 2008 kl 18:58
Gilla
Stretchingens betydelse är omdebatterad, men det "känns" ju bättre om man gör det efteråt.
Finns det någon som är som jag som INTE stretchar öht? Jag gör det inte pga ren lättja.
Har sprungit i ca 4 år utan någon direkt stretching, ännu inga känningar (ta i trä..).
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#7
1 maj 2008 kl 21:51
Gilla
Tro mig...jag stretchade mest "för syns skull" (nästan aldrig) före jag drabbades av löparknä och då trodde jag att jag aldrig mera kunde springa någonsin mera. Sedan dess har jag idogt stretchat enligt strikt schema (efter eget huvud) främst itb-muskeln och efter det har jag inte fått några större problem mera med löparknä...
Numera är stretch lika självklart för mig som att ha på mig kläder:-)
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#8
1 maj 2008 kl 22:40 Redigerad 2 maj 2008 kl 07:20
Gilla
Det finns inga som hellst vetenskapliga studier som visar att stretching är till nytta i samband med jogging, men därmed inte sagt att man kan uppleva det som behagligt.

Min poäng är, och som jag vill slå ett slag för, är uppvärmning och nedtrappning eftersom alla är överens om att det är bra, förebygger skador m.m.. Men min obrervasion är att få ger sig den tid till det som behövs (25-30 min. totalt) eftersom många verkar vara för stressade att komma igång i spåret och för stressade att komma hem igen. Jag ser sällan någon som värmer upp ordentligt i joggingspåret här, iväg så fort som möjligt. Men detta är ett mycket bättre sätt att utnyttja tiden än att stretcha om man vill förebygga skaderisken. Stretscing är för gymnaster som vill flytta fram smätrtröskeln i musklerna, och därmed bli vigare,löpare vill behålla spänsten i steget.

Stretching är en illa underbyggd relik från 70- och 80-talet som är på väg att dö ut. Vissa vill fortfarande hålla fast vid stretching som en del av träningen, men med ny och ökad kunskap på området kommer den sakta att dö ut.

Därmed inte sagt att töjning av muskler kan vara till nytta vid vissa skador, och utförs av sjukgymnaster och osiopater t.ex., men inte som en allmän del av träningen för joggare.
/K-J
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#9
2 maj 2008 kl 13:01
Gilla
ostretchad muskel = kort muskel = svag muskel
det är grundkursen i biomekanik, sen ska det inte överdrivas med stretch.
Det handlar inte om att höja smärttröskeln.

Jag är inte gymnast, därför behöver jag inte stretcha för att gå ner i split utan för att inte bli stelare än jag var tidigare.
Alltså behålla den rörlighet jag har idag.

Det är en enorm skillnad mellan stretch och det som många vill likna det vid, dvs. "smärttröskelhöjning".

Stretcha på men inte så det gör ont....
1964 • Tyresö
#10
2 maj 2008 kl 13:05
Gilla
Jag stretchar aldrig. Förstår inte meningen med att dra på varma ledband. Kanske bra för musklerna, men är det bra för ledbanden? Jag tvekar.
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#11
2 maj 2008 kl 13:18
Gilla
Francois: tex i knät sitter ledbanden på in och utsidan och där ska det inte stretchas mycket. Tar det på fram och baksida på låret så påverkar du inte ledbanden. De stabiliserar från sidorna.
Martin
1974 • Gävle
#12
2 maj 2008 kl 14:09
Gilla
Jag har svårt att förlika mig vid tanken attt inte strecha i samband med träning. Jag har förstått att det finns olika teorier och skolor. Precis som det är med kost. Men jag har svårt för det här.

För mig är det enkelt - om jag inte stretchar mår jag inte bra. Om jag inte strechar har jag svårt att jaga barnen hemma. Om jag inte får sträcka ut vadmuskeln efter lunchpasset nu på jobbet har jag svårt att gå till kaffemaskinen. Om jag inte då och då stretchar (framförallt) höftböjarmuskeln och framsida/baksida lår efter träning så får jag problem i min överrörliga ländrygg. Och sen kommer jag som ett brev på posten att inte träna alls på ett tag. Så för mig finns det ingen anldening alls att ändra på det som fungerar för mig och som jag mår bra av. Sen kan olika vetenskapliga teorier/modeller/studier motsäga varann hur mycket som heslt.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#13
2 maj 2008 kl 14:33
Gilla
Att man förlänger en muskel genom att stretcha den är en teori man gått ifrån, man tänjer bara på smärtgränsen.
/K-J
Pontus
1989 • Mariestad
#14
2 maj 2008 kl 19:41
Gilla
Stretching försämrar nervsignalerna till musklerna, vilket leder till sämre spänst och löpekonomi. Stretching kan också skada muskelfibrerna.

Rörlighet handlar om att höja smärttröskeln, inget annat. Att det skulle ha att göra med musklernas längd var bara något man tog till för att man inte visste bättre. Vid stretching blir muskeln längre i några minuter efteråt, innan den går tillbaka till samma längd som tidigare.

Visst förebygger man skador med en bra rörlighet, men det finns bättre sätt att träna rörlighet än stretching. Kroppen anpassar sig till det man gör, och om man då sträcker ut muskeln till sitt ytterläge och håller den där i en halvminut så blir man bra på det. Löpning handlar om att man sträcker ut muskeln för att den sedan ska dra ihop sig så snabbt som möjligt, för så stor kraftutveckling som möjligt (spänst). Därför är det bättre med komplexa styrkeövningar som tar kroppsdelarna till deras ytterlägen, utan att de hålls där någon längre stund.

Vill man ha bättre rörlighet i höftböjarna är alltså utfallssteg mycket bättre än konstiga stretchövningar.

Blir trött på att alla stretchar utan att de har en aning om varför. Antagligen bara för att någon tränare eller idrottslärare som inte vet ett skit har sagt det någon gång. Funderar man en stund och lär sig lite om kroppens funktioner fattar man snart att stretching är värdelöst.



1981 • Linköping
#15
3 maj 2008 kl 00:32
Gilla
Om man lyssnar på sjukgymnaster och naprapater så rekomenderar de ju alltid streching. Min naprapat berättar att han har sett dramatiska förbättringar hos de som börjat strecha och blivit av med sin stelhet. Fattar inte varför vissa är så emot streching. Visst jag vet att det finns få studier som entydigt säger att streching är bra, men jag har då aldig läst nån som säger att det är farligt...
1981 • Linköping
#16
3 maj 2008 kl 00:36
Gilla
För att svara på frågan så tycker jag att rumpa och "löparknä" är bland de viktigaste strecherna. Föruto de du nämnde så strechar jag även "benhinnorna".
EvaMarie
1957 • Linköping
#17
3 maj 2008 kl 10:07
Gilla
Som synes av alla inlägg är stretching mycket omdebatterat. Jag tror, som i så många andra fall, att det är något mycket indivuduellt. Det är väldigt många som inte behöver stretcha. För en del - som av genetiska skäl är överrörliga från början - kan det till och med vara en nackdel att stretcha. Andra behöver stretcha regelbundet annars drabbas de lätt av skador. Och har man redan en skada så är stretching ofta en del av rehabiliteringen. Det handlar helt enkelt om att prova sig fram till vad som passar en själv.

Jag själv stretchar aldrig i samband med träning. Om jag känner något besvär någonstans som "behöver stretch" gör jag det tidigast några timmar efter träningen. En sjukgymnast har förklarat för mig att då gör stretchen mer nytta eftersom muskeln har lugnat ner sig efter ansträngningen.

Däremot tränar jag en hel del yoga, och vissa övningar är så gott som någon form av extremstretch. Men i yoga kombineras dessa sträckningar med tufft muskelarbete, så det känns mer som en balansering av kroppen än som vanligt stretchande. Musklernas arbete i form av sammandragningar och utsträckningar kommer i harmoni med varandra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.