Löpning Skador & Rehab 43 inlägg 16261 visningar

Svullen disk.

Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#1
24 maj 2012 - 17:36
Gilla
Den 16 Januari fick jag fruktansvärt ont i ryggen under en löprunda. Det visade sig senare vara en svullen disk. Både läkaren och min sjukgymnast sa att detta kunde gå över på ett par veckor eller upp till 6 månader....i början fick jag akupunktur och var väldigt noga med mitt träningsprogram, cyklade också på en träningscykel så ofta jag kunde, men det gjorde väldigt ont.
Nu börjar jag tröttna, ryggen är mycket bättre, men springa kan jag inte, har börjat med korta promenader flera ggr per dag ( hur kul är det, men mer klarar jag inte) Jag vill SPRINGA! Är det någon som har erfarenhet av detta och kan ge mig några bra råd så vore jag väldigt tacksam.
< < < 1 2 3 > > >
1964 • Bjärred
#21
28 maj 2012 kl 17:11
Gilla
Marie, tyvärr måste du nog ta reda på vad som hjälper just dig på det svåra sättet, dvs prova dig fram. Alla goda råd till trots är det inte alls säkert att det är applicerbart för dig. Det finns ju sjukgymnaster, kiropraktiker, naprapater osv. Dessutom är de ju säkert olika duktiga på olika skador. Så om en kiropraktiker inte kan hjälpa dig kan kanske en annan kan vara jättebra! Jag har haft både diskbråck och andra ryggproblem, och det har oftare varit verkningslösa behandlingar än sådana som har hjälpt.

Vad gäller det som du kan göra själv är nog Martin ovan inne på rätt spår. Rörelseträning är bättre än styrketräning. Det kan vara promenader mm. Framförallt skall det inte göra ont. Gör det inte ont är det troligen ok!

Bröstsim är inte bra om man har diskbrock i ländryggen, det ger ett högt tryck på diskarna där det gör som mest ont. Kan du crawla kan det nog vara ok.

Lite ovanligt att ditt "diskbrock" sitter så högt upp. Jag har haft en nerv i kläm strax under spetsen på skulderbladet. Det gjorde minst lika ont som diskbrock, och tog flera år innan det försvann helt. I början fick jag äta tramadol (typ morfin) i ganska höga doser i månader
Dana
1965 • Helsingborg
#22
28 maj 2012 kl 19:17
Gilla
haha OK martin, har jag fel har du rätt. låter vi bli det.
jag skrev det pga att marie sa att det är liiiite bättre, hade hon haft diskbråck jag svär, hon skulle inte göra ett enda steg och skulle skrika in i h...sike vid det minsta rörelse. men som sagt, jag vill inte ha rätt bara hjälpa till med egna erfarenheter.
Victoria
1970 • Mölndal
#23
28 maj 2012 kl 21:42
Gilla
Egentligen blir en tråd ointressant att följa då någon blir allt för irriterad och sitter inne på "sanningen"
Det är tråkigt att du känner dig felbehandlad gällande dina diskbråck men att hyvla en hel yrkeskår vid fotknölarna för det känns lite dramatiskt.
Martin du kommer med för många faktafel dock!
1) det finns 2 tillstånd där du (eller jag) som patient har rätt att kräva något från den offentliga vården. Det ena är om man fyllt 25 år och vill sterilisera sig. Det andra är om man vill avbryta en graviditet upp till v 18+0.
Har du privat försäkring kan det säkert vara annorlunda.

2) Lumbago =ryggskott har diagnoskod M54.5 och Lumbago ischias har M54.4.
Victoria
1970 • Mölndal
#24
28 maj 2012 kl 21:53
Gilla
Oj då var inte riktigt klar!

30% av alla vuxna har icke-symptomgivande diskbråck på MR.
Endast en minoritet av diskbråckspatienterna behöver opereras. Viktigt är att poängtera för pat att det operationen syftar till är att behandla ischiassmärtan i benet, inte ryggsmärtan!

Anatomiskt delas diskbråcken in i tre grader
1) buktande disk ( kan ju ha varit det man menade med svullen)
2) inkomplett diskbråck
3) komplett diskbråck
Andelen goda resultat vid kirurgi är störst i grupp 3.

Hämtat ur boken "Orto." skriven av 2 specialister i ortopedi.

I all vänlighet!
Victoria
Martin
1979 • Stockholm
#25
29 maj 2012 kl 09:00
Gilla
Dana: Varför skulle hon tvunget "inte inte göra ett enda steg och skulle skrika in i h...sike vid det minsta rörelse"? Det finns olika "grader" av smärta och symptom på diskbråck. Det som är gemensamt är att ett färskt diskbråck inte ska belastas dvs ingen styrketräning.

Du har dock rätt i att det inte behöver vara fel att det gör ont men i så fall i samband med rörelseträning som t.ex. promenader och egentligen bara om smärtan ganska snabbt blir bättre. Inte i samband med styrketräning.

Victoria: Jag sågar inte en hel yrkeskår, bara en stor del av allmänläkarna.

Ok, om man vill ta det bokstavligen så har du säkert rätt i att man enligt "lagens mening" inte kan kräva något förutom de två saker du nämner. Du borde dock vara medveten om att den offentliga vården ibland inte ger en den vård man behöver. Ofta måste man stå på sig, presentera egna fakta som styrker ens "krav" m.m.

Så med krav menar jag givetvis inte att man kan stödja sig mot några regler utan helt enkelt att man får skaffa sig fler utlåtanden, ta med fakta och "bråka" tills man får en ordentlig diagnos. Att man gör detta med offentlig vård kräver givetvis att man har en del fakta och torrt på fötterna.

Att lumbago har en diagnoskod är iof sant men ryggskott är, om jag förstått rätt, ett samlingsnamn för ryggsmärta som kan vara orsakad av flera olika faktorer. Därför anser jag inte att ryggskott är en "riktig" diagnos eftersom de bakomliggande orsakerna ofta kräver helt olika behandlingsmetoder.
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#26
29 maj 2012 kl 09:03
Gilla
Oj....jag ville bara ha lite råd om träning, men det här blev ju riktigt kul.

Själv har jag åsikten att rörelse är bra, därför gör jag mina rörelser och går det jag kan.Självklart måste det få kännas men inte göra jätteont. I går gick jag längre än jag brukar, försökte springa lite också och det går bra när jag håller på, men igår kväll hade jag ondare än på mycket länge...och det efter en sträcka på 2 km!!!!!

Börjar bli riktigt orolig för Midnattsloppet nu...Hade tänkt mig 10 lopp i rad innan jag går i "pension", har fem och vill verkligen inte bryta sviten redan, i värsta fall får jag väl försöka gå runt :(
Victoria
1970 • Mölndal
#27
29 maj 2012 kl 10:17
Gilla
I rest my case...
Var och en är salig i sin egen tro.......

Marie! God bättring och hoppas verkligen att du kommer till start på Midnattsloppet. Skall du Springa i Göteborg?
Funderar på det själv!
Dana
1965 • Helsingborg
#28
29 maj 2012 kl 10:51
Gilla
marie, 2 km var kanske lite för myckeet. jag tycker du kanske kan prova(nästa gång), 1-2 minuter och sen gå. "belastningen" måste ske på rätt sätt och gradvis."det får göra lite ont" betyder egentligen den gränsen man BÖRJAR känna smärtan. då man når den ska man avsluta det man gör. oavsätt, rörelseövning, promenad, styrketräning, whatever. gör en liten paus, tills smärtan försvinner, sen försök igen. hoppas du förstår vad jag menar?
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#29
29 maj 2012 kl 13:29
Gilla
Tack Victoria, ja jag ska "springa" i Gbg, tycker just Midnattsloppet är ett väldigt mysigt lopp.
Anmäl dig, det är kul.

Dana. Jag förstår vad du menar :) Jag sprang inte i 2 km utan gick och sprang litegrann. Det gjorde inte ont när jag höll på utan smärtan kom på eftermiddagen och satt i hela kvällen/natten....Hoppas det är jobbet som spökar ( även om jag inte vill vara sjukskriven ) , men är rädd att en kombination av jogg/gång och lång arbetsdag är orsaken till det onda.

Idag har jag gått knappt en km och jobbar kort dag...jag har ont, men inte alls som igår.

Tack för era svar!
Dana
1965 • Helsingborg
#30
30 maj 2012 kl 06:22
Gilla
jo marie, det tar lite mer tid antar jag pga ditt jobb. går du fortfarande till sjukgymnast? fråga om han tycker att tryckvågsbehnadling skulle kunna vara av nån hjälp. hoppas det blir bättre.
lycka till.
Margit S
1961 • Luleå
#31
30 maj 2012 kl 07:07
Gilla
Marie, har du sökt hjälp hos en Osteopath? Jag rekommenderar detta varmt. Min son hade under 2 år svåra ryggbesvär och naturligtvis gjordes alla möjliga undersökningar men ingen riktigt diagnos kunde ställas. Jag fick rekommendation att låta en Osteopath titta på honom. Jag var mycket imponerat över hans undersökning och han klämde och drog, kan ej förklara närmare, och efter det blev min som sakta bättre och några veckor besvärsfri. Det är mycket som den "vanliga västerländska skolmedicin" har uppnått men den är helt enkelt inte heltäckande. Jag själv är läkare.
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#32
30 maj 2012 kl 12:15
Gilla
Nej Dana jag har inte riktigt fått ihop tiden ( min man blev sjuk samtidigt som jag fick ont i ryggen, cancer :( så hans läkarbesök och behandlingar har fått komma i första hand ) , därför slutade jag med akupunkturen lite för tidigt... hade liksom inget val, mitt ryggonda kändes lite fnuttigt i sammanhanget. Men jag har insett att jag kan stötta min man mycket bättre om jag själv mår bra, därför måste jag ta tag i detta ordentligt nu.

Margit, jag har arbetat ihop med en osteopat så jag vet hur duktiga de är, ska till läkaren i kväll ( fast jag tvivlar på att de kan hjälpa mig), en osteopat blir nog nästa steg.
Dana
1965 • Helsingborg
#33
30 maj 2012 kl 13:36
Gilla
jag förstår marie och håller med dig om att du kan stötta din man bättre om du själv mår bra. det är bara att kämpa på.
lycka till.
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#34
30 maj 2012 kl 19:33
Gilla
Nyss hemkommen från läkaren som skrev en röntgenremiss....Han ville utesluta fraktur i en kota...hua,det lät inget vidare tycker jag så det har jag bestämt mig för att jag inte har :-/

Vi har dropin röntgen där jag jobbar så nu ska jag bara försöka pussla ihop min arbetsdag så jag kan komma mig dit.

Passade på att ta upp några andra krämpor när jag ändå var hos doktorn och det visade sig att förutom ryggen har jag även karpaltunnelsyndrom i bägge handlederna samt tennisarmbåge i höger arm..... Tja, lika bra att ta allt på en gång. När alla krämpor försvinner och det onda går över kommer jag att bli en ny människa och jäklar vad jag ska springa då :)
1976 • Lund
#35
2 juni 2012 kl 01:32
Gilla
En röntgen låter som en bra idé. Ibland är det lätt att förringa sina ryggsmärtor och läkare kan oftast inte "se och tolka" mer än vad du berättar. En röntgen visar (oftast) på faktiska besvär.

Jag har haft flertalet diskbråck, opererats för ett och förlorat känseln i tår och häl....men jag kan ändå springa. Att ligga på rygg går inte längre men springa en mil? Nemas problemas.

Mitt råd är därför att du lyssnar på din kropp. Hur du mår i din kropp är ju trots allt ett resultat av hela ditt liv (och rörelsemönster) så därför kan det bli svårt att ta råd från andra på internet. Anteckna vad som sker efter olika rörelser etc. Det är lätt att glömma när man har ont konstant.
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#36
4 juni 2012 kl 10:58
Gilla
Tack för tips Lisa.
Håller med om att det är svårt att återge hur var och när det gör....men hade faktiskt skrivit ner en del inför det senaste läkarbesöket.
Nu väntar jag på röntgensvar.

Låter hoppfullt att du kan springa....jag sitter gärna och sover resten av livet,bara jag kan springa igen :)
Martin
1979 • Stockholm
#37
4 juni 2012 kl 13:44
Gilla
Nu blir det lite "vad var det jag sa..." men vissa här borde nog vara mer försiktiga med vilka råd de ger. T.ex. styrketräning med ev. skada på disk eller kota är inte så bra...
Dana
1965 • Helsingborg
#38
4 juni 2012 kl 14:14
Gilla
@martin, det där skulle jag igen rekomendera under forutsättningen att man vet vad är felet och under sjukgymnast uppsikt. min egen erfarenhet talar för det.
"ev.skada på disk eller kota" MÅSTE först fastställas. so long...
Martin
1979 • Stockholm
#39
4 juni 2012 kl 15:55
Gilla
Dana: Fast nu visste ju ingen vad felet var men man misstänkte skada på disk, ändå förespråkar du styrketräning + att det måste göra ont...när man ger råd bör man kanske inte bara utgå från sina egna erfarenheter utan tillämpa ett visst mått av "försiktighetsprincip".

Marie: som jag skrivit tidigare: försök att röra på dig men gör ingen avancerad träning alls (styrka, löpning m.m.) innan du fått en ordentlig diagnos.
Dana
1965 • Helsingborg
#40
4 juni 2012 kl 20:50
Gilla
jepp martin. det stämmer alldeles utmärkt. styrke träning, lätt jogging i den mån det kroppen tillåter utan mycket smärta. ja, när det gör ont så gör det ju oavsätt sitter man, går man eller what ever. såå.. lite ont kan det visst vara. väntar man att man inte har ont als för att börja succecivt träna(framför allt styrke och ryggmuskulatur(!) så kan det vara mycket värre. jag utgår ifrån att marie, framför allt lysnar på hennes kropp.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.