16 maj 2012 kl 12:43
Intressanta reflektioner Markus. Faktum är att det är väldigt vanligt att vi håller andan i månda situationer i vår vardag, På nattetid kallas det sömnapné på dagtid kallar jag det koncentrationsapné. Om vi "andas" på detta sätt i olika situationer i vår vardag är det lätt att vi gör det när vi tränar också. Att hålla andan är en aspekt av en dålig andning, En annan aspekt är att vi hyperventilerar, dvs vi andas på ett sätt som överstiger kroppens behov.
Angående syremättnad i blodet är det bara en del av sanningen då syret till syvende och sist ska in i cellerna så att vi kan producera enegi på ett effektivt sätt. Syret färdas runt i blodet bundet till hemoglobin. För att syret ska frigöras och kunna åka in i cellerna och göra nytta regleras bland annat av pH. Ett högt pH gör att syret binder hårt till hemoglobinet och INTE frigörs, medan ett lågt pH gör att syret frigörs och åker in i cellerna.
Värme och koldioxid (CO2) produceras inuti cellerna, Det sker i processen där näring omvandlas till energi. När värme och CO2 åker ut ur cellerna och når fram till blodet sänks pH och syret frigörs. Det är ganska logiskt då en arbetande muskel behöver mer energi, vilket samtidigt gör att mer CO2 produceras, vilket sänker pH och mer syre levereras till cellen så att muskeln kan fortsätta arbeta.
Tillverkning av energi med syre kallas ju aerob energiproduktion och här utvinns upp till 19 gånger mer energi ur samma mängd näring jämfört med anaerob energiproduktion.
Om vi har en ineffektiv andning "utanför träiningsarenan" är det vanligt att vi har sänkta CO2-nivåer, vilket ger högre pH och gör att mindre syre frigörs och våra muskler mfl celler upplever syrebrist. Det ger i sin tur sämre förmåga att producera energi och vår uthållighet minskar.
Så min poäng är alltså att om vi förbättrar vår andning så att vi bygger upp CO2-nivåerna i kroppen kommer vi att öka vår uthållighet tack vare att mer syre levereras till musklerna.
Att mäta CO2 i utandningsluften, som är det vanliga, ger tyvärr ingen rättvisande bild. För att få en korrekt uppfattning av CO2-nivåerna krävs ett blodprov i en artär, vilket måste utföras av läkare och därmed är dyrt. Det gör också ont då ärtärer ligger djupare än vener. Därför görs dessa prov väldigt sällan.